Mergi la conţinutul principal

Reabilitată pe milioane de lei şi apoi lăsată să se degradeze

Deşi a fost reabiltată pe bani grei de Consiliul Judeţean Brăila, clădirea de pe Str. Polonă, nr. 14, unde a funcţionat Casa de Cultură a Municipiului, a început să se degradeze în interior, deoarece zace nefolosită de mai bine de un an. Surse autorizate din cadrul CJ ne-au informat că, din cauza temperaturilor de iarnă şi a umezelii, în încăperile neîncălzite a început să se umfle parchetul, iar pereţii subsolului se coşcovesc. După cum v-am mai informat, Consiliul Judeţean Brăila a alocat, din bugetul propriu, 2,28 milioane de lei, fără TVA, pentru reabilitarea acestei clădiri.
Lucrările au fost executate de firma "Confort 2000" SRL Brăila şi s-au finalizat în toamna anului 2013. Din acel moment, conducerea CJ nu a reuşit să găsească o destinaţie pentru imobil. Fostul preşedinte Gheorghe Bunea Stancu l-a desemnat pe consilierul judeţean independent Marian Căpăţână să vină cu propuneri, iar acesta a luat problema în serios şi a lansat o dezbatere publică găzduită inclusiv de paginile cotidianului nostru. În baza comentariilor exprimate pe site-ul ziarului "Obiectiv - Vocea Brăilei", dar şi a propunerilor primite direct de la diferite persoane, Marian Căpăţână a întocmit o listă cu şapte posibile destinaţii ale clădirii. Astfel, acesta a trecut în raportul său propunerile ca imobilul de pe Polonă să servească drept secţie a Muzeului Brăilei, Casă a Artelor, Casă a Minorităţilor, Club al tineretului, sediu al Asociaţiei Licarte înfiinţate de Liceul de Artă, Muzeu al Figurilor de Ceară sau Muzeu Regional al Comunităţii Evreieşti. Toate aceste propuneri erau argumentate într-un fel sau altul şi ar fi trebuit dezbătute de consilierii judeţeni.
Gheorghe Bunea Stancu nu a rezonat la niciuna dintre aceste idei, drept pentru care consilierii nu au mai dezbătut nimic. Stancu avea altă intenţie, şi anume de a înfiinţa în clădirea de pe Str. Polonă o secţie a Politehnicii Bucureşti. Planul său nu a mai fost dus la îndeplinire pentru că, după cum se ştie, în luna august a anului trecut a părăsit ruşinos şefia CJ, după ce Direcţia Naţională Anticorupţie a început să-l ancheteze pentru corupţie.
Stancu a fost revocat oficial din funcţie, în luna noiembrie 2014.
În prezent, consilierul judeţean Viorel Mortu, cel care ocupă funcţia de preşedinte interimar al CJ, afirmă că imobilul de pe Polonă va primi o destinaţie cel târziu luna viitoare. "În cadrul şedinţei de CJ din februarie vom adopta o hotărâre privind utilizarea clădirii de pe Polonă, dar şi a celor două clădiri de pe strada Ana Aslan care au fost reabilitate, de asemenea, de Consiliul Judeţean Brăila. Nu vă pot spune de pe acum ce destinaţii vor primi acestea, dar este cert că ele vor rămâne în domeniul culturii, aşa cum s-a stabilit la început, când s-a investit în reabilitarea şi modernizarea lor", ne-a declarat Viorel Mortu.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro