Mergi la conţinutul principal

Scene din Marele Război şi de la Marea Unire, pe zidul dispensarului din Ianca

• picturile murale au fost realizate de câţiva pictori italieni, împreună cu un artist plastic angajat al Casei de Cultură din localitate • italienii au lucrat voluntar, într-un proiect dedicat Centenarului Marii Uniri

 

Primăria şi Casa de Cultură din Ianca au găsit o modalitate inedită de a celebra Centenarul Marii Uniri, sărbătorit anul acesta. În perioada 21 - 31 mai, câţiva artişti italieni, invitaţi de autorităţile locale, au realizat mai multe picturi murale cu scene din Primul Război Mondial şi cu imagini ce simbolizează momentul unirii tuturor provinciilor româneşti. Au fost patru pictori italieni, coordonaţi de artistul Salvatore Angione, care are o colaborare mai lungă cu autorităţile din Ianca, oraş unde a realizat în anii trecuţi câteva sculpturi expuse în prezent pe străzile localităţii. Celor patru li s-a alăturat şi artistul plastic brăilean Gheorghe Durlea, angajat al Casei de Cultură Ianca.

Picturile au fost realizate pe zidul exterior al dispensarului din localitate, aflat pe o stradă mai lăturalnică. Întrebate de ce nu au fost expuse într-o zonă mai centrală, autorităţile din Ianca ne-au explicat că, deocamdată, doar peretele exterior al cabinetelor medicale a fost disponibil pentru acest proiect. În prezent, picturile realizate de cei cinci artişti sunt foarte apreciate de localnicii care ajung prin zona dispensarului. Rămâne de văzut cât vor rezista în timp acestea, mai ales că o parte dintre ele au drept suport o porţiune de zid izolat termic recent, culorile fiind aşternute pe tencuiala subţire întinsă peste plăcile de polistiren.

Directorul Casei de Cultură Ianca, Glicherie Stanciu, ne-a spus că urmează să fie aplicată peste picturi o soluţie specială, pentru protecţie. Potrivit directorului Stanciu, realizarea picturilor murale ce evocă împlinirea a 100 de ani de la terminarea Primului Război Mondial şi de la realizarea Marii Uniri a costat doar 700 de lei, bani cu care s-au achiziţionat materialele necesare. “Pictorii veniţi din regiunea italiană Sardinia şi-au plătit singuri biletele de avion. Noi le-am pus la dispoziţie vopselurile şi pensulele necesare, asigurându-le şi masa, pe perioada celor zece zile cât au stat la Ianca”, ne-a precizat directorul Casei de Cultură Ianca.

Artistul italian Salvatore Angione a ţinut să posteze pe una dintre picturi următorul mesaj: “O naţiune cu mare demnitate şi onoare se realizează numai prin unitatea poporului său”, o trimitere la efortul comun făcut de toate provinciile româneşti pentru realizarea Marii Uniri, sau poate o observaţie faţă de dezbinarea ce domneşte la ora actuală în societatea românească.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro