Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Românii din Spania continuă greva foamei, autorităţile le recomandă să recurgă la justiţie

Românii fac greva foamei în faţa Primăriei din Guadalajara, pentru că firma de pază la care lucrau presta servicii pentru Primărie.
Iniţial, au fost trei români intraţi în grevă - Iuliana Pena, Ioan Marcu şi Ilie Uraluc. Din motive de sănătate şi din cauza căldurii, femeia a renunţat în cele din urmă la grevă, dar cei doi bărbaţi spun că vor continua protestul până în momentul stabilizării situaţiei şi remedierea incorectitudinii financiare.
Cei trei au fost angajaţi legal la firma de pază Breogan. Patronul lor, Alberto Lopez Armada, are patru astfel de firme, unde 80% dintre lucrători sunt români. Cei trei români susţin că erau solicitaţi să muncească ilegal şi la celelalte trei firme ale spaniolului. În momentul în care şi-au cerut drepturile salariale, ei au fost concediaţi. În plus, cei trei muncitori afirmă că angajaţii români sunt exploataţi şi că mai sunt persoane care se află într-o situaţie asemănătoare cu a lor.
"Bănuiesc că îi place cum muncim şi că nu comentăm, că nu ne cunoaştem drepturile şi mai ales că ne este frică. Dacă comentăm, ne dă afară", a declarat unul din românii aflaţi în grevă. Patronul spaniol nu s-a pronunţat, acesta rămâne de negăsit, biroul firmelor pe care le conduce fiind virtual, precizează organizaţia FADERE.
Daniel Ţecu, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Româneşti din Europa (FADERE), a stat de vorbă, luni, cu Antonio Román Jasanada, primarul localităţii Guadalajara şi cu viceprimarul Juan Antonio De Las Heras Muela cu scopul de a găsi o soluţie pentru români.
Temându-se pentru sănătatea lor, Primăria a dat ordin ca zilnic să li se facă un examen medical în urma căruia să se hotărască dacă vor trebui internaţi sau nu. De asemenea, s-a dat ordin serviciilor sociale să studieze situaţia familială a greviştilor, iar în cazul unor nevoi urgente, acestea vor fi rezolvate.
"Noi nu avem nicio datorie faţă de vreo firmă care prestează servicii pentru primărie. Dar văzând această situaţie, am reziliat contractul cu firma în cauză şi am blocat ultima plată pe care o avem de făcut către ea. În ciuda acestui fapt, noi nu putem oferi aceşti bani celor disponibilizaţi, aceasta se poate face doar în urma unei decizii judecătoreşti. Noi recomandăm greviştilor să acţioneze în judecată aceste firme", a precizat conducerea Primăriei din Guadalajara.
Disponibilizaţii au specificat că nu vor renunţa la grevă până nu îşi vor recupera banii şi intenţionează să îi aducă în faţa Primăriei pe toţi cei aproximativ 100 de foşti angajaţi români ai firmei Breogan, fiecare dintre ei fiind înşelat de acest patron.
Categorie articol: 

Comentarii