Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Referendum privind parlamentul unicameral, dar in cunostinta de cauza

Reprezentantii principalelor partide locale nu se arata a fi prea mari sustinatori ai ideii parlamentului unicameral, lansata de presedintele PSD, Mircea Geoana, si sustinuta de presedintele Romaniei, Traian Basescu. Ei considera, la unison, ca inainte de a se organiza un referendum pe aceasta tema, si de a supune votului populatiei cele doua variante de parlament - bicameral si unicameral -, romanii trebuie invatati ce inseamna fiecare dintre ele. In plus, acei lideri politici care sint ei insisi senatori sau deputati nu considera ca sint intemeiate acele comentarii care vizeaza faptul ca parlamentarii romani sint prea multi, la ora actuala, si ne costa prea mult. Iata insa si comentariile lor:
* senator Dan Sabau, presedintele PNL Braila - "Face parte din exercitiul democratiei consultarea populatiei, este elementul de virf al democratiei, in principiu. Noi ne vom exprima un punct de vedere, dupa urmatoarea sedinta a conducerii centrale a PNL"
* deputat Horia Vasioiu, presedintele PD Braila - "Nu cred ca se poate face in nici un caz acum un asemenea referendum. Trebuie mai intii explicat cetatenilor cum se face, cum se ajunge acolo, ce avantaje si ce dezavantaje are parlamentul unicameral. Nu cred ca se poate face un referendum mai devreme de citeva luni, dupa ce fiecare cetatean intelege despre ce este vorba. In plus, ar trebui consultata si societatea civila. Oricum, daca discutam despre parlament unicameral, depinde si care va fi norma de reprezentare. Am auzit pe unii discutind despre o norma de reprezentare de un parlamentar la 75.000 de locuitori. La acest moment, la Camera Deputatilor, norma este de un deputat la 70.000 de locuitori. Deci, nici reducerea numarului parlamentarilor nu va fi atit de mare. In plus, daca discutam despre costurile pe care le presupune un parlamentar, acestea pot fi diminuate si acum. De altfel, nici nu cred ca sint atit de ridicate costurile pentru un parlamentar roman, la ora actuala".
* deputat Mihai Tudose, presedintele organizatiei municipale PSD: "Ideea a fost lansata de presedintele PSD, Mircea Geoana, si, acum, isi asuma paternitatea presedintele Basescu. Asta inseamna ca ideea e buna si se poate trece la a consulta poporul, pentru ca, la urma urmei, poporul e suveran. Daca poporul decide, in cunostinta de cauza, sa trecem la parlament unicameral, asta este. Dar trebuie decis in cunostinta de cauza, in conditiile in care cetateanul stie ce este acela parlament unicameral. Sa stiti, insa, ca nu toate statele pe care le invidiem au parlament unicameral. Atit timp cit Constitutia prevede un parlament bicameral, orice idee de alt tip de legislativ inseamna referendum. Acum, nu trebuie sa neglijam ca ideea referendumului privind tipul de parlament din Romania, ca tot ce spune Basescu, duce spre ideea alegerilor anticipate. In opinia mea, indiferent ce se decide, pe aceasta tema, trebuie aplicat incepind de la alegerile viitoare. Pina atunci, societatea civila, dar si institutiile statului trebuie sa se implice si sa-i invete pe cetateni ce inseamna vot uninominal, parlament bicameral sau unicameral. Ar fi nevoie de ani buni, ca romanii sa invete despre aceste lucruri". Intrebat cum comenteaza argumentul sustinatorilor ideii parlamentului unicameral, cum ca avem prea multi parlamentari si ne costa prea mult, iar unii nu merita banii investiti in ei, deputatul Tudose a raspuns: "Daca punem problema asa, atunci trecem la dictatura, nu ne mai trebuie parlament, ia decizia o singura persoana si ne costa mai putin. Ce facem, daca ne dor picioarele din cauza pantofilor, ne taiem picioarele, ca sa intram in ei? Poate asta este si rolul presei, sa faca in asa fel incit parlamentarii sa fie mai bine selectati. Si apoi, cine ne garanteaza ca, daca va fi parlament unicameral, in el vor intra numai oameni de valoare si nu va fi cam tot aceeasi structura, ca si acum? Adevarul este intotdeauna pe undeva pe la mijloc".
* Gheorghe Chiru, presedintele PPCD Braila - "Din punctul meu de vedere, ceea ce face Traian Basescu este un populism dus la maximum, fiindca nu stie ce sa mai faca, sa mai ridice PD-ul, un partid care, in realitate, are cam 6% din voturile electoratului. Pentru ca nu poate avea mai mult de 6-8% un partid care s-a rupt de Ion Iliescu. Basescu poate sa faca si parlament unicameral, si unul multifunctional, degeaba, daca legislativul functioneaza dupa bunul plac al acestuia, si daca gindim si actionam doar in directia autoritarismului si arbitrariului. Basescu sa-si vada de indatoririle lui, sa semneze acorduri de colaborare cu Trinidad-Tobago. Parlamentul trebuie intarit si trebuie schimbat sistemul, astfel incit legislativul sa poata alege presedintele, sa fim o republica parlamentara sau o monarhie constitutionala, cu o conducere care sa se situeze deasupra partidelor".
* Gheorghi Obreja, presedinte PC Braila - "Eu militez pentru organizarea referendumului cit mai repede posibil, si voi face din acest lucru un deziderat, pentru activitatea noastra din urmatorii doi ani".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii