Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

România şi Azerbaidjan au semnat un parteneriat strategic ce vizează inclusiv cooperarea energetică

"Această vizită fructifică patru ani şi mai bine de excelentă cooperare, atât la nivelul preşedinţilor, cât şi la nivelul celor două guverne, pentru consolidarea relaţiei bilaterale, dar şi pentru consolidarea relaţiei Azerbaidjan cu UE. Am semnat un parteneriat strategic, alături de alte cinci documente guvernamentale, un parteneriat care are câteva obiective, şi anume consolidarea dialogului politic, cooperare energetică, cooperare economică şi în investiţii, cooperare pe probleme de securitate, cooperare pe organisme internaţionale, precum şi în cultură", a declarat preşedintele Traian Băsescu la finalul discuţiilor purtate cu preşedintele Ilham Aliyev.
Băsescu a explicat că cooperarea în domeniul energetic dintre cele două ţări vizează atât cooperarea pe proiectul Nabbuco, dar şi pe proiectul PEOP sau a terminalului de gaze lichefiate de la Constanţa.
"Azerbaidjanul are resurse foarte bune de petrol şi gaze naturale care pot fi transportate cu succes către pieţele europene. Dacă se vor semna acordurile de tranzit care trebuie semnate cu o parte dintre ţările implicate, transportarea petrolului şi gazelor naturale s-ar putea face fără probleme", a spus, la rândul său, preşedintele azer, Ilham Aliyev.
Discuţia dintre cei doi şefi de stat a vizat şi problema conflictelor îngheţate- Azerbaidjan având pe teritoriul său un astfel de conflict. Cu această ocazie preşedintele Traian Băsescu a reiterat poziţia României faţă de situaţia din Nagorno-Karabah- "orice astfel de conflict îngheţat nu poate fi rezolvat decât pe cale paşnică, în interiorul mecanismelor internaţionale existente şi cu respectarea integrităţii teritoriale a statelor, conform dreptului internaţional".
La rândul său, Ilham Aliyev, preşedintele Republicii Azerbaidjan, a arătat că semnarea parteneriatului strategic cu România este o consecinţă firească a evoluţiei relaţiilor dintre cele două state. "Sunt convins că toate declaraţiile pe care le-am semnat astăzi vor reprezenta o foarte bună bază pentru cooperarea noastră ulterioră. Există oportunităţi, există un potenţial foarte bun pentru dezvoltarea ulterioară a relaţiilor noastre bilaterale", a punctat Aliyev.
Aliyev s-a arătat foarte mulţumit de rezultatul discuţiilor de luni de la Bucureşti, arătând că, dacă la nivel politic relaţiile dintre cele două ţări sunt la cel mai înalt nivel, în ceea ce priveşte nivelul economic trebuie profitat la maxim de proiectele "foarte bune"din domeniul gazului şi ţiţeiului.
Aliyev a mulţumit preşedintelui Băsescu pentru susţinerea în ce priveşte conflictul îngheţat azero-armean din Nagorno-Karabah.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii