Mergi la conţinutul principal

Raguseala poate avea forme grave

Disfoniile sint afectiuni ale vocii. Ele pot aparea in mai multe afectiuni. De obicei, se spune ca daca o raguseala nu trece in doua saptamini cu tratament prescris de medicul de familie, trebuie neaparat un consult al specialistului oto-rino-laringolog.
Raguseala se poate datora unor inflamatii minore, dar poate sa fie semnul de debut al unor formatiuni tumorale localizate la nivelul laringelui. Factorul de risc al afectiunilor faringo-laringiene primordial il reprezinta fumatul si alcoolul.
In cazul profesionistilor vocali (profesori, solisti vocali, actori, oameni politici si chiar medici), raguseala apare datorita solicitarii excesive a corzilor vocale, mai ales in cadrul solistilor vocali care cinta in registru inalt (tenori, soprane).
In prima faza, raguseala apare datorita unei inflamatii difuze a corzilor vocale care dispare sub tratament cu antibiotice, antiinflamatoare, antihistamice si, foarte important, repausul vocal si vorbitul cit mai putin in registru jos (bassbariton).
In cazul in care raguseala nu dispare dupa acest tratament, va trebui un nou consult la medicul specialist oto-rino-laringolog.
Raguseala s-ar putea datora unor formatiuni tumorale benigne (noduli vocali, polipi, coarda vocala s.a), tratamentul acestora fiind strict chirurgical, evolutia chirurgiei in ultimul timp oferindu-ne o rezolvare chirurgicala endoscopica in suspensie cu laser.
Mai dramatic este cazul in care formatiunile tumorale laringiene sint de origine maligna (cancer), acestea infiltrind zonele de vecinatate si ducind, in afara de raguseala, si la probleme de respiratie si la probleme de alimentatie. In aceste cazuri trebuie facute investigatii amanuntite care, pe linga cele clinice (laringoscopie indirecta, laringoscopie in suspensie, fibroscopie), rezonanta magneto-nucleara, computer tomograf si, in ultima instanta, biopsia, (prelevarea din formatiunea tumorala a unui fragment) care va fi analizata de laboratorul de anatomie patologica si, in functie de acest rezultat, se va stabili conduita terapeutica.
Observam, in ultimul timp, ca pacientii cu raguseala ajung la noi destul de tirziu, fie datorita indolentei, fie datorita faptului ca medicii care ii trateaza nu dau importanta cuvenita acestei afectiuni.
Ajung la noi in stadii deja depasite chirurgical, in care singurele recomandari sunt chimioterapia si telecobaltoterapia (tratament prin raze cobalt) sau in situatiile dramatice, in insuficienta respiratorie acuta, care necesita ca tratament de urgenta traheotomia (interventie chirurgicala prin care se intervine asupra traheei prin deschidere la piele si montarea unei canule de respiratie care va fi permanenta.
In concluzie, raguseala este un simptom de luat in consideratie foarte serios, mai ales daca depaseste doua saptamini si nu raspunde la tratament, in special in cazul celor care fac abuz de tutun si alcool.

Dr. Constantin DAVID, medic primar ORL,
sef sectie ORL Spitalul Judetean de Urgenta Braila

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro