Mergi la conţinutul principal

S-a inaugurat prima "fabrica" de ingrasamint natural din judetul Braila

Orasul Ianca dispune de prima statie de compostare pentru deseuri biodegradabile realizata in judetul Braila si cea de-a doua facuta la nivel national. Obiectivul a fost dat in folosinta pe 23 noiembrie insa inaugurarea oficiala s-a facut ieri, in prezenta oficialitatilor orasului, a reprezentantilor Consiliului Judetean si a presei brailene. Este vorba despre un proiect in valoare de 762.450 euro, la care Uniunea Europeana a contribuit cu 682.450 euro, iar Primaria Ianca a venit cu restul. Practic, prin construirea acestei statii se urmareste transformarea in ingrasamint agricol a gunoiului de grajd provenit din gospodariile orasului Ianca si ale localitatilor arondate - Perisoru, Berlescu, Tirlele Filiu, Oprisenesti si Plopu. Deseurile biodegradabile se colecteaza de la taranii care cresc animale si se depoziteaza pe o platforma betonata, cu capacitatea de 17.000 metri cubi. Dupa ce sint tinute la uscat sase luni, acestea se transforma in ingrasamint natural si sint vindute fermierilor interesati sa isi fertilizeze terenurile agricole. Directia Serviciilor Publice Ianca (DSPI), administratorul statiei de compostare, spera ca va avea suficienti clienti, peste jumatate de an, cind gunoaiele depozitate acum vor putea fi vindute ca mranita. "Deja avem cereri din partea fermierilor din zona", ne-a declarat Anca Dumitrache, directorul DSPI. Potrivit acesteia, crescatorii de animale care vor beneficia de serviciile de colectare vor plati un tarif, in functie de specie si de numarul de exemplare din gospodarie. Astfel, pentru bovine se va plati, lunar, 5,42 lei, pentru fiecare exemplar. Pentru un cal, se achita 3,49 lei, pentru ovine si caprine 0,45 lei iar pentru porcine 1,02 lei. Toate gospodariile care vor incheia contract cu DSPI vor primi gratuit europubele speciale pentru stringerea gunoiului de grajd. Deocamdata, nu s-a incheiat nici un contract ci doar angajamente scrise, cu 347 de gospodarii interesate sa beneficieze de acest serviciu. In total, sint peste 2.000 de gospodarii care ar putea fi incluse in proiect dar crescatorii de animale inca sint reticenti sa predea gunoiul contra cost, in loc sa-l arunce pe cimp, ca si pina acum. Cu timpul, insa, toata lumea va trebui sa se alinieze normelor europene, care nu permit depozitarea necontrolata a gunoiului de grajd, deoarece acesta, in stare umeda, polueaza cu nitriti solul si pinza freatica.

Ramine problema gunoiului menajer

Statia de compostare din Ianca are toate sansele sa devina o buna sursa de venit pentru bugetul local, atit datorita faptului ca ingrasamintul natural are mare cautare cit si datorita organizarii si dotarilor de care beneficiaza de la bun inceput. S-a achizitionat un incarcator frontal, vidanja si echipament de spalare, in concordanta cu prevederile legislatiei in vigoare, iar pentru transportul gunoiului colectat de la populatie exista o autoutilitara specializata. Prin deschiderea statiei, cinci oameni au obtinut un loc de munca. Se preconizeaza sa se obtina peste 5.000 tone de compost pe ciclu de productie.
In ceea ce priveste gunoiul menajer, Ianca ar putea avea probleme, deoarece pina in luna iunie 2009 trebuie sa-si inchida vechea platforma de colectare. Autoritatile locale intentioneaza sa construiasca o noua platforma betonata, pe care sa o foloseasca pentru depozitarea temporara a deseurilor nebiodegradabile, inainte de transportarea acestora la un depozit ecologic disponibil, cum ar fi cel de la Muchea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro