Mergi la conţinutul principal

Scandal in jurul exploatarii resurselor, dupa anuntul de la Haga


Reprezentantii Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale spun insa ca societatea nu a primit contractul in mod direct, ci l-a preluat de la o alta.
Iulian Iancu sustine ca firma Sterling Ressources a primit in noiembrie anul trecut dreptul de explorare si impartire a unor perimetre aflate in zona de litigiu.
Presedintele Comisiei de Industrii din Camera, Iulian Iancu, a cerut ANRM contractul de concesionare a resurselor din Marea Neagra, anexele secrete si hartile, iar Ministerului de Finante referatul care a stat la baza HG prin care firma Sterling a devenit concesionar al perimetrelor respective.
Iancu a trimis miercuri o scrisoare presedintelui Agentiei Nationale de Resurse Minerale, Bogdan Gabudeanu, cerandu-i sa transmita comisiei contractul de exploatare si impartire a productiei pentru perimetrul XIII Pelican si XV Midia din Marea Neagra societatii Sterling Resources, documentele prealabile acestui contract, anexele secrete si hartile aferente, iar Ministerului Finantelor i-a solicitat, prin alta scrisoare, referatul care a stat la baza semnarii de catre Ministerul Economiei si Finantelor a HG nr. 1446 din 21 noiembrie 2008.
Presedintele comisiei de Industrii sustine ca trebuie lamurit cat mai urgent daca statul roman a fost prejudiciat prin aceasta concesionare. Iancu a mai spus, intr-o conferinta de presa, ca din discutii cu oficiali a aflat ca este vorba de un potential de 1 mld. de metri cubi de gaze, iar intrebarea care apare in urma informatiilor aparute este de ce statul roman n-a cedat dreptul de concesionare Romgaz.
"Cert e ca e un traseu destul de interesant. Contractul a fost incheiat in 1990, la vremea respectiva dreptul de a prelua productia ce-i revenea statului roman i-a fost atribuit Rompetrol, ulterior trebuie sa vedem din acte cine a ramas pentru a lua partea de productie. Intrebarea este de ce nu a revenit Romgaz cantitatea de gaze naturale", a declarat presedintele comisiei.
Potrivit lui Iancu, acordarea dreptului de concesiune pe ultima suta de metri a Guvernului Tariceanu este surprinzatoare, iar Hotararea de Guvern nu a fost contrasemnata de Ministerul Justitiei. "Cedarea acestui drept ridica semne de intrebare tocmai pentru ca este motivata a fi facuta in concordanta cu legea petrolului. Este surprinzator ca demersul s-a facut cand atentia tuturor era indreptata catre campania electorala, este surprinzator ca in HG nu apare semnatura ministrului Justitiei, apare in schimb semnatura sefului cancelariei primului-ministru, Dorin Marian, este surprinzator ca elementele cheie, care ar fi putut sa ne demnonstreze daca statul roman a pierdut prin cedarea dreptului de impartire a productiei sunt documente secrete", a explicat el.
Deputatul sustine ca are informatii potrivit carora demiterea fostului sef al ANRM, Buliga Gheorghe, are la baza rezervele pe care acesta le-a manifestat fata de acest contract. Iancu a spus ca Buliga a solicitat de la Guvern contractul si documentele aferente, nu le-a primit si a refuzat sa se angajeze in numele statului. El nu a exclus ca ar putea cere Biroului Permanent al Camerei constituirea de urgenta a unei comisiei de ancheta, daca lucrurile se complica si a precizat ca, deocamdata in lipsa documentelor necesare, nu se poate spune daca statul a fost prejudiciat. El a avertizat insa ca un asemenea contract, daca a fost adoptat in conditii nefavorabile statului, ar putea compromite efectele deciziei CIJ Haga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro