Mergi la conţinutul principal

Recordul Reginei Elisabeta a Marii Britanii!

Marea Britanie a sărbătorit-o ieri pe regina Elisabeta a II-a, care a devenit suverana cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit, record marcat fără prea mare fast: o simplă procesiune pe Tamisa, salve de tunuri şi clopotele care au bătut în centrul Londrei.
Elisabeta a II-a a depăşit cei 63 de ani, şapte luni şi două zile de domnie ai stră-străbunicii sale, regina-împărăteasă Victoria, care a stat pe tron între 1837 şi 1901. La nivel mondial, recordul de cea mai lungă domnie continuă să aparţină regelui Thailandei, Bhumibol Adulyadej, acum în vârstă de 87 de ani, suveran din 1946.

Britanicii o consideră „cea mai mare regină"

Născută în 21 aprilie 1926, Elisabeta a urcat pe tron în 6 februarie 1952, într-o perioadă când la putere în Regatul Unit era Winston Churchill, iar Stalin în Uniunea Sovietică. După şase decenii, toţi specialiştii sunt de părere că regina de 89 de ani nu va abdica. Ieri, britanicii au avut ocazia să îşi vadă suverana cu ocazia inaugurării în Scoţia a unei noi căi ferate. Regina a urcat într-un tren cu aburi şi a călătorit între Edinburgh şi satul Tweedbank, aflat la graniţa cu Anglia. Chiar dacă regina a ales sobrietatea, caracteristică imaginii domniei sale marcate de reţinere, au fost organizate numeroase manifestări în onoarea celei pe care britanicii o consideră „cea mai mare regină" a lor, potrivit unui recent sondaj YouGov. Domnia Elisabetei a II-a „va fi apreciată ca o reuşită incredibilă, regina rezistând atât de bine pe tron de-a lungul unei perioade marcate de atâtea schimbări sociale şi economice majore", arată ziaristul şi scriitorul Andrew Gimson.

Majestatea Sa a fost o stâncă de stabilitate

Premierul David Cameron a salutat deja „recordul extraordinar" al reginei. „În ultimii 63 de ani, Majestatea Sa a fost o stâncă de stabilitate", a spus liderul conservator într-un comunicat. „Abnegaţia sa şi simţul datoriei i-au adus admiraţia, nu numai a britanicilor, ci a lumii întregi", a adăugat şeful guvernului de la Londra.
Recordul a prilejuit şi alte iniţiative, precum cea a artistului Quentin Devine, care a realizat portretul reginei din 1952 de monezi de un penny. Cifra 1952 reprezintă anul când Elisabeta a II-a a urcat pe tron, precizează agerpres.ro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro