Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Să ne întâlnim sâmbătă seară, într-o cârciumioară-n Centru' Vechi

Nu vă împopoţonaţi! Nu e nevoie. Centrul Vechi în care vă invit este exact acelaşi de acum un an, doi, zece. Este exact acelaşi Centru Vechi plin de asistaţi social, unii dintre ei de-a dreptul nesimţiţi, personaje pestriţe, violente în gesturi şi limbaj. Este acelaşi focar de infecţie, cu clădiri dărăpănate şi maidane care ascund gunoaie, câini şi cerşetori. Centrul Vechi este acelaşi: inestetic, insalubru şi nesigur. Primarul însă este altul şi în CLM vreo trei sferturi dintre consilieri sunt noi.
Aşa că, măcar voi, "bobocii" (că de cei vechi patru ani am tras degeaba), veniţi să ne-aşezăm la o terasă şi să privim Regala cu ochii unui oarecare client. Chiar cu riscul să ne trezim c-o minge-n cap - apropo, mai nou e plină strada de viitori Messi, care se-ncing la fotbal fără să ţină cont că mingea lor poate ajunge oricând într-o ceaşcă cu cafea. Nu vă temeţi că vă pătaţi pantalonul, clienţii obişnuiţi din Centrul Vechi nu se tem. Suportă cu stoicism, altfel ce să facă? Să migreze pe faleză!?
Veniţi, vedeţi, vorbim, chiar cu riscul că va trebui să ridicăm vocea pentru a acoperi hărmălaia puşlamalelor. Şi nu uitaţi să aveţi încălţăminte uşoară, ca să puteţi păşi cu graţie pe covorul din coji de seminţe, pet-uri de bere, ambalaje de pufuleţi ori snacks, pahare de unică folosinţă. Dar, mai ales, să vă spălaţi bine în urechi să nu rataţi vreo metaforă, vreo figură de stil, din dulcele grai de Centru Vechi, transmis din tată-n fiu, pe cale orală. Da, vreau să veniţi, să simţiţi, să auziţi. Să facem şi o mică plimbare pe străduţele mai dosite, ca să vedeţi cu ochii vostri cum se sluţeşte pe zi ce trece cea mai frumoasă zonă a oraşului.
Centrul Vechi este zestrea cea mai importantă, cea mai valoroasă moştenire a Brăilei. De voi depinde s-o lăsaţi îngropată sau să o scoateţi la lumină. Da, de voi depinde, iar eu vă voi reaminti asta cu insistenţă. Am militat şi voi milita pentru asanarea Centrului Vechi, pentru o Regală căreia să i se redea măreţia de altădată. Iar pentru asta, să fie clar, chiriaşii trebuie să plece.
Altfel, orice aţi întreprinde va fi în zadar. La urma urmei, asta-i casa lor, asta le oferiţi, nişte curţi înghesuite, care put a igrasie, în care se îngrămădesc şi câte 7 - 8 familii, una mai numeroasă ca alta. De aceea fac grătare, petreceri, îşi beau cafeaua dimineaţa şi îşi spală preşurile în plină stradă. De aceea plozii lor bat miuţa pe Regală ca pe maidan. De aceea încarcă la refuz băncile, făcând exact ce făceau bunicii lor la ţară şi se face încă prin cartiere: când n-ai cu ce să-ţi ocupi timpul, ieşi cu scăunelul, cu bunicul, cu pisicul, cu copilul la poartă. Scoţi boxele pe geam, spargi seminţe şi "socializezi".

Citeşte şi: Asanati Centrul Vechi!

 
Categorie articol: 

Comentarii