Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

SANITAS ameninta cu greva

Sindicatul SANITAS, al cadrelor medii sanitare din Braila solicita Ministerului Sanatatii si Guvernului Romaniei o reforma reala in sectorul sanitar si ameninta cu actiuni revendicative din aceasta luna. Dupa cum am aflat de la Nicolae Saridache, liderul sindicalistilor din sistemul de sanatate brailean, principalele revendicari vizeaza majorarea bugetului alocat sanatatii in anul 2009, asigurarea resurselor bugetare pentru acordarea tuturor drepturilor salariatilor in trimestrul IV al acestui an , aprobarea in regim de urgenta in parlament a O.U.G. nr. 17/30.01.2008 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr.115/2004 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului contractual si functionarilor publici din unitatile sanitare publice din sectorul sanitar. De asemenea, sindicalistii solicita cresterea veniturilor personalului din sistemul sanitar, inclusiv pentru functionarii publici, majorarea salariilor de incadrare ale personalului din sanatate cu 50-60%, acordarea primei de vacanta si a tichetelor de masa pentru toti salariatii, completarea facilitatilor pentru personalul sanitar cu asigurarea gratuitatii pentru investigatiile clinice si paraclinice. Printre revendicari se mai numara si acordarea primei de stabilitate intregului personal din sistemul sanitar, trimestrial, aprobarea in regim de urgenta a Legii Medicinei Scolare, bugetarea capitolului pentru Formare Profesionala in conditiile legislatiei in vigoare.
In opinia sindicalistilor, acceptarea acestor revendicari de catre Ministerul Sanatatii si Guvernul Romaniei ar asigura stabilitatea personalului din sistemul sanitar si ar rezolva astfel una dintre cerintele reformei din Sanatate.
Dincolo de aceste aspecte, sindicatul SANITAS considera ca pentru o reforma reala in sistemul sanitar se impun si alte conditii, printre care: modernizarea unitatilor sanitare publice-spitale, ambulatorii, centre medicale, etc., construirea de noi unitati publice, investitii in aparatura medicala performanta, bugetarea capitolului de formare si specializare profesionala, care ar duce la mentinerea in sistem a personlului bine pregatit profesional.
"Sindicatele SANITAS atrag atentia si asupra faptului ca reforma in sistemul sanitar a fost perceputa si aplicata de guvernantii din ultimii 18 ani numai prin modalitatea de reducere de paturi si de personal. Acest fapt nu a adus sistemului de sanatate nici o imbunatatire vizavi de cresterea calitatii actului medical, iar finantarea nesatisfacatoare a facut ca transformarile din unitatile sanitare sa nu se poata realiza", apreciaza Nicolae Saridache.
In opinia sursei citate, riscul de reducere a numarului de paturi si a personalului exista in continuare, iar numarul de paturi existent in acest moment este deja insuficient pentru anumite specialitati medicale, unde bolnavii stau in unele perioade cite doi in pat.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii