Mergi la conţinutul principal

Revolta veterinarilor. Guvernul şi-a mai pus în cap o categorie profesională

• ei sunt nemulţumiţi de o modificare pe care guvernanţii vor să o aducă legii în baza căreia funcţionează această profesie • mai exact, prin aprobarea OUG nr. 70/2017, oricine ar avea dreptul să înfiinţeze farmacii veterinare şi să vândă medicamente de uz veterinar • “Comercializarea acestor medicamente fără responsabilitatea medicilor veterinari va face ca, în final, pe masa consumatorilor să ajungă produse alimentare pline de reziduuri medicamentoase, producând efecte grave asupra sănătăţii omului”, transmite filiala brăileană a Colegiului Medicilor Veterinari

 

După modificările aduse în domeniul fiscal sau judiciar, care au provocat nemulţumiri şi îngrijorări în rândul sindicaliştilor, a mediului de afaceri sau a magistraţilor, actuala guvernare şi-a “ridicat în cap” încă o categorie profesională. Este vorba despre medicii veterinari, care protestează vehement faţă de modificările ce ar putea fi aduse acestui domeniu de activitate, dacă va fi votat un proiect de lege ajuns recent în Parlament. Mai exact, Colegiul Medicilor Veterinari acuză faptul că, prin proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 70 din 2017, se urmăreşte eliminarea dreptului exclusiv al medicilor veterinari de a comercializa cu amănuntul şi de a utiliza produsele medicinale veterinare. Astfel, orice persoană, indiferent de calificare, poate înfiinţa farmacii şi puncte farmaceutice veterinare.

“Comerţul cu medicamente de uz veterinar este un comerţ special care trebuie efectuat de către specialişti care au studiat medicamentele în totalitatea lor. Au studiat care sunt efectele benefice în urma administrării la animale, dar şi efectele nocive asupra sănătăţii publice. Aceşti specialişti nu sunt decât medicii veterinari. (...) Trasabilitatea medicamentului de uz veterinar este diferită de cel de uz uman. Modificările aduse legii dau posibilitatea proprietarilor de animale să cumpere orice medicament de la farmaciile veterinare, să-l administreze animalelor pe timp nelimitat, iar produsele obţinute de la acestea să ajungă pe masa consumatorului pline de reziduuri medicamentoase, producând efecte grave asupra sănătăţii omului. (...) În aceste condiţii, e normal să ne întrebăm ale cui interese le reprezintă Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, instituţia iniţiatoare a OUG 70/2017. Ale medicinei veterinare în niciun caz! Ale Statului Român nici atât! Răspunsul este cât se poate de clar: reprezintă interesele unor grupuri de influenţă care doresc ca medicamentele de uz veterinar să se vândă cu orice preţ!”, acuză, prin intermediul unui comunicat de presă, dr. Fănel Oţelea, medic primar veterinar şi preşedinte al Colegiului Medicilor Veterinari (CMV), Filiala Brăila.

În acelaşi comunicat de presă, filiala brăileană a CMV precizează că OUG nr. 70/2017 reglementează confuz comerţul on-line cu produse medicinal veterinare şi dă posibilitatea oricărei entităţi înregistrate la Registrul Comerţului şi fiscal să poată desfăşura astfel de activităţi. Nu se precizează că doar farmaciile şi punctele farmaceutice veterinare pot efectua comerţ on-line. De asemenea, mai este acuzat faptul că noile reglementări ar premite ca tehnicienii şi asistenţii veterinari să poată utiliza şi administra produse stupefiante şi psihotrope, în contradicţie cu Legea 339/2005.

“Conform Directivei 2001/82, conderentul 2, «Obiectivul esenţial al normelor ce reglementează producţia şi distribuţia produselor medicamentoase veterinare trebuie să fie protecţia sănătăţii publice». Ori, modificările aduse Legii 160/1998 vor avea ca rezultat tocmai opusul Directivei 2001/82, în sensul că va creşte riscul utilizării produselor medicinale fără responsabilitatea medicului veterinar, va creşte riscul consumului de produse alimentare provenite de la animale tratate fără respectarea timpului de aşteptare, va creşte numărul reacţiilor adverse în rândul proprietarilor de animale, va creşte riscul atibiorezistenţei, va creşte consumul de antimicrobiene în detrimentul vaccinurilor etc”, se mai precizează în comunicatul semnat de dr. Fănel Oţelea, în numele celor 112 medici veterinari din componenţa filialei brăilene a CMV.

Veterinarii brăileni au apelat inclusiv la premierul Mihai Tudose, căruia i-au trimis zilele trecute  o adresă oficială, cerându-i să nu susţină modificările propuse de ANSVSA prin OUG nr. 70 din 2017.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro