Mergi la conţinutul principal
Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă

Salariile din Sănătate

• legea salarizării unitare şi noul regulament de sporuri au stârnit nemulţumiri printre angajaţii din sistemul sanitar public • în ţară, mai mulţi medici şi asistenţi au protestat în curtea spitalelor, din cauză că salariile lor ar urma să scadă • la Brăila, la Spitalul Judeţean de Urgenţă încă se poartă negocieri cu reprezentanţii sindicatelor pentru ca lefurile să nu sufere modificări în urma plafonării sporurilor la 30% • la polul opus, se află Psihiatria, unde salariile medicilor s-au dublat, iar în cazul asistenţilor au crescut cu 15-30% • la Salvare, salariile au crescut cu 2-300 lei • există şi cazuri când salariile au scăzut: la Medicină Legală • cei doi biologi şi trei asistenţi au pierdut sume între 250 şi 600 lei, pentru că aveau salariile mai mari decât cele din grila pentru anul 2022

 

Salariile “babane” din Sănătate, promise de actuala guvernare PSD-istă înainte de alegeri, au iscat proteste în rândul medicilor şi asistenţilor din ţară, pentru că “dublarea” nu a fost pentru toată lumea. Unora le-au scăzut veniturile nete, altora le-au crescut doar cu câteva sute de lei. În plus legea salarizării unitare a creat discrepanţe şi mai mari între angajaţii sistemului sanitar public. Grila de salarizare din 2022, aplicată încă de pe acum, nu este altceva decât “patul lui Procust”, susţin unii medici din sistemul sanitar brăilean. Deşi s-au anunţat creşteri colosale ale lefelor în Sănătate, la începutul guvernării social-democrate, pentru aducerea lor la nivelul celor din Uniunea Europeană, există cazuri când salariile au scăzut chiar şi cu 600 lei, de exemplu la biologii de la Medicină Legală, pe motiv că aveau salariul mai mare decât cel prevăzut pentru 2022.

Cei mai afectaţi de modificările aduse legii salarizării sunt angajaţii Serviciului de Medicină Legală, serviciu de ţine de Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila. Un medic a ajuns să ia de la 13.000 lei (cât lua în luna februarie) la 20.000 lei, în martie - salariul brut. Asta, în timp ce la trei dintre asistenţii medicali au scăzut lefurile cu circa 250 lei: în februarie au câştigat 6.579 lei, iar în martie au găsit pe card doar 6.313 lei (salariu brut). Biologii de la Medicină Legală se pot considera ghinioniştii serviciului, căci ei au pierdut vreo 600 lei. Concret, cei doi biologi pe care-i are SML Brăila au fost plătiţi în luna februarie cu 8.600 lei, iar în martie doar cu 7.900 lei (salariu brut). Motivul? “Aceste scăderi au fost motivate cu faptul că salariile lor din luna februarie erau mai mari decât cele din grila de salarizare pentru anul 2022. În rest, personalul medical auxiliar nu are salariul majorat, a rămas acelaşi ca în luna februarie. Lucrurile vor exploda după ce se va stabili clar sporul de periclitate. Au aplicat metoda «patul lui Procust» şi au nivelat salariile, dar nu toate salariile au fost aduse la nivelul celor din 2022. Puteau să le aducă pe toate, foarte bine, la 2022, pentru că e vorba de o categorie de angajaţi care nu au cine ştie ce salarii”, este de părere dr. Gina Ilie, şefa SML Brăila.

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila, subordonat direct Ministerului Sănătăţii, foarte important pentru comunitate nu se poate lăuda cu dublări salariale. Salariile au crescut cu cel mult câteva sute de lei, aşa cum ne-a declarat şefa SAJ, dr. Viorica Iuga. “Dacă creşterea de 100, 200, 300 lei înseamnă creşteri de 100% sau de 50% sau de 25%... În consecinţă, nu pot să spun că nu au crescut. Noi muncim la fel şi aşa-zisele modificări s-au făcut. Nu ştim ce va fi luna viitoare. De pierdut nu a pierdut nimeni nimic la salariu. Poate doar dacă au fost în concediu, dar dacă ar fi crescut salariul cu procentele alea, nu ar pierdut. Personalul TESA nu a primit niciun leu! În concluzie, «creşterile» au fost până în 250-270 lei şi nu pentru toată lumea”, ne-a precizat dr. Iuga.

 

La Judeţean încă se poartă negocieri cu sindicatele pe tema salariilor

La Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila încă se poartă negocieri între conducerea unităţii sanitare şi reprezentanţii sindicatelor, pentru ca niciun angajat să nu aibă de suferit de pe urma noului regulament al sporurilor. Ieri, managerul Delia Râşnoveanu s-a întâlnit cu Măriuca Iancu, preşedintele Sanitas Brăila, pentru a discuta noile venituri din Judeţean. “Încă suntem în negocieri. Nu am finalizat negocierile, pentru că încercăm să găsim surse de finanţare alternative şi suntem dispuşi să acordăm sporurile cu încadrarea în prevederile legale cât mai aproape de maximum prevăzut în lege. Eu sper să nu scadă la nimeni sporul. La TESA rămâne sporul de loc de muncă în funcţie de riscurile din anexa 8. Acolo se vor face nişte buletine de determinare şi în funcţie de câte criterii sunt îndeplinite, se stabileşte un spor. Ordonatorul principal de credite este Consiliul Judeţean, trebuie să ne încadrăm cu toţii în procentul de 30, ceea ce este un pic anormal pentru că CJ nu-mi dă mie bani pentru salarii”, ne-a declarat Delia Râşnoveanu, la ieşirea de la negocieri. Cât despre salariul ei de manager, aceasta ne-a declarat că a fost schimbată legea, iar acum câştigă cu 10% mai mult decât directorul medical, fără a preciza cu exactitate cât înseamnă. Concluzia: este mulţumită de cât câştigă acum, după ce a fost adoptată Legea 79/2018 privind aprobarea OUG 91/2017 pentru modificarea şi completarea Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Totuşi, salariile medicilor au crescut în luna martie, comparativ cu luna februarie. Spre exemplu, un medic specialist a luat în mână în martie 9.000 lei, faţă de 6.000 lei, în luna februarie. Un medic primar câştigă acum circa 10.000 lei net, faţă de 7.000 lei în februarie. Veniturile pot diferi însă de la un medic la altul, în funcţie de secţie şi de sporurile cuvenite. Iar un asistent medical principal are salariul net acum de 3.900 - 4.100 lei, cu tot cu gărzi.

 

La Psihiatrie şi spitalul din Făurei, salariile au crescut

Medicii şi asistenţii Spitalului de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” din municipiu şi cei ai Spitalului Orăşenesc Făurei pot răsufla uşuraţi, pentru că au ieşit pe plus la salarii. Aceste două unităţi sanitare sunt subordonate Primăriei Municipiului Brăila şi, respectiv, Primăriei Făurei. Potrivit managerului Spitalului de Psihiatrie, Bogdan Criţă, în urma aplicării legii salarizare unitare, veniturile nete ale medicilor s-au dublat în luna martie faţă de luna februarie. Acum, un doctor câştigă între 10.000 şi 15.000 lei, ceea ce înseamnă că în februarie, salariul net era de 5.000-7.500 lei. Veniturile nete ale asistenţilor de la Psihiatrie au crescut cu 15-30%, astfel că un asistent câştigă în prezent 4.000-6.500 lei, bani în mână. La restul categoriilor de personal, veniturile nete au rămas la fel ca în februarie.

Şi la Făurei, salariile au crescut atât la medici, cât şi la asistenţi, potrivit managerul Marian Bunea.

Managerul Spitalului de Pneumoftiziologie Brăila, Ştefan Sînpetru, nu a putut fi contactat telefonic pentru a afla ce se întâmplă cu salariile angajaţilor din această unitate sanitară, având în vedere plafonarea sporurilor.

Nici Măriuca Iancu, preşedintele Sanitas Brăila, nu ne-a putut oferi încă un punct de vedere, doarece negocierile continuă. Însă, aceasta ne-a spus că va reveni cu o declaraţie de îndată ce va lămuri problema salariilor din spitale.

 

Proteste spontane în ţară

Câteva zeci de angajaţi ai Institutului pentru Boli Cardiovasculare “C.C. Iliescu” din cadrul Spitalului Fundeni din Capitală au protestat, joi dimineaţă, în curtea unităţii, întrerupându-şi activitatea, potrivit Hotnews.ro. Aceştia au susţinut că veniturile lor nete ar urma să scadă. “Medicii şi cadrele medicale de la Institutul de Boli Cardiovasculare au ieşit în curtea unităţii medicale, protestând faţă de regulamentul de sporuri. Ei au coli A4 pe care scrie «protest spontan» şi nu scandează”, notează site-ul de ştiri. Peste 100 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Tulcea au protestat, de asemenea, în curtea unităţii, tot din cauza plafonării sporurilor şi pentru că veniturile ar urma să li se diminueze.

Marţi, câteva zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta” din Capitală şi medicii de la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi au protestat în curtea spitalelor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro