Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Rod Stewart, judecat pentru o fotografie

Cântăreţul britanic Rod Stewart a fost dat în judecată de o fotografă, care îl acuză pe artist că a folosit, fără permisiune, o fotografie realizată de aceasta în 1981 şi îi cere despăgubiri de 2,5 milioane de dolari.
Bonnie Schiffman - care de-a lungul carierei sale a fotografiat multe celebrităţi, între care Michael Jackson, Muhammad Ali, Steven Spielberg şi Andy Warhol - susţine că Rod Stewart şi compania Caesars Entertainment au copiat o fotografie realizată de ea în 1981, fără să îi ceară permisiunea şi fără să îi fie plătite drepturi de autor.
Rod Stewart şi Caesars Entertainment ar fi folosit respectiva fotografie atât pentru promovarea unei serii de spectacole susţinute de cântăreţ în Las Vegas, cât şi a unui turneu mondial al artistului, potrivit acţiunii depuse la tribunalul federal din Los Angeles.
Fotografia în cauză a fost folosită pe coperta albumului greatest hits lansat de Rod Stewart în 1989, "Storyteller", şi îl prezintă pe cântăreţ cu spatele, cu părul aranjat cu "ţepi", acest "look" fiind de fapt o emblemă a artistului britanic.

Fotografia şi coafura lui Rod

"Fotografia are o însemnătate puternică pentru milioane de fani care ştiu acel album. Credem că de asta au şi folosit-o", a declarat avocatul reclamantei, William Hochberg.
Cele două fotografii - cea realizată de Bonnie Schiffman şi cea folosită de Caesars Entertainment - nu sunt identice, dar ambele îl arată pe Rod Stewart din spate, cu părul său celebru coafat.
Avocatul William Hochberg a declarat că situaţia poate fi considerată foarte uşor un caz de încălcare a drepturilor de autor. "Au copiat fotografia clientei mele", a spus avocatul.
Rod Stewart şi colaboratorii săi i-au oferit, în 2013, o sumă de 1.500 de dolari fotografei Bonnie Schiffman pentru a obţine dreptul de a folosi fotografia acesteia din 1981 pe un panou publicitar. Bonnie Schiffman a refuzat însă oferta, pe care a considerat-o foarte mică.
Prin acţiunea sa în instanţă, Bonnie Schiffman îi cere lui Rod Stewart atât despăgubiri în valoare de 2,5 milioane de dolari, cât şi interzicerea dreptului de a folosi imaginea în viitor.
În vârstă de 69 de ani, Rod Stewart a devenit cunoscut graţie colaborării sale din anii 1960 şi 1970 cu grupurile The Jeff Beck Group şi Faces. În 1969 a decis să îşi lanseze o carieră solo şi a devenit celebru cu o serie de hituri precum "Do You Think Im Sexy?" şi "Maggie May". El este unul dintre cei mai bine plătiţi artişti din lume, iar albumele sale s-au vândut în peste 100 de milioane de copii pe plan mondial. Turneul susţinut de veteranul muzicii britanice în 2007 l-a plasat pe acesta pe locul al şaptelea în topul celor mai profitabile serii de concerte ale anului respectiv, cu încasări de 49 de milioane de dolari.

 
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii