Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Romii brăileni, testaţi gratuit pentru diabet

* acţiunea se adresează comunităţii de romi, tocmai pentru că, spun medicii, această minoritate este mai predispusă acestei boli * iniţiativa testării gratuite îi aparţine unui medic diabetolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, care vrea să tragă astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte diagnosticarea tot mai frecventă a diabetului în rândul romilor  * campania are loc sâmbătă, 31 august, în cartierul Lacu Dulce, începând cu ora 8.30

 

Testări gratuite pentru depistarea diabetului, la Brăila! Campania va avea loc sâmbătă, 31 august, şi se adresează comunităţii de romi, o categorie predispusă acestei boli, spun specialiştii. Ideea îi aparţine unui medic diabetolog de la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Brăila, care vrea să tragă astfel un semnal de alarmă în ceea ce priveşte diagnosticarea tot mai frecventă a diabetului în rândul acestei categorii de populaţie.  “Vreau să fac o testarea de glicemie, monitorizări de tensiune arterială şi nişte determinări de hemoglobină glicata gratuite. Eu sunt pregătită pentru 50, maxim 100 de determinări. Etnia romă are o predispoziţie mai mare genetică în a dezvolta diabet zaharat. Cum supraponderea şi obezitatea sunt în creştere şi cum glicemia mare nu supără pe nimeni, nu te doare nimic, poţi să depistezi întâmplător cazuri de diabet zaharat sau prediabet (...) Atunci am vrut să fac acest studiu, să văd dacă din 50 de determinări sau 100 găsim persoane cu tensiune arterială crescută sau glicemii modificate”, a explicat dr. Cristiana Voineag, medic primar Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, din cadrul SJU Brăila. Ideea sa a fost primită cu braţele deschise de Asociaţia Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Brăila, al cărei preşedinte va pune la dispoziţie spaţiul unde va avea loc testarea. “E foarte bună ideea, ne bucurăm că există astfel de medici şi că avem ocazia să ne mai facem nişte analize, chiar şi eu o sa-mi fac”, a declarat Gina Anton, preşedintele Asociaţiei Partida Romilor Pro-Europa, sucursala Brăila.

La nivelul judeţului Brăila sunt în evidenţe peste 13.000 de persoane diagnosticate cu diabet şi, din păcate, o mare parte dintre acestea ajung pentru prima oară la medic când deja boala este într-un stadiu foarte avansat.

E ceva de nedescris, în contextul în care ei vin deja cu complicaţii, cu gangrenă diabetică, complicaţii oculare, retinopatie, pacienţi cu boală renală cronică, sunt persoane cu complicaţii foarte invalidante...”, a mai atras atenţia  dr. Cristiana Voineag.

De altfel, nu este prima oară când medicul diabetolog se implică voluntar în acţiuni de prevenţie şi informare la Brăila. Acesta a susţinut şi câteva lecţii privind educaţia nutriţională în două grădiniţe din Brăila, pentru a semnala comportamentul alimentar greşit al copiilor, care poate duce la apariţia obezităţii în rândul preşcolarilor, un fenomen tot mai des întâlnit la vârste fragede.

Campania de testare gratuită pentru depistarea diabetului, adresată minorităţii romilor, va avea loc sâmbătă, 31 august, în cartierul Lacu Dulce, pe strada Prahovei, nr. 82, şi va începe în jurul orei 8:30.

Diabetul este una dintre cele mai mari probleme de sănătate ale secolului 21, cu un număr de cazuri în continuă creştere la nivel mondial. Potrivit specialiştilor, organismul unei persoane bolnave de diabet nu poate utiliza zaharul (glucidele) din alimente, din cauza secreţiei de insulină, fie inexistentă, fie prea ridicată. Există mai multe tipuri de diabet. Este vorba despre diabet zaharat de tip 1 (insulino-dependent), diabet zaharat de tip 2 şi diabet gestaţional. Deşi vestea diagnosticării cu diabet poate speria la început , întrucât vorbim despre o afecţiune pe viaţă, cei care au fost recent diagnosticaţi cu această boală trebuie să ştie că, dacă îşi formează obiceiuri sănătoase şi învaţă astfel să-şi controleze afecţiunea, pot avea o viaţă normală.

 

 

 
Categorie articol: 

Comentarii