Mergi la conţinutul principal

S-a incheiat aderarea initiala la pensiile private, incepe loteria

Ieri, a fost ultima zi in care se putea adera la un fond privat de pensii. Cei care nu au subscris vor fi redistribuiti in cadrul loteriei. Campania de alegere a unui fond a durat 4 luni, intre 17 septembrie 2007 si 17 ianuarie 2008. Potrivit reprezentantilor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, in sistemul de pensii private s-au inscris, pina la data de 1 ianuarie a.c., 3,18 milioane de participanti din intreaga tara. Numarul reprezinta 74% din totalul persoanelor eligibile. "Ultima validare a participantilor in sistem si centralizarea ultimelor rezultate care va avea loc in data de 25 ianuarie 2008, vor marca inceperea procesului de repartizare aleatorie a persoanelor care nu si-au ales un fond de pensii administrat privat pina la data de 17 ianuarie 2008, cit si a celor invalidate de catre institutia de evidenta - CNPAS. Repartizarea aleatorie se va efectua potrivit prevederilor legii in vigoare, respectiv Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Astfel, in termen de 30 de zile calendaristice de la incheierea procedurii de aderare initiala, vor fi repartizate aleatoriu persoanele care nu si-au definit optiunea pentru un fond de pensii administrat privat", se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
Specialistii comisiei au spus ca, la sfirsitul lunii aprilie, dupa definitivarea operatiunii de repartizare a participantilor la fondurile de pensii administrate privat, se va trece la o noua etapa, cea a colectarii primelor contributii in sistem. Reamintim ca, spre deosebire de pilonul III, unde persoana in cauza poate alege daca vrea pensie facultativa si da o contributie separata, la pilonul II (pensiile private administrate de stat), cei pina in 35 de ani contribuie obligatoriu, cei intre 35 si 45 - facultativ, iar cei peste 45 - deloc. In cazul pilonului II, contributia va fi un procent din CAS. Astfel, in prezent, contributia de asigurari sociale e de 29,25% din salariu, 9,5% fiind platita de angajat si restul de angajator. Cind va incepe colectarea contributiilor pentru pensiile private - pilonul II, angajatul nu va mai plati 9,5% pentru pensia de stat, ci numai 7,5%, restul de 2% mergind la fondurile private de pensii. Procentul de 2% va creste succesiv, timp de 8 ani, la 6%

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro