Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Schimbare de “gardă” la Parchet

* aflat deja în criză de personal, Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila mai pierde un procuror cu experiență și care a rezolvat cazuri extrem de grave * de la 1 iulie, procurorul criminalist Mircea Ciutac și-a încheiat activitatea la Brăila, el ocupând postul de prim-procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin * pentru a nu lăsa dosare grele în “aer” și a-și ajuta colegii procurori în activitate, Ciutac a acceptat să mai rămână 6 luni la PT Brăila, însă acum chiar a plecat * un alt procuror criminalist, Florentin Riza, cu experiență în activitatea de urmărire penală, timp de 9 ani el fiind procuror la Parchetul Dolj, i-a luat locul lui Ciutac * prim procurorul PT Brăila, Marinela Coșniță, a precizat că întregul colectiv din cadrul instituției regretă plecarea procurorului Mircea Ciutac * acesta  s-a ocupat de cazuri răsunătoare, cum ar fi crima de la Grădiștea, atacatorul de la Mall, atacul de la terasa Music Pub, crima de la Lanurile *

 

 

Un procuror cu experiență pleacă, altul îi ia locul! Procurorul criminalist care a rezolvat cazuri extrem de grave în ultimii ani, Mircea Ciutac, nu mai este “omul de bază” în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila. De la 1 iulie, acesta a plecat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Măcin, unde a ocupat postul de prim-procuror, în urmă cu șase luni. Este o pierdere pentru Parchetul Brăila, însă unitatea a reușit să găsească un alt procuror criminalist, tocmai pentru a evita situațiile de îngreunare a anchetei în unele cauze penale cu infracțiuni grave.

Procurorul Florentin Riza, cu mare experiență în activitatea de urmărire penală, timp de 9 ani el fiind procuror la Parchetul Dolj, i-a luat locul lui Ciutac. Practic, de acum cazurile cele mai grave vor fi instrumentate de noul procuror criminalist. Nu putem decât să îi dorim succes în activitate!

 

Pentru a ne da detalii cu privire de problemele de personal și schimbarea de procurori, am discutat cu prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Marinela Coșniță. Ni s-a explicat că, de la 1 iulie, noul procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila este Florentin Riza, un procuror cu experiență. Urmare a discuțiilor purtate cu conducerea cu PT Brăila și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați, procurorul Riza a avut disponibilitatea de a accepta să fie delegat la Parchetul Brăila, încă din data de 1 aprilie 2019, iar acum a preluat postul de procuror criminalist, în acest domeniu desfășurându-și activitatea și cât a fost la Parchetul Dolj. “Un procuror criminalist cu experiență va fi înlocuit cu altul cu experiență. Acesta a fost anterior polițist la cercetări penale, apoi procuror pentru mai mulți ani. Procurorul a avut disponibilitatea de a fi delegat la PT Brăila pentru a se putea desfășura activitatea de cercetare și soluționare a cauzelor penale în condiții optime. Colectivul PT Brăila regretă plecarea d-lui Ciutac la o altă unitate de Parchet și îi mulțumește pentru colegialitatea de care a dat dovadă, implicarea în activitatea criminalistică, pentru profesionalismul în implementarea unor cauze complexe cu impact mediatic și soluționate fără a exista disfuncționalități”, a declarat Marinela Coșniță.

Potrivit conducerii, volumul de muncă în cadrul PT Brăila a fost și este în continuare imens, toată activitatea fiind desfășurată de doi procurori pe secția de urmărire penală. Este vorba despre procurorul criminalist Florentin Riza și procurorul Roxana Leu, acesta din urmă revenind la PT Brăila, începând cu data de 1 iunie, de la Parchetul din Piatra Neamț. Oricum, în anii trecuți, procurorul Leu și-a desfășurat activitatea la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila și de pe lângă Tribunalul Brăila, plecând apoi la Piatra Neamț. “D-na Leu și-a manifestat dorința de a reveni la PT Brăila, astfel completându-se echipa de procurori. Procurorul Roxana Leu are experiență în sistem, acesta venind încă din 2011 la Parchet. Are 8 ani în sistem și la Parchetul Brăila 5 ani. De asemenea, d-lui procuror Gordan Sorin i s-a prelungit delegarea. Acesta și-a dat acordul pentru o nouă delegare la PT Brăila”, a precizat conducerea PT Brăila.

Pe lângă procurorii menționați anterior, activitatea din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila este desfășurată și de prim-procurorul Marinela Coșniță și adjunctul Laura Dobrea, aceștia având grijă ca totul să se desfășoare în condițiile legii. Concret, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila își desfășoară activitatea doar 4 procurori (prim procuror, prim procuror adjunct, procuror criminalist și un alt procuror). La Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila situația este puțin mai bună, cele două posturi de conducere vacante fiind ocupate de la începutul acestui an prin delegare de procuror Dedulescu Liviu Ionuț și procuror Colț Mihai.

 

Procurorul Mircea Ciutac a fost 9 ani la PT Brăila

 

Experiența fostului și actualului procuror criminalist de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a fost aprofundată în ani de muncă. De exemplu, procurorul Mircea Ciutac a venit la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila din anul 2010, iar din anul 2012 și până acum, când s-a mutat la Parchetul Măcin, a fost procuror criminalist. Procurorul criminalist Mircea Ciutac, din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, a soluționat 64 de dosare penale în anul 2018, toate fiind dosare cu infracțiuni extrem de grave.

Prezentăm în continuare câteva dintre cazurile marcante înregistrate la Brăila, anchetate și soluționate de procurorul Ciutac.

Un incident de o violență extremă care a șocat o întreagă comunitate s-a produs la Gradiștea, vânzătoarea unui magazin fiind ucisă cu sânge rece. Tragedia s-a întâmplat în urmă cu mai bine de 4 ani, pe 23 februarie 2015, când Marcela Stoian, femeia din Gradiștea care avea un magazin în localitate, se îndrepta spre casă. Pe drum ea a fost atacată cu bestialitate de consătenii Mocanu Ionuț, Mocanu Marcel, Mocanu Valentin Ciprian și Baboi Radu. Procurorul Ciutac a dispus trimiterea în judecată a ucigașilor, iar în mai 2018 aceștia au primit condamnarea finală la Curtea de Apel Galați, 28 de ani de închisoare. Ionuț Mocanu s-a spânzurat în penitenciar la o lună de la sentință.

Tot procurorul criminalist s-a ocupat de cazul ucigașilor de la Vișani. La sfârșitul ui 2018, acesta i-a trimis în fața instanței pe spoitorii Muti Valentin, zis “Baiaca”, Muti Marian, zis “Urecheatul” și Muti Emilian, zis “Cocina”, acuzați de comiterea infracțiunilor de omor și lovire sau alte violențe. Inculpat în dosar este și Nazâru Ștefan, localnic din Vișani, la ferma căruia lucrau ca zilieri chiar ucigașii. Atacul violent s-a produs în seara de 26 august, pe drumul județean 203A, ce leagă comuna Vișani de satul Câineni Băi. Doi vânzători ambulanți de var și sare - tată și fiu - din județul Buzău au devenit ținta furiei unui clan de spoitori din Vișani. În urma unui conflict spontan, vânzătorul de 65 de ani și-a găsit sfârșitul pe DJ 203A, în urma loviturilor puternice primite de la spoitori. Fiul său de 41 de ani a fost lăsat inconștient de agresori. Dosarul se află pe rolul Tribunalului Brăila în curs de judecată.

Un alt caz care a atras atenția a fost cel al inculpatului Husein Daniel Gabriel, zis “Dasaev”, acuzat că ar fi înjunghiat doi baschetbaliști de la Cuza Sport, de origine americană, în seara zilei de 15 septembrie 2018, la terasa “Music Pub” de lângă patinoar. Baschetbaliștii au ajuns în stare gravă la spital. Dasaev a fost arestat și este acuzat de tentativă de omor, dosarul fiind pe rolul instanței.

La fel de grav este și cazul atacatorului de la Mall, Marius Valentin Parfenie, ancheta fiind efectuată tot de procurorul criminalist. În ziua de 11 noiembrie, Parfenie a intrat cu mașina în persoanele aflate la intrarea în Brăila Mall. Anterior, tânărul l-a înjunghiat cu cuțitul pe vânzătorul unui autoturism și i-a furat mașina, apoi a lovit intenționat pe Șoseaua de Centură doi bărbați, angajați “Braicar”. Zece persoane au ajuns la spital, printre care și copii. La data de 12 noiembrie, Tribunalul Brăila a dispus arestarea preventivă a lui Parfenie. S-a dispus trimiterea în judecată, dosarul în care acesta este judecat pentru tentativă de omor fiind înregistrat pe rolul instanței.

Ancheta este încă în curs într-un alt dosar, fiind vorba tot de un caz de omor, înregistrat în localitatea Lanurile. În toamna anului trecut, un fost polițist comunitar, despre care soția spunea că este plecat la muncă peste hotare, a fost găsit tranșat și împrăștiat prin imobil: picioarele îngropate în curte, capul ascuns în podul casei, iar părți din corp în grajd. Familia bărbatului a venit pentru o curățenie generală la locuința din Lanurile și l-a găsit pe Mihalache Lupu, de 56 de ani, tăiat și îngropat. Trecuseră aproape 2 ani de când bărbatul era de negăsit, casa din Lanurile fiind lăsată de izbeliște, asta pentru că soția bărbatului, mult mai tânără, de numai 34 de ani, a decis să plece. După cum a stabilit procurorul criminalist, femeia este principalul suspect al oribilei crime, aceasta fiind reținută după descoperirea macabră. Suspecta a fost apoi pusă în libertate.

În acest caz, probele ADN prelevate sunt cele care vor face lumină și vor arăta dacă într-adevăr soția bărbatului este ucigașa. Este însă de durată, abia spre sfârșit de an existând posibilitatea să ajungă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila un eventual rezultat al probelor ADN. Poate dura însă și mai mult, fiind cazuri când rezultatele probelor ADN au venit chiar și după doi ani.

 

Noul procuror criminalist

 

Mai departe însă, noul procuror criminalist, Florentin Riza, care a avut disponibilitatea de a prelua funcția de procuror criminalist la Brăila, este decis să “lupte” cu infractorii periculoși care comit fapte grave.

Procurorul Riza a absolvit Academia de Poliție și timp de 7 ani a fost ofițer de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Dolj. Timp de 9 ani a fost procuror la Parchetul Dolj și cât a fost acolo a lucrat în cadrul Secției de Urmărire Penală și Criminalistică. Munca de procuror criminalist nu îi este necunoscută și este pregătit să lucreze la cazurile grele care vor veni.

 

 
Categorie articol: 

Comentarii