Mergi la conţinutul principal

Sănătatea brăileană face paşi către Consiliul Judeţean

* unităţile vor fi transferate fără datorii, acestea urmând să fie plătite de Ministerul Sănătăţii * şeful CJ vrea să reorganizeze activitatea la Spitalul Judeţean, dar a evitat să spună dacă va schimba imediat conducerea * Stancu ar dori o direcţie de sănătate în cadrul Consiliului Judeţean

Consiliul Judeţean (CJ) Brăila este pregătit să preia cele trei spitale care îi revin în administrare odată cu descentralizarea din sistemul sanitar, cel mai probabil până la 31 martie anul viitor şi lucrează la elaborarea unei strategii în domeniul sănătăţii la nivel judeţean, a anunţat preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu. El i-a informat pe consilierii judeţeni, întruniţi în şedinţă extraordinară vineri, despre intenţiile de a reorganiza Spitalul Judeţean, dar a făcut cunoscută şi o posibilă restructurare a Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. Termenul limită până la care Ministerul Sănătăţii va plăti datoriile spitalelor şi le va transfera autorităţilor locale, potrivit variantelor avansate de către ministrul Cseke Attila, este fie 30 iunie a.c., fie 31 martie 2011. "Suntem pregătiţi să preluăm cele 3 spitale. A fost şi o întrunire între ministrul Sănătăţii şi directorii de la case, au şi zis că sunt pregătiţi să plătească datoriile spitalelor, ceea ce ar fi un lucru foarte bun. Acum sunt 2 variante, una cu plata la zi până la 30 iunie, alta cu plata până la 31 martie, dar asta e mai adevărată, sunt de acord cu ea, nu am nicio problemă, trebuie să fim pregătiţi. De fapt, altă soluţie nici nu mai e vizavi de sănătatea din judeţul Brăila", a declarat Gheorghe Bunea Stancu. În opinia acestuia, Spitalul Judeţean ar trebui reorganizat, astfel încât activitatea să fie desfăşurată numai în corpul A, deoarece corpul B (fostul Spital 3) funcţionează într-o clădire care creează o serie de probleme. "Urmează ca împreună cu dumneavoastră să stabilim care este strategia pe următorii 4-5 ani vizavi de Spitalul Judeţean. Probabil, din punctul meu de vedere, ea nu va fi decât una singură: corpul A, şi atât, eventual un pavilion, două în plus. Avem mari probleme astăzi cu Spitalul 3, din multe puncte de vedere, şi al salubrităţii, şi al încălzirii pe timp de iarnă, au geamurile cum le au, sunt multe probleme. O să vă rog, pe mai mulţi colegi, atunci când vom lucra la strategie şi o vom discuta în consiliu, să stabilim care sunt paşii de urmat pe sănătate pentru că, aşa cum se ştie, sunt mari probleme, trebuie să te duci cu seringi şi cu bandajul de acasă. Oamenii ne vor judeca, suntem aleşi prin votul populaţiei", a atras atenţia Stancu. Şeful CJ a mai precizat că, în zilele următoare, se aşteaptă să fie primit ultimul aviz de funcţionare pentru computerul tomograf de la Spitalul Judeţean, astfel încât Centrul de Imagistică să devină operaţional în totalitate. Unităţile sanitare publice cu paturi pentru care se propune transferul managementului asistenţei medicale către CJ Brăila sunt: Spitalul de Urgenţă Judeţean, Spitalul de Obstetrică - Ginecologie, Spitalul de Pneumoftiziologie.

Reorganizare pe toate planurile

Preşedintele CJ şi-a exprimat nemulţumirea în legătură cu activitatea din Spitalul Judeţean, în cadrul unei conferinţe de presă, însă a evitat să spună dacă va face schimbări la nivelul conducerii. "Suntem pregătiţi cu intervenţii acolo unde cred că e cazul, dar nu ştiu dacă vom schimba acum conducerea. E posibil să nu o schimbăm. Vom face o analiză, o evaluare şi vom vedea. Cert e că o să mă aplec mai mult asupra activităţii spitalului şi vreau să schimbăm modul de organizare şi felul în care sunt trataţi pacienţii. Cu siguranţă, vom avea un plus la preluarea spitalului prin reorganizarea lui, din toate punctele de vedere. Vom analiza mai ales toate contractele făcute pe colţul mesei şi prelungite fără să se ţină cont de cine e proprietar acolo. Sunt multe de luat în calcul - investiţiile, numărul de angajaţi, externalizările", a spus Gheorghe Bunea Stancu. Acesta a mai făcut cunoscut faptul că ar dori să înfiinţeze o direcţie de sănătate în cadrul CJ, chiar dacă deocamdată nu este convins de viabilitatea propriei idei. "Mă gândeam la o tâmpeală zilele trecute, dar aceea ar putea fi o tâmpeală deşteaptă. Să facem o direcţie specializată a municipiului şi judeţului, pe sănătate. Să vedem în ce măsură vom găsi fonduri, altele decât cele din administraţie. Poate donaţii, ceva. Vom analiza asta în cele două consilii, poate aşa îmbunătăţim activitatea. Bine, eu m-am gândit la asta, dar nu înseamnă că tot ce am eu în cap sunt lucruri bune, că mai am şi lucruri proaste. Dar e o idee. Cert este că eu nu am încredere în Direcţia de Sănătate Publică şi aş prefera propria noastră direcţie. Dar să vedem. Întâi să ne vedem cu spitalele la noi în curte şi să nu cumva să avem condiţii impuse în ce priveşte conducerea... că se doreşte în continuarea imixtiunea ministerului în treaba asta. Vom vedea", a spus Stancu.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro