Mergi la conţinutul principal
Farmacia Faltis, din 1897 în slujba brăilenilor

Remedii terapeutice cu plante care se recoltează în luna mai (II)

• Din ciclul de articole: Farmacia pe înțelesul tuturor

Cu o experiență de 48 de ani, farmacistul primar Ion Bobaru prepară și acum leacuri după rețete străvechi, multe din cea mai veche Farmacopee Română, tipărită la 1862 de brăileanul C.C. Hepites, cu aprobarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Practic,  în cea mai veche farmacie din Brăila, farmacistul brăilean prepară leacuri la masa de lucru a lui Ion Faltis, aceeași de la 1897. Începând cu 2 februarie 2023, în fiecare joi, într-o rubrică dedicată, farmacistul Ion Bobaru va informa cititorii cu privire la folosirea corectă a plantelor medicinale, această binecuvântare pe care natura ne-a oferit-o tuturor.

MUȘEȚEL (Matricaria chamomilla)

Mușețelul este, cu siguranță, medicamentul natural suprem și poate cea mai studiată plantă medicinală. A intrat în folclor și sub denumirea de romaniță sau floarea raiului.

Se spune că oamenii de la țară, când întâlneau o vatră de mușețel, își scoteau pălăria și ziceau “Sărut mâna, doctore!”.

Este cea mai cunoscută plantă medicinală, virtuțile terapeutice cunoscându-se din antichitate. Este singura plantă medicinală menționată în toate cele 10 Farmacopei Române.

Mușețelul crește spontan în întreaga țară în zona de șes, în locuri însorite, margini de drumuri, pe pajiști etc.

Însă cea mai mare cantitate de mușețel pentru prelucrare industrială se obține prin cultură intensivă. Pentru consumul casnic se recomandă recoltarea din flora spontană și păstrarea lui, până la folosire, ca plantă întreagă, nemăcinată.

Mușețelul recoltat din flora spontană este un mușețel bio. La cel din culturile intensive, pentru a spori producția, se apelează la diverși agenți biostimulatori cum ar fi îngrășămintele de sinteză, diverse pesticide etc.

a) Identificare (Descrierea mușețelului)

Nu cred ca cineva să nu fi auzit sau să nu fi văzut vreodată mușețelul. De aceea nu voi descrie, în amănunt, cum arată mușețelul ca plantă vegetală. Pentru culegătorii de mușețel, fac totuși câteva precizări.

Mușețelul are două feluri de flori împreunate astfel: în exterior sunt flori de culoare albă așezate sub formă de rozetă, iar în interior sunt flori galbene ce formează receptacolul (mijlocul) inflorescenței. Deseori, florile de mușețel se pot confunda cu alte specii care sunt fără acțiune terapeutică.

De exemplu, există Mușețelul prost (Matricaria inodora) care este lipsit de mirosul aromat caracteristic, iar floarea (receptacolul) este plină la interior, în comparație cu mușețelul adevărat care are floarea în interior goală. Lipsit de efect este și Mușețelul cu flori verzi (Matricaria matricarioides), având toată inflorescența verzuie, plină la interior și care nu are miros aromat, caracteristic. Mușețelul balcanic (Matricaria tenuifolia) are florile mult mai mari,  dar este total lipsit de aroma caracteristică.

Materia primă sunt florile de mușețel care se recoltează în timpul înfloririi. Au gust specific aromat, puternic, plăcut.

b) Recoltarea mușețelului

Este foarte importantă această operațiune. De ea depinde calitatea materiei prime.

Primul jurământ al farmacistului datează din anul 1652 și se referă printre altele și la recoltarea plantelor medicinale: „Subsemnatul ..., jur în fața lui Dumnezeu Tatăl, Dumnezeu Fiul și Dumnezeu Spiritul Sfânt, că, după ce accept să fiu farmacist, îmi voi exercita meseria cu devotament. Toate plantele medicinale le voi recolta la timp, le voi usca și le voi menține în bune condițiuni. Voi distruge și voi arunca tot ceea ce este perimat, alterat sau expirat. Mă voi consacra pacienților săraci, care au nevoie de ajutorul meu și voi sta la dispoziția tuturor săracilor, de asemenea bogaților. Eu nu voi înșela pe nimeni când voi vinde remedii, fie că este sărac sau bogat. Eu voi fi găsit în farmacie toată ziua. Fie ca Dumnezeu și cuvântul său sfânt să mă ajute, Amin”.

Florile de mușețel încep să înflorească în partea a doua a lunii aprilie, în luna mai înflorirea fiind cea mai puternică. Momentul cel mai potrivit de recoltare este atunci când florile albe de la marginea inflorescenței s-au desfăcut și au luat o poziție orizontală iar florile din interiorul inflorescenței au căpătat o culoare galbenă. Perioada optimă de recoltare este în, funcție de zona de relief, din luna mai, până la a doua jumătate a lunii iunie. Culesul se face numai după ce s-a ridicat roua și pe vreme uscată. Nu se recoltează imediat după ploaie. Orele cele mai potrivite sunt în jurul prânzului și pe vreme însorită.

După ce este recoltat, mușețelul se întinde pe hârtie sau cartoane în strat subțire, în locuri umbroase, curate și aerisite. Important este ca în timpul uscării, care poate dura de la 4 până la 8 zile, stratul de flori să nu fie întors sau afânat. Se păstrează în pungi de hârtie sau cutii de carton, la întuneric și în camere ferite de umiditate excesivă.

Termenul de valabilitate, timp de un an de zile .

Recomand ca toate plantele medicinale să fie păstrate întregi până la utilizarea lor, mărunțirea sau pulverizarea să se facă doar atunci când trebuie procesată sub diverse forme farmaceutice.

c) Compoziție chimică

Florile de mușețel conțin substanțe amare (matricina și matricarina), substanțe flavonice, carotinoide, derivați cumarinici, fitosteroli și acizi polifenolici. Adevăratul principiu activ al florilor de mușețel este socotit uleiul volatil. Uleiul volatil se caraterizează prin conținutul său în biabolol, azulene și camazulene.

 

TRATAMENTE INTERNE

Din mușețel, cele mai cunoscute preparate farmaceutice pentru uz intern sunt: infuzia (opăreala) și tinctura.

Infuzia (opăreala): 2 linguri flori de mușețel se amestecă cu 250 ml apă fierbinte. Se dă într-un clocot și se lasă în contact timp de 30 minute. Se filtrează și se îndulcește după gust cu zahăr sau miere.

 

Tinctura: 4 linguri flori de mușețel se pun la macerat în 200 grame alcool alimentar sau alt produs distilat obținut în gospodărie, timp de 10 zile, agitându-se zilnic. Se filtrează prin tifon. Termenul de valabilitate, 2 ani de zile .

Antiulceros

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Disbacterii digestive

Se folosește infuzia de mușețel cu adaos de lactoză sau acid lactic pentru regenerarea florei intestinale.Se beau 3 căni pe zi.

Carminativ (contra balonărilor)

Infuzia: se beai câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte  30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Antispastic în crampe ale aparatului urinar

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte  30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Criza hemoroidală

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Antiinflamator (contra inflamațiilor provocate de cauze diverse)

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte  30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Hemostatic (contra sângerărilor)

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Cicatrizant al mucoaselor  și a pielii

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Miorelaxant în diverse contracturi ale sistemului muscular

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Antitoxic

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte 30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Antibacterian

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau cate  30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Antimicotic (În infecții fungice)

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

Tinctură: se iau câte  30 picături de 2 ori pe zi, adăugate în puțină apă.

Radio-protector contra radiațiilor solare și a celor medicale

Vara, o cură cu ceai de mușețel este suficientă pentru a ne proteja de radiațiile solare. De asemenea, ceaiul de mușețel se recomandă celor care fac radioterapie pentru diferite boli incurabile sau celor care sunt expuși la radiațiile nucleare.

Infuzia: se beau câte 2 căni pe zi.

 

TRATAMENTE EXTERNE

Tratamentele externe se fac cu ceai, tinctură, oțet medicinal, ulei terapeutic, unguente din flori de mușețel. Toate aceste se pot face ușor în gospodărie

Oțet medicinal: 2 linguri flori de mușețel se țin la macerat timp de 10 zile în 500 ml oțet de preferat obținut din vin. Urmează apoi filtrarea și condiționarea în flacoane brune. Se utilizează extern în diferite boli prezentate mai jos.

Ulei terapeutic: 2 linguri flori de mușețel mărunțite fin se fierb împreună cu 100 g ulei de floarea soarelui câteva minute pe bain marin în flacoane de sticlă. Se lasă în repaus timp de 2 zile după care se filtrează. Se folosește extern mai ales în bolile dermatologice uscate.

Unguent: Unguentul din flori de mușețel se găsește în majoritatea magazinelor cu produse naturiste și a drogheriilor. Nu este complicat să-l preparați și acasă, folosind una din metodele prezentate mai jos 

Metoda 1: 100 grame de tinctură de mușețel obținută după metoda prezentată mai sus se evaporă la foc mic într-un vas emailat sau din inox până se obține un extract siropos de consistența mierii. Când este încă cald se adaugă 50 de grame untură topită obținută din slănină de porc, 30 gr margarină și aproximativ 10 grame ulei de floarea soarelui. Se dă de pe foc și se continuă omogenizarea pănă la răcire. Un unguent de calitate superioară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină (aceasta se poate procura din farmaciile care au laborator.

Metoda 2: 4 linguri flori de mușețel mărunțite fin se lasă în contact cu 4 linguri de alcool concentrat de 95 de grade timp de 24 de ore. Se topesc împreună 50 de grame de untură de porc, 30 grame margarină și 10 grame de ulei de floarea soarelui.

Un unguent de calitate superioară se obține dacă înlocuim 10 grame din cantitatea de margarină cu 10 grame de lanolină. Unguentul obținut se amestecă cu mușețelul ținut în contact cu alcoolul. Se fierbe la foc mic  aproximativ 15 minute pentru evaporarea alcoolului. Se filtrează cât este cald.

Farmacia Faltis are lanolină pe stoc.

Beneficiază de tratamente externe cu preparate din flori de mușețel o gamă variată de afecțiuni. Amintim câteva dintre acestea.

Catar cronic al căilor respiratorii superioare (în rinite și sinuzite). În vorbirea populară catar este atunci când îți curge nasul. Se fac inhalații cu o fiertură de mușețel. Pentru a mări eficiența, se adaugă și ulei volatil de eucalipt sau de pin. Se recomandă după aceste inhalații aplicarea de picături și de unguente decongestionante. Farmacia Faltis prepară asemenea produse farmaceutice.

Boli ale gurii. Gargară  de 3 ori pe zi cu o fiertură de mușețel în care s-a adăugat o linguriță de bicarbonat de sodiu.

Faringite și laringite. Gargară cu o fiertură de mușețel la care s-a adăugat o linguriță de bicarbonat de sodiu, de 3 ori pe zi. Se pot aplica aplica apoi badijonaje cu preparate recomandate de medici ORL sau formule proprii ale farmaciei.

Notă: Pentru bolile gurii și ale faringelui, farmacia Faltis prepară niște bomboane antiseptice și emoliente numite Trochiști bucofaringieni.

Cicatrizant în diverse arsuri. Ungeri cu unguent de mușețel de 2 ori pe zi.

Prurit vulvar. Spălături vaginale cu o fiertură de mușețel la care se adaugă o linguriță de bicarbonat de sodiu.

Micoze vaginale. Bai vaginale cu flori de mușețel.

Notă. Se completează tratamentul cu ovule recomandate de medicii ginecologi sau ovule preparate în farmacie.

Iritații ale intestinului gros. Se fac clisme cu infuzie de mușețel după defecație.

Ulcer varicos. Ungeri cu unguent de 2 ori pe zi. Dacă ulcerul este zemuind, se aplică înainte cu 12 ore o pudră sicativă. Farmacia Faltis prepară un unguent pentru ulcer varicos care are printre altele și extract moale din flori de mușețel.

Abces dentar. Băi bucale cu infuzie sau soluții diluate de tinctură de mușețel de 3 ori pe zi. Dacă este nevoie, se fac badijonări cu preparate magistrale prescrise de medicii stomatologi.

Afecțiuni ale pielii. Tamponări locale cu tinctură, oțet, ulei sau unguent de mușețel de 2 ori pe zi. În funcție de afecțiunea pielii, medicii pot recomanda și alte medicamente cu antibiotice, cu antimicotice, cu glucorticoizi sau anestezice. Putem prepara aceste produse.

Afecțiuni ale anusului (hemoroizi și fisuri anale). Se fac băi cu o fiertură de flori de mușețel. Se poate continua tratamentul cu unguente și supozitoare preparate de farmacia Faltis.

Protector și curativ împotriva radiațiilor solare. Se fac ungeri cu unguent sau ulei de mușețel de 2 ori pe zi înainte și după expunerea la radiațiile solare.

Întreține culoarea părului blond și deschide la culoare părul șaten. Se clătește părul după fiecare spălare  cu o infuzie de mușețel.

Atenționare! Este contraindicată folosirea spălăturilor cu infuzie de mușețel în conjunctivite. Spălăturile oculare cu infuzie de mușețel produc adesea alergii. De aceea se evită folosirea lor.

Nota farmacistului

Toate recomandările mele nu substituie un control medical și nu înlocuiesc o terapie medicamentoasă recomandată de medicii curanți. Ele sunt terapii complementare la medicația alopată.

Informații despre procesarea plantelor medicinale sau alte preparate produse în laboratorul propriu pot fi găsite la Farmacia Faltis din Brăila, Calea Galați nr. 29, tel. 0239615931, email: farmaciafaltis@yahoo.com. Preparatele farmaceutice proprii pot fi vizualizate pe site-ul farmaciei www.farmaciafaltis.ro care este în curs de actualizare. Până la definitivarea actualizării pe site, este prezentată o listă cu toate prospectele la produsele preparate în farmacie. Farmacia deține “Certificat de bună practică farmaceutică pentru prepararea medicamentelor” acordat de Colegiul Farmaciștilor din Romania.

Nota farmaciei

Pentru a satisface în totalitate toate solicitările privind produsele farmaceutice preparate în farmacie, angajăm farmacist stagiar, farmacist, farmacist rezident sau cu rezidențiat în farmacie.

În numărul viitor: „Remedii naturale din Saschiu”.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro