Mergi la conţinutul principal

Să-i cunoaştem pe Hitleri

Documentarul „Meet the Hitlers", regizat de Matt Ogens, a avut premiera joi la Festivalul de Film de la New Orleans. Filmul urmăreşte să arate cum a fost afectată viaţa oamenilor care poartă acest nume încărcat de conotaţii poate mai mult decât oricare altul în istorie.
Ideea s-a născut în urmă cu şase ani, când o cunoştinţă de-a lui Ogens s-a căsătorit cu un tip pe nume Hitler. I s-a părut interesant acest lucru şi şi-a dat seama că nu a văzut niciun film care să exploreze cum se întrepătrund numele şi identităţile, astfel că s-a decis să facă el unul.
Iniţial, regizorul din California a plănuit să realizeze o comedie neagră sau un film neconvenţional, căutând oameni care poartă numele de familie al dictatorului nazist. Apoi, obiectivul s-a schimbat, concentrându-se pe experienţele trăite de cei care poartă acest nume. În timp ce temele de fond au rămas numele şi identitatea, documentarul a devenit un film centrat pe personaje.

O mulţime de Hitleri

Există o mulţime de oameni în lume cu numele Hitler dar nu este uşor să-i găseşti, spune regizorul Matt Ogens, cunoscut şi pentru regia filmului Confessions of a Superhero (2007). Unii dintre ei s-au născut cu acest nume, dar l-au schimbat; alţii nu au vrut să vorbească despre acest lucru, de teamă să nu fie judecaţi.
Persoanele cu acest nume nu apar în cartea de telefon şi nu au pagini pe Facebook sau conturi pe Twitter, a constatat el după ce a început realizarea filmului şi la care a lucrat cinci ani.
Pentru Ogens, care este evreu, a fost important să rămână obiectiv şi să nu-i judece pe oamenii cu numele Hitler, dar acest lucru a fost dificil pentru regizorul de 39 de ani, pentru că în familia sa au existat victime ale Holocaustului, relatează DPA.
Întrebarea evidentă pe care titlul o ridică este de ce oamenii nu aleg să-şi schimbe numele, lucru pe care Ogens spune că l-ar fi făcut şi că în niciun caz nu ar fi pus acest nume copiilor săi.
Dar el a constatat că, în unele cazuri, familiile s-au simţit puternice cu acest nume, care a fost transmis din generaţie în generaţie.

Mândri de numele lor

Strămoşii lui Gene Hitler, de exemplu, au avut acest nume cu secole înainte ca Adolf Hitler să se fi născut. El trăieşte în Salt Lake City, Utah, dar rădăcinile sale merg în Circleville, Ohio, unde echipa de filmare a găsit un drum Hitler şi un cimitir Hitler, cu aproximativ 25 de pietre funerare cu acest nume, unele datând din anii 1800.
Gene Hitler, care avea 80 de ani când echipa l-a intervievat, i-a spus lui Ogens că păstrarea istoriei a fost importantă pentru el şi nu a asociat istoria familiei sale cu Adolf Hitler.
Există şi o Emily Hittler, adolescentă care trăieşte într-o suburbie din St. Louis înconjurată de prieteni şi familie. Faptul că ea a trăit o viaţă protejată, la câteva generaţii distanţă de Holocaust, poate explica de ce pare cel mai puţin afectată de acest nume, a spus regizorul. Cu toate acestea, ea a spus că a avut unele probleme la şcoală din cauza numelui, ceilalţi elevi desenând svastici pe cărţile sau caietele ei. Dar nu s-a simţit deranjată de acest lucru.
Un alt Hitler în viaţă este un imigrant ecuadorian în vârstă de 39 de ani, Hitler Gutierrez, care a primit numele de la tatăl său, care l-a văzut într-un ziar, i-a plăcut şi nu a cunoscut implicaţiile istorice. Gutierrez a întâmpinat numai probleme când a emigrat în Statele Unite, la vârsta de 20 de ani. Găsirea unui loc de muncă şi adaptarea la viaţa din SUA au fost dificile, dar şi-a păstrat prenumele.

În Germania sunt greu de găsit

Deosebit de dificilă a fost găsirea unei persoane cu numele Hitler în Germania. Aici nu sunt mulţi oameni cu acest nume, a spus Ogens. Există un Romano Hitler, în apropiere de Frankfurt, care a ales să nu-şi schimbe numele, în pofida impactului asupra vieţii sale. "Cred că a simţit că acesta este numele lui şi a rămas cu el, a spus Ogens, care l-a descris pe Romano ca fiind destul de singuratic, burlac pe tot parcursul vieţii sale de 50 de ani, cu numai câţiva prieteni.
Cineastul l-a întâlnit şi pe Heath Campbell, un neonazist care i-a pus fiului său numele Adolf Hitler. Atât fiul, cât şi fiica lui, Aryan Nation, au fost luaţi de la el din cauza acestor nume.
Ogens, a cărui cercetare le-a inclus şi pe rudele în viaţă ale lui Hitler, a subliniat că filmul nu este despre nazism, dictator sau nedreptate, ci pur şi simplu despre necazurile oamenilor care poartă acest nume.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro