Mergi la conţinutul principal

Salariile din Sănătate: proteste în ţară, linişte la Brăila

• negocierile între sindicatul “Sanitas” şi conducerile spitalelor brăilene, dar şi cu ordonatorii principali de credite, în speţă Primăria şi Consiliul Judeţean, s-au încheiat cu bine • niciun angajat din sistemul sanitar brăilean nu va primi salariul diminuat, din cauza noului regulament de sporuri, care prevede plafonarea lor la 30% • problema nu este încă rezolvată 100%, fiind aşteptaţi următorii fluturaşi de salariu, unde va scrie negru pe alb dacă venitul net a suferit diminuări sau nu

 

În ultimele zile, din ce în ce mai mulţi medici, asistente şi infirmiere protestează în ţară, după ce salariile lor au scăzut, odată cu plafonarea sporurilor la 30%. Deşi le-au crescut lefurile în urmă cu o lună, fiind aduse la grila de salarizare din 2022, propusă de actuala guvernare social-democrată, angajaţii din sistemul sanitar nu au apucat să se bucure prea mult, căci noul regulament de sporuri le-au diminuat veniturile nete, potrivit presei centrale. Brăila este unul dintre puţinele judeţe în care nu au loc proteste ale halatelor albe, din cauza sporurilor. Aşa cum a promis, preşedintele “Sanitas” Brăila, Măriuca Iancu, a revenit cu un punct de vedere după intense negocieri cu conducerile spitalelor din municipiu şi judeţ. Astfel, s-au găsit soluţii ca salariile angajaţilor din sistemul sanitar brăilean să nu scadă faţă de luna anterioară, deşi procentele sporurilor au suferit unele modificări.

La finele săptămânii trecute, după ce au început primele proteste în curtea mai multor spitale din ţară, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, ai Ministerului Muncii şi cei ai Ministerului Finanţelor au chemat la discuţii sindicatul Sanitas, pentru a gestiona problema salariilor diminuate şi pentru a găsi o soluţie. “Decidenţii guvernamentali s-au angajat să definească, în regim de urgenţă, un mecanism legal prin care unităţile sanitare vor putea să utilizeze sume provenite din venituri proprii, pentru acoperirea necesarului financiar care să permită acordarea salariilor şi sporurilor în cazul acelor categorii de salariaţi aflate în situaţia de a pierde venituri în urma aplicării Legii nr. 153/2017 şi HGR nr. 153/2018”, potrivit sindicatului judeţean “Sanitas” Brăila. “Soluţia pe termen scurt propusă de ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a fost acordarea unor stimulente financiare lunare, în limita a două salarii minime brute pe ţară, care să acopere eventualele pierderi (...)”, a adăugat liderul de sindicat, Măriuca Iancu. Aceeaşi sursă a mai spus că actualul guvern a promis rediscutarea noii legislaţii privind salarizarea, fiind urmărită eliminarea situaţiilor generate de obligativitatea încadrării în procentul de 30% pe ordonator principal de credite.

 

«Sanitas» aşteaptă fluturaşii de salariu

În urma discuţiilor purtate cu conducerile spitalelor din municipiu şi judeţ, sindicatul a reuşit să obţină înţelegere şi bani pentru ca niciun angajat din Sănătate să nu piardă vreun leu la salariu. “La nivelul judeţului Brăila, Sindicatul Judeţean Sanitas Brăila a fost invitat la negocieri la Spitalul Judeţean de Urgenţă, Spitalul de Pneumoftiziologie şi Spitalul de Psihiatrie. În funcţie de sumele alocate de ordonatorul principal de credite, respectiv Consiliul Judeţean Brăila pentru Spitalul Judeţean şi Spitalul de Pneumoftiziologie, şi Consiliul Local pentru Spitalul de Psihiatrie şi Spitalul Orăşenesc Făurei, s-au negociat sporurile astfel încât să nu existe pierderi de venituri, încheindu-se protocoale între cele două părţi”, a precizat preşedintele de sindicat.

Şi cum e vorba aia, “să nu zici hop până nu sari groapa”, “Sanitas” aşteaptă fluturaşii de salariu ai lunilor următoare pentru a putea confirma că niciun salariat  nu a fost nedreptăţit de aplicarea Legii nr. 153/2017 şi a Regulamentului de sporuri.

Astfel, la Spitalul Judeţean de Urgenţă, sporurile au rămas, în mare parte, la acelaşi nivel ca-n lunile anterioare. Excepţie fac secţiile de terapie şi UPU, unde s-a decis acordarea sporului pentru locul de muncă  de 80%, în timp ce maximum din grilă este de 85%. La medicina legală, sporul acordat de 85%, la nivelul maxim, iar acolo unde există scăderi salariale, se încearcă acoperirea lor din veniturile proprii. La Spitalul de Pneumoftiziologie, medicilor şi asistenţilor le-a fost acordat sporul pentru loc de muncă la nivelul de 60%, în condiţiile în care maximum era de 85%, asta ca să poată primi toate categoriile de personal salariul nediminuat. La Psihiatrie şi Spitalul Orăşenesc Făurei nu au existat probleme, sporul pentru locul de muncă rămânând neschimbat.

 

«Nemulţumirea noastră este că această lege defavorizează restul categoriilor de salariaţi»

“Trebuie să amintim că, începând cu 1 martie 2018, doar medicii şi asistenţii medicali sunt cei care ating ţintele salariale propuse în Legea nr. 153/2017 pentru anul 2022. Nemulţumirea noastră este că această lege defavorizează restul categoriilor de salariaţi - biochimişti, chimişti, biologi, farmacişti, psihologi clinicieni, psihoterapeuţi, infirmiere, brancardieri, personal TESA etc. Oficialii din minister consideră că, pentru a nu se diminua veniturile categoriilor care nu au intrat pe grila de salarizare din 2022, aceştia vor primi sporuri la nivel maxim, în timp ce medicii şi asistenţii medicali, favorizaţi de noua grilă de salarizare, vor primi sporuri minime, pentru ca nimeni să nu piardă la venitul net comparativ cu cel din luna ianuarie. Este o măsură pe cât de periculoasă, de atât de ineficientă spunem noi. Există riscul ca medicul sau asistentul medical să fie nemulţumit că munca lui nu este recompensată conform aceloraşi principii, mai ales că acestor categorii profesionale li s-au promis triplări - dublări de venituri, creându-se astfel un nivel ridicat de aşteptări în rândurile personalului medical. Totuşi, vreau să mulţumim conducerilor din Primărie şi Consiliului Judeţean Brăila, pentru că am avut parte de înţelegere în negocierea sporurilor pentru angajaţii din Sănătate, iar pentru moment, toată lumea e mulţumită”, a conchis Măriuca Iancu.

Subiectul rămâne deschis, până la acordarea următorilor fluturaşi de salariu, pentru a vedea dacă, într-adevăr, toţi angajaţii au primit salariul promis, şi nu diminuat de noul regulament al sporurilor.

Reamintim că în mai multe spitale din ţară au avut loc proteste spontane ale angajaţilor, din cauză că salariile nete le-au scăzut în urma plafonării sporurilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro