Mergi la conţinutul principal

Rafinament în propriul pahar, cu Metaxa

Iubitorii de băuturi fine merită să guste cele mai apreciate și sofisticate licori care există. De la șampanii fabuloase, până la diverse tipuri de brandy mieroase, există o mulțime de băuturi ce merită încercate, măcar o dată în viață. Dacă și dumneavoastră vă numărați prin admiratorii de astfel de tării, atunci rămâneți cu noi. În rândurile ce urmează, vrem să vă povestim despre una dintre cele mai rafinate băuturi din lume, și anume Metaxa. Veți afla cum a apărut, câte tipuri de băuturi există, și cum se servește. Să începem!

 

                Metaxa este o băutură grecească celebră, ce și-a făcut apariția în anul 1888, sub îndrumarea lui Spyros Metaxa, creatorul acesteia. Băutura în sine este, de obicei, asociată cu distilatul de tip brandy, însă ea, la bază, este un vin combinat cu brandy și mirodenii specifice zonei. Inițial, producția tăriei a fost limitată și a început din portul Pireu al Atenei. Însă, la scurt timp după descoperirea sa, aceasta a devenit din ce în ce mai apreciată și a fost distribuită și în țările cu deschidere la Marea Mediteraneană. De ce este atât de apreciată și celebră, vă întrebați? Datorită notelor elegante și mature de portocală amară, trandafiri și caise, pe care le emană cu fiecare înghițitură. O astfel de licoare este demnă de toate premiile, datorită aromelor balansate pe care le conține. Pe lângă notele menționate precedent, Metaxa mai emană și nuanțe de piersică și stafide, oferindu-i un gust inconfundabil și un aspect de miere aurită. Așa a devenit această băutură unul dintre simbolurile Greciei, la mare căutare. Ea este produsă dintr-o selecție de struguri Muscat, de pe insula Samos, și este ținută la maturare în butoaie de stejar franțuzesc. Și că tot am menționat maturarea, este momentul să vă vorbim și despre tipurile de băutură existente.

 

                Această licoare fină se încadrează în mai multe categorii, și anume: veți găsi lângă numele băuturii un număr de stele. Cu cât acest număr e mai mare, cu atât înseamnă că lichidul găsit în sticlă este mai special. Vom începe cu cea comună băutură și vom încheia cu cea mai fabuloasă:

  • 3 stele: este un soi cu îmbrătrânire între 3 și 4 ani. Acest lucru îl face să fie cel mai picant soi, datorită mirodeniilor din compoziție.
  • 5 stele: este un soi cu îmbrătrânire între 5 și 6 ani. Băutura se remarcă prin notele de vanilie și culoarea de miere aurită. De asemenea, o mai puteți recunoaște și după sticla în formă de piramidă.
  • Metaxa 7 stele: este un soi cu îmbătrânire între 7 și 11 ani. O licoare rafinată, ea exprimă note de nucșoară și are o culoare bogată. O mai puteți recunoaște și după sticla în formă de amforă.
  • 12 stele: este un soi cu îmbătrânire între 12 și 17 ani. Aromele fructate și vanilate încep să iasă din ce în ce mai bine în evidență, observându-se și o nuanță de tutun. Interesant este că această licoare, de 12 stele, a fost prima băutură alcoolică din lume consumată în spațiu.
  • Honey Shot – acest soi surprinde cu surplusul de miere din compoziție. Această miere este specială fiindcă este infuzată cu petalele de trandafiri de ceai, o floare tare rafinată.
  • Private Reserve: este cel mai scump și apreciat soi de băutură. Aceasta este îmbătrânită până la 70 de ani și se remarcă prin culoarea sa profundă de chihlimbar și aromele puternice și mature. Și pentru că este o licoare atât de prețuită, ea se exportă extraordinar de rar, de aici și prețul său ridicat. O mai puteți recunoaște și după sticla de cristal autentic în care este îmbuteliată.

Iar acum că ați aflat în câte categorii mărețe se împarte această tărie, trebuie să vă vorbim și despre cum o puteți savura.

 

                Metaxa se servește cel mai bine lângă clasicele combinații de struguri și brânzeturi fine. Însă, ea mai poate fi consumată și alături de ceai sau cafea, de sucuri naturale de citrice cât și în combinații de cocktailuri fabuloase. Ce trebuie însă să rețineți este să nu adăugați gheață. Băutura necesită răcire, pentru ca aromele sale să fie la potență maximă, însă gheața îi poate schimba gustul și textura originală, după topire. Acum nu vă rămâne decât să vă bucurați de compania celor dragi, la un pahar de brandy elegant.

 

                Iată-ne ajunși la final. Sperăm că articolul nostru v-a fost de folos și că vă veți putea bucura pe deplin de această licoare superbă. Nu ezitați să navigați mediul online dacă vă doriți să aflați și mai multe lucruri. Enjoy!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro