Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Scurta radiografie politica braileana

Lasind la o parte resentimentele, "analizele", banuielile, acuzatiile, procesele de intentie, dedesubturile si toata harmalaia care face imposibila auzirea vreunui glas limpede, nu-mi mai ramine decit sa relatez "ce se vede". Ai voturi daca "te vezi bine", n-ai voturi daca "te vezi rau", cam asta-i tot jocul politic. Dar, dincolo de aparente, se pot intui anumite caracteristici ale politicienilor braileni reprezentativi.
PSD - este cel mai bine reprezentat de Gheorghe Bunea Stancu si Aurel Simionescu. Primul este radical, ferm in hotariri si cu mari probleme de comunicare. Cu toate ca face parte dintr-un partid de orientare sociala, viziunea sa politica tine de cel mai crunt si mai feroce liberalism posibil. Tentativele sale esuate de a intra in marea politica centrala au la baza, din punctul meu de vedere, doua motive: lipsa de discurs si nepriceperea in a-si alege colaboratorii potriviti. Desele sale delimitari de directivele centrale ar putea face din el primul politician brailean cu orientare spre un anumit tip de organizare federala, ceea ce este cel putin interesant. Cel de-al doilea, Aurel Simionescu, este primul primar brailean, de dupa 1989, care face distinctia dintre cultura si administratia pietelor si care, folosind toate nuantele necesare, a explicat calm ca Primaria, la rigoare si exigenta, este nefunctionala. Pare ca sufera de un anumit complex al paternitatii, in sensul ca ar avea nevoie tot timpul de un "patron" care sa-i gireze actiunile, dar taxarea ultimei propuneri a lui Mircea Geoana ca fiind "propaganda politica" ar putea sa-l scoata din sfera acestei banuieli, asta daca nu cumva "linia paterna" vine dintr-o alta directie care nu are legatura cu conducerea centrala a PSD. In plus, discursurile sale nu au nici cea mai fina urma de convingere politica. Probabil din aceasta cauza pare cel mai "curat" dintre toti, cu tot trecutul sau politic, cu tot.
PNL - este cel mai "tulburat" partid la nivelul reprezentarii locale. Constantin Cibu, Diana Tusa si Vasile Varga par a fi numele care conteaza in toata treaba asta incilcita. Constantin Cibu este omul care nu are nici cea mai vaga idee despre politica - si o spun cu maximum de conotatie pozitiva. E ca si cum am lua zebra si am pune-o sa predea reguli de circulatie leilor. Ar fi capabil, fara indoiala, sa puna pe picioare un sistem economic de anvergura medie, dar numai lasat in pace si scos din frecusurile politice. In rest, cred ca demnitatea i-a fost pusa la incercare si nu se va mai opri pina cind nu se va face singur praf. Meritele lui nu ar trebui trecute cu vederea si chiar nu ar fi trecute daca politica ar putea stoarce din rahatul ei macar un singur strop de moralitate. Diana Tusa e ca mama cu copilul intr-un avion de vinatoare. Actiunile in care se implica nu necesita decit prezenta unei educatoare de gradinita, nu a unui parlamentar. Discurs politic zero, doctrina zero, zimbet full-option. Dar disponibilitatea ei totala spre a pune osul la bataie o face eligibila. Vasile Varga este cel mai controversat personaj din triumvirat. Poate fi acuzat de multe, dar nu se poate dovedi nimic. Practica un liberalism curat, fara fite, ceea ce-l face, de departe, cel mai inteligent pnl-ist brailean. Retractilitatea lui continua iti da de inteles ca nu-l intereseaza politica decit daca are un scop clar si o finalitate determinata cu exactitate in timp.
PDL - indefinit, asta-i cuvintul. Pe cit de puternica este reprezentarea la nivel national, pe atit de firava este in Braila. Dupa disparitia "starletelor" Daniela si Horia Vasioiu, partidul pare ca nu-si mai gaseste izbavitorul. Cel mai puternic motor pentru PDL- Braila este... constanteanul Traian Basescu!
PRM - un dezastru pe care Corneliu Vadim Tudor se chinuia de ani buni sa-l provoace si nici un prm-ist nu intelegea ce vrea sa faca.
PC - un stift.
PNG - are o singura legatura profunda, cea cu psihanaliza. Cind se apuca sa faca politica...accident se numeste.
Cam asta-i! Nu ma intrebati de ce nu am pomenit de alte figuri aparent importante in cadrul partidelor. Desi apar in presa, desi fac declaratii, desi si-au cistigat cite un loc, pe liste, prin Parlament, sint aproape invizibili in ochii electoratului. Cam asta se vede! Deocamdata.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii