Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Regele Mihai, omagiat de reprezentanţii City of London

Sir Arthur Gavyn, cel de-al 675-lea lord primar al City of London, a evocat momentul 23 august 1944, când regele Mihai a decis ca România să treacă de partea Aliaţilor, împotriva Germaniei Naziste, şi a ordonat arestarea mareşalului Ion Antonescu.
"Curajul dumneavoastră din anul 1944, de a pune capăt regimului mareşalului Antonescu, va dăinui în istorie ca una dintre cele mai mari realizări ale vreunui monarh. Pentru ceea ce aţi reuşit în perioada voastră de domnie - scurtată de împrejurările nefericite - mulţi dintre noi, astăzi, familiile şi prietenii noştri vă datorează existenţa. Acţiunile domniei voastre au salvat mii şi mii de vieţi, au scurtat războiul cu cel puţin şase luni.", a spus fostul lord primar al City of London, cu ocazia ceremoniei.
"Coroana este o povară greu de purtat pentru orice bărbat sau femeie. Poate doar puţine coroane în istorie au fost atât de greu de purtat ca a dumneavoastră. România, în anii '30, '40, nu a fost ţara care este acum. Era sfârtecată de dispute şi violenţă. Majestatea Voastră aţi fost nevoit să vă confruntaţi cu fascismul şi apoi cu comunismul, cu violenţe de stradă şi cu politicieni fără principii. Majestatea Voastră, deşi foarte tânăr atunci, v-aţi ridicat deasupra tuturor acestora", a mai spus oficialul britanic.




Categorie articol: 

Comentarii