Mergi la conţinutul principal

In sase luni, o singura tranzactie imobiliara

Criza economico-financiara actuala aproape ca desfiinteaza piata imobiliara, care se afla sub orice critica. Vasilica Andrei, administratorul Agentiei imobiliare "Andrei", ne-a declarat ca vinzarile au incetinit, progresiv, incepind din vara anului trecut. "A scazut constant numarul cumparatorilor, iar ofertele de vinzare au inghetat. Nimeni nu a vrut sa scada preturile. In sase luni, am incheiat o singura tranzactie. Am avut insa mai multe contracte de inchiriere. In momentul de fata, vinzatorii au inceput sa scada din pret, dar nu la cote mari. Inca nu se cumpara, dar primul semnal este ca scad preturile", a spus Andrei.
Cristian Teodor, administratorul Agentiei imobiliare "Cristian", a subliniat ca preturile au scazut cu 20%, aproape de valorile din raportul Corpului Expertilor Tehnici din Romania, pus la dispozitia notarilor. Lipsa creditelor a lovit foarte puternic in piata. "Nu pot sti ce va fi in continuare. Situatia va reveni cit de cit la normal, in momentul in care se vor debloca imprumuturile imobiliare. Nu va fi o explozie a tranzactiilor, dar se va intra incet, incet in normalitate", a conchis Teodor.
La rindul sau, Cristel Coman, administratorul Agentiei imobiliare "Cristero" spune ca "numai Dumnezeu mai stie ce va fi....Speram intr-o revigorare a creditelor, pentru ca nivelul tranzactiilor imobiliare a scazut dramatic, cu 70-80% in ultimele doua, trei luni. Oamenii intra in agentie, intreaba, se informeaza, dar nu se finalizeaza tranzactii". Cristel Coman crede ca schimburile de locuinte, cu achitarea unei diferente de bani, vor mai misca putin lucrurile in aceasta perioada. "Adica atunci cind dispui de un apartament cu doua camere confort I si vrei unul cu trei camere, dar cu un confort inferior, poti accesa un imprumut de nevoi personale la banca, in conditiile in care imprumuturile imobiliare sint foarte greu de obtinut", a explicat Coman. El spera ca, odata cu reluarea creditarii, lucrurile vor reveni, probabil, pe fagasul normal, "insa trebuie sa gindim pozitiv!".
Un alt administrator de societate, care nu a dorit sa i se faca public numele, crede ca afacerile imobiliare trebuie subventionate, in momentul de fata. "Adica, daca se poate, sa iei dintr-un buzunar si sa pui in altul. Azi (ieri - n.r.) am incheiat un precontract si am fost cu el la notariat pentru a-l inregistra. Cei de acolo s-au aratat foarte surprinsi spunind ca este prima vinzare-cumparare pe anul 2009", a mai spus sursa citata.

CASETA

Tranzactiile au scazut cu 50%, in decembrie, comparativ cu anul 2007

Notarul Vasile Varga, vicepresedintele Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, a reamintit faptul ca, in cursul lunii noiembrie 2008, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Expertilor Tehnici din Romania a reactualizat preturile de referinta pentru apartamente si terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vinzare - cumparare, preturi in functie de care vor fi incasate taxele notariale de timbru.
"Am solicitat in mod expres Corpului Expertilor Tehnici din Romania sa efectueze un raport de evaluare a terenurilor si constructiilor din judetul Braila. Acest raport a fost efectuat si toate valorile au fost diminuate cu 25% din valoarea existenta in 2008. Tot dinsii au spus ca acest raport este valabil doar in primul trimestru al anului 2009. Preturile urmeaza sa fie reactualizate trimestrial, in functie de indicii de inflatie, dar si de raportul cerere-oferta existent pe piata imobiliara. Atit in municipiu, cit si in judet, desi raportul de expertiza diminueaza cu 25% valoarea imobilelor pentru tranzactii, deocamdata nu se constata o scadere a preturilor si nici o crestere a numarului de tranzactii. Lumea asteapta, tine in continuare la pret, chiar daca tranzactiile in luna decembrie au fost cu 50% mai putine decit in anul precedent", a precizat Vasile Varga.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro