Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Să lăsăm PSD să spună adevărul

„Există o temere din ce în ce mai mare, o teamă din ce în ce mai mare, o supărare din ce în ce mai mare generată de faptul că, în scurt timp, adevărul economic, adevărul social, adevărul fiscal va ieşi atât de mult în evidenţă încât toate aceste minciuni nu vor mai putea fi folosite pentru a manipula oameni şi încearcă să facă orice pentru ca guvernarea să fie blocată” - asta spunea, duminică seara, Liviu Dragnea, condamnatul şef al PSD, despre declaraţiile făcute de preşedintele Klaus Iohannis şi nu numai cu privire la situaţia economică deloc grozavă a României, sub guvernarea PSD-ALDE.

Evident, în viziunea lui Dragnea şi a Guvenului Dăncilă, lucrurile sunt minunate şi aşa vor fi prezentate întodeauna la televiziunile infractorilor ori urmăriţilor internaţional – doar acolo îşi prezintă măreţele realizări şi doar publicul acelor televiziuni interesează PSD. Indiferent cum vor sta lucrurile în realitate, acolo totul este minunat.

Desigur, în politică, o tabără va avea „adevărul” ei, contrar „adevărului” celeilalte tabere. Şi totuşi, cifrele statistice spun întotdeauna adevărul – atât timp cât nu sunt cenzurate sau măsluite. Le putem prezenta, din nou, doar pe cele mai relevante: statul a cheltuit pe primul trimestru cu 1 miliard de euro mai mult decât a încasat (adică decât îşi permitea); contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 967 milioane euro în primul trimestru al acestui an, cu 25,6% mai mare faţă de ianuarie-martie 2017 (contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state); ponderea veniturilor totale ale statului, exprimate ca procent din PIB, a scăzut de la 7.3% în 2016, la 6.9% în 2017 şi la 6.9% în 2018.

Dar poate că aceste date pot plictisi ori nu sunt înţelese, iar bugetarii care protestează că le-au scăzut salariile sunt nişte mincinoşi – se ştie, doar PSD deţine adevărul!

Păi, să lăsăm PSD să spună adevărul: „Sunt extrem de îngrijorată cu privire la planificarea şi implementarea proiectelor de infrastructură de transport care sunt cofinanţate de Fondul de coeziune şi de Fondul european de dezvoltare regională (FEDER) în România. Pentru perioada de programare 2014-2020, 5.1 miliarde EUR au fost rezervate pentru investiţiile în domeniul transportului. Din bugetul disponibil de 5.1 miliarde EUR pentru transport, proiectele fazate (proiecte care au început în perioada de programare 2007-2013, dar trebuie să fie finalizate în cadrul POIM 2014-2020) necesită 1.8 miliarde EUR, respectiv 35% din această sumă. (...) Pregătirea şi prezentarea de proiecte noi pentru perioada de programare actuală a fost mult întârziată. Până în prezent, numai patru proiecte majore au fost depuse într-un interval de timp de patru ani (....) În acelaşi timp îmi exprim îngrijorarea faţă de nivelul scăzut de maturitate al proiectelor. Pentru a permite absorbţia alocaţiilor bugetare disponibile în anii următori, este nevoie ca proiecte noi să fie lansate urgent pe teren. În acest sens autorităţile române vor trebui să acorde o atenţie deosebită exerciţiilor bugetare pentru 2019 şi anii ulteriori pentru a se evita dezangajarea de fonduri, întrucât proiectele aflate în a doua fază se vor apropia de finalizare iar noile proiecte riscă a fi încă în faza de demarare, fără să genereze cheltuielile necesare”. Sunt fragmente dintr-o scrisoare adresată Ministerului Transporturilor, fix de Corina Creţu, comisarul european pentru Politică Regională, membru de seamă al PSD. Dacă-l asculţi pe Dragnea, guvernul stă excelent la absorbţia de fonduri europene nerambursabile. În realitate, situaţia este dezastruoasă - şi asta o spune chiar comisarul european Corina Creţu, membru de seamă al PSD. Şi nici că o putea spune cineva mai bine şi mai clar.

De fapt, România riscă să piardă câteva miliarde de euro din fondurile europene nerambursabile, din cauza incapacităţii Guvernului de a atrage aceşti bani. O incompetenţă de vreo 3 miliarde de euro, bani pe care UE ni-i acordă degeaba. Încă. Până s-o sătura de atâta prostie şi hoţie românească.

PS: Încă un adevăr rostit ieri de PSD, chiar prin gura premierului Viorica Dăncilă: „Domnul Meleşcanu a vorbit cu mine, a vorbit cu primul ministru, şi, bineînţeles, dacă îşi va da acordul primul ministru, va merge (la Cotroceni – n.r.). Eu nu pot să-mi dau acordul pentru ceva în care nu am fost întrebată”.  Asta dacă mai avea cineva vreun dubiu în privinţa adevăratului premier al guvernării PSDragnea-ALDE.
Categorie articol: 

Comentarii