Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rusia a semnat acorduri de cooperare cu Osetia de Sud si Abhazia

Presedintele rus, Dmitri Medvedev, a semnat miercuri acorduri de cooperare si asistenta reciproca, inclusiv militara, cu republicile separatiste georgiene Abhazia si Osetia de Sud, unde va putea dispune de baze, relateaza AFP.
"Este fara indoiala un eveniment istoric", a declarat Medvedev, dupa semnarea acordurilor cu presedintii Osetiei de Sud, Eduard Kokoiti, si Abhaziei, Serghei Bagaps.
Aceste acorduri "prelungesc actiunile intreprinse de Rusia de la 8 august", data la care fortele ruse au intrat in Georgia pentru a contracara o ofensiva a autoritatilor de la Tbilisi asupra Osetiei de Sud, a adaugat el.
"Ne vom acorda reciproc tot sprijinul necesar, inclusiv un sprijin militar", a afirmat Medvedev, in cursul unei ceremonii la Kremlin.
"Nimeni nu trebuie sa aiba indoieli asupra faptului ca nu vom admite nici o noua aventura militara", a adaugat presedintele rus, facind aluzie la atacul fortelor georgiene, din noaptea de 7 spre 8 august, in Osetia de Sud, pentru a incerca sa preia controlul asupra regiunii.
In acest sens, "fiecare dintre parti va acorda celeilalte dreptul de a construi, de a utiliza si perfectiona infrastructura militara si bazele militare de pe teritoriul sau", potrivit acordurilor.
De asemenea, Rusia va apara frontierele Abhaziei si Osetiei de Sud cu restul Georgiei, in comun cu fortele celor doua republici separatiste ale Georgiei.
"Apararea frontierelor (fiecarui teritoriu) va fi efectuata in comun de semnatari, tinind cont de interesele lor proprii de securitate si ale celor de pace si stabilitate din regiunea Caucazului", mentioneaza textele, identice pentru cele doua republici.
Rusia a recunoscut la 26 august independenta celor doua republici separatiste si a stabilit relatii diplomatice cu ele de la inceputul lui septembrie.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii