Mergi la conţinutul principal

Republica Interlopă România

S-a întâmplat să moară un cunoscut lider al unui clan interlop din România, ca să se discute, din nou, despre acest fenomen ce pare scăpat de sub control de către statul român. De fapt, nu doar ca să se discute, ci să conştientizăm, pentru a „n”-a oară în ultimii zeci de ani, că această „castă” este una specială, protejată de regulă de statul român, ca şi „casta” politicienilor. De altfel, nici nu are cum să fie altfel, din moment ce cele două lumi, cea infracţională organizată şi cea politică, se întrepătrund într-atât încât, de multe ori, par acelaşi lucru. Să nu uităm că fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, pe atunci şi Preşedinte al Camerei Deputaţilor, era flancat, la procesul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fix de interlopi din clanul Duduianu. Să nu uităm că, zilele trecute, organizaţia PSD Ilfov fusese propusă spre dizolvare, chiar de actualul şef al PSD, Marcel Ciolacu, pe motiv că fusese acaparată cu totul de lumea interlopă, potrivit unei investigaţii a RISE Project. Dar nu sunt singurele legături dintre lumea interlopă şi cea politică. Nu în puţine cazuri, interlopii au ajuns poliţişti locali, graţie unor primari cu legături evidente cu interlopii. Să nu mai vorbim despre faptul că Poliţia de regulă doar se face că luptă cu acest gen de infracţionalitate, asta atunci când nu îi se asigură direct protecţia. Dar nici prin Justiţie lucrurile nu stau diferit – să ne amintim de cazul „ţăndărei”, cu care ne-am făcut de râs în toată lumea civilizată.

Moartea liderului clanului Duduianu a evidenţiat încă o dată neputinţa Poliţiei Române şi a Jandarmeriei în a gestiona fenomenul. Nu doar că s-au comportat precum nişte bodiguarzi ai interlopilor veniţi la priveghi şi înmormântare, neîmpiedicând în niciun fel prezenţa a sute de oameni la un eveniment contrar noilor reglementări din vreme de Covid (ca şi în cazul protestelor din 10 august 2018, doar oamenii paşnici sunt pedepsiţi în forţă). Dar, de fapt, sute de indivizi fără nicio ocupaţie legală, fără a-şi putea justifica veniturile, s-au dat în spectacol în faţa Poliţiei, fără niciun stres. Într-o lume civilizată, n-ar fi existat atâtea sute de potenţiali sau ipotetici infractori (nedovediţi) la un eveniment, oricare ar fi el. Şi asta se întâmplă doar în cazul unui „clan”. Dar câte aseemenea clanuri sunt în toată ţara? Există oare vreun oraş, un orăşel, un cartier fără măcar vreo două asemenea grupări? „Suntem cu ochii pe voi” – voia să-i „sperie” ministrul de Interne, Marcel Vela. Şi dacă Poliţia stă cu ochii pe ei, ce??? Dar poate mai bine ar fi să stea cu ochii pe ei şi Fiscul, de exemplu. Vă imaginaţi câţi dintre cei de acolo au produs în viaţa lor ceva cinstit, câţi au avut vreodată un contract legal de muncă pe undeva, câţi pot justifica bolizii de zeci de mii de euro, apartamentele, viloaiele, hainele, bijuteriile, mormintele? Ar fi simplu, dacă nu poţi dovedi activitatea infracţională a unei asemenea grupări (de regulă, mai toate cazurile mari de destructurare au venit la iniţiativa unor autorităţi din alte state), să poţi dovedi măcar veniturile nefiscalizate şi nejustificate. Ar fi chiar simplu, printr-o lege a justificării averii. Dar cine să dea legi în acest sens? Politicienii? În niciun caz, atât timp cât mare parte din clasa politică acţionează exact după metode interlope - asta atunci când nu au legături directe cu lumea interlopă. Cum să fie interesaţi politicienii ca Fiscul să poată acţiona în sensul justificării averii, când nici ei nu-şi pot justifica de fapt averile? Toate viloaiele alea de neam prost, conturile ascunse, „cadourile” de sute de mii de euro de la mame, fini, socri, mătuşi etc! De fapt, când legile sunt făcute de clanuri politice, clanurile interlope vor face legea, în continuare, în România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro