Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Salvator atras spre moarte

Înghiţit de apele mării, în timp ce încerca să salveze dintre valuri alte două persoane. Brăileanul Cornel Mardale, de 45 de ani, aflat pe plajă în staţiunea Neptun, împreună cu familia şi prietenii, a sărit în valurile furioase. Cel care nu a mai ieşit viu din apă a fost însă chiar salvatorul. Soţia şi fiica de numai 20 de ani, studentă, au fost martore la teribilul eveniment. Un prieten al victimei, care se afla alături de aceasta printre valuri, a spus că pe plajă nu erau salvamari care să poată sări imediat în ajutor şi că steagul roşu nu era arborat. Poliţiştii din cadrul Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa au deschis o anchetă în acest caz.
Tragicul eveniment s-a produs joi, în jurul orei 15.00, când cadrele medicale ale Ambulanţei au fost solicitate să intervină, întrucât două persoane ar avea nevoie de ajutor, fiind scoase din apă de către salvamari. Doar o persoană a fost însă salvată, aceasta fiind transportată la spital în Mangalia, pe când cealaltă şi-a pierdut viaţa.
Brăileanul Cornel Mardale a fost scos repede din apă, asta după ce au venit doi salvamari, iar prietenii au sărit şi ei sperând că îl vor salva, însă, din păcate, manevrele de resuscitare au fost fără rezultate.
Prietenul celui înecat, Marius, aflat încă în stare de şoc după ce şi-a pierdut unul dintre cei mai buni prieteni, ne-a povestit cum s-a întâmplat totul. Joi dimineaţă, patru familii au plecat din Brăila şi s-au oprit în Neptun, staţiunea de pe malul Mării Negre unde mergeau în fiecare an. După ce s-au cazat, în jurul prânzului, au plecat la plajă şi, la un moment dat, au intrat în apă să se răcorească, chiar Cornel venind cu propunerea care avea să îi aducă moartea. "Noi am plecat de aici 4 familii, ne-am cazat şi am ajuns pe plajă, în jurul orei 13.00-13.30, ieri dimineaţă (n.r. - joi) am plecat, a fost prima zi pe malul mării. Am jucat o partidă de remi şi el a venit cu ideea să mergem să ne răcorim, eu am intrat în apă până la genunchi, a venit un val şi m-a dat jos din picioare, m-a băgat la fund şi m-am trezit că la 20 de metri în larg nu puteam să ating pământul, în condiţiile în care nu băusem nimic. Nu era arborat niciun steag roşu, nu era salvamar, nu exista nimic. El săracu s-a dus că a văzut un bărbat şi o femeie mai în vârstă care nu reuşeau să ajungă la mal, s-a dus să îi aducă, să îi tragă, la 5 m de noi. Erau valuri foarte mari, la 7-8 metri, a dat un val din ăla peste el, pe ceilalţi i-a adus la mal, dar pe el l-a dus în larg, au venit 2-3 valuri, l-am văzut plutind cu capul în jos. Colegul meu care era cu el şi cu un alt băiat, mai bine dezvoltat, au luat un colac mare şi au fugit după el să încerce să îl salveze. Au venit şi doi salvamari, că doar ei erau pe toată plaja aia, au luat un skyjet, l-au adus la mal pe cel care trăia", a povestit Marius Cojocaru redactorilor noştri.

"A vrut să facă un bine şi a murit el"

Acesta ne-a spus că bărbatul care a fost scos în viaţă dintre valuri era vânăt tot, nici nu credea că va mai trăi, însă a avut zile. Cornel însă a fost şi el adus la mal în scurt timp, dar nu a mai putut fi readus la viaţă. Manevrele de resuscitare au durat aproape o oră, însă fără rezultat. "Celălalt a avut zile, a ridicat mâna, când l-a scos eram lângă el, am crezut că este prietenul meu, era vânăt la faţă, dar i-a dat D-zeu zile, s-a întors pe o parte, a vomitat apa aia, dar trăieşte, a avut zile. Au intrat doi inşi, ca să salveze cele două persoane, şi i-au scos şi pe ei salvamarii, unul a avut zile, altul nu. A vrut să facă un bine şi a murit el. A venit ambulanţa, l-au resuscitat 45-50 de minute, au muncit oamenii aia pentru a-l readuce la viaţă, dar nu au reuşit. Au venit şi 2 jandarmi au făcut respiraţie non-stop. Nu a stat mai mult de 3 minute sub apă. Cei de la morgă au stabilit că a murit prin înec, ne-am gândit că a făcut infarct, dar nu a fost aşa", a mai declarat prietenul celui decedat.
Bărbatul şi-a exprimat nemulţumirea faţă de lipsa salvamarilor într-o staţiune ca Neptunul care nu este totuşi o staţiune ieftină. El ne-a spus că cei doi salvamari care au ajuns până la urmă în zonă nu aveau nici măcar un skyjet echipat, ci au luat unul de la o persoană aflată pe plajă pentru a putea interveni. "Ieri după ce am lămurit problemele acolo şi cu poliţia, m-am urcat în maşină şi am plecat acasă, nu am putut să mai stau acolo. După ce s-a întâmplat nenorocirea nici nu ştiam ce să îi spun soţiei lui Cornel, pur şi simplu s-a întâmplat, nimeni nu a vrut, doar eram toţi pe plajă. El lucra la pariuri, la Stanleybet, multă lume îl cunoştea, era un băiat cuminte, respectuos, care sărea să ajute pe toată lumea", a mai spus Marius. Ieri, membrii familiei au plecat la Constanţa pentru a-l aduce pe cel decedat, trupul neînsufleţit urmând să fie depus la Capela militară din zona Gospodina, după cum ne-a spus Marius.

Cornel Mardare a fost înmormântat ieri, la cimitirul Sfântul Constantin din Brăila.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii