Mergi la conţinutul principal

Radu Bogateanu, amendat de un politist - fantoma

Politistii si procurorii braileni au reusit sa desfiinteze una din probele principale aduse in aparare de Radu Bogateanu, zis "Romica", arestat in cazul atacului asupra familiei Buricea. Amenda care ii serveste drept alibi liderului gruparii "Catali" i-a fost data de un agent care nu exista in tot Inspectoratul Judetean de Politie (IPJ) Vilcea. Mai mult, fila respectiva lipseste din carnetul de procese-verbale de sanctionare contraventionala, iar in momentul atacului carnetul nu era folosit, aflindu-se in magazia Serviciului Politiei Rutiere (SRP) Vilcea, el fiind inminat unui agent de abia in data de 23 octombrie.
Procesul-verbal respectiv a fost prezentat de aparatorii lui Bogateanu cu ocazia audierii de miercuri seara, de la Judecatoria Braila, la citeva ore dupa ce inculpatul a fost prins la Constanta. Conform actului, la data de 4 octombrie 2006, ora 20.30, "Romica" nu se afla in Braila, ci in Rimnicu-Vilcea, unde ar fi incalcat regulile de circulatie, fiind depistat pe DN 7 depasind o coloana de vehicule, in zona de actiune a indicatorului "Depasire interzisa". Pentru aceasta fapta, agentul sef Timofte Ion l-ar fi amendat pe Bogateanu cu 200 lei.
Procurorii si politistii braileni au demarat o ancheta - fulger, pentru a verifica veridicitatea probei. "Proba invocata in aparare de Bogateanu s-a dovedit a fi una falsa. Astfel, in evidentele IPJ Vilcea nu figureaza vreun lucrator de politie Timofte Ion, asa cum este inserat in procesul-verbal de contraventie prezentat instantei. Formularul tipizat care a fost completat de catre asa-zisul agent sef Timofte Ion, de la Serviciul Politiei Rutiere Vilcea, a fost ridicat de la acest serviciu la data de 23.10.2006 - deci cu mult timp dupa savirsirea faptei -, de catre personal civil Lazaru Aurelia, secretara SPR Vilcea si dat agentului sef principal Carasila Constantin. Pina in acel moment, carnetul cu procese-verbale s-a aflat in magazia institutiei. Agentul Carasila, fara sa verifice fila cu fila carnetul cu formulare proces-verbal, nu a observat ca formularul AY nr. 0920100 nu se regaseste in carnet. Iata ca, in cauza penala despre care se face vorbire, ne confruntam a doua oara cu intocmirea in fals, de catre agentii de politie din alte judete, a unui proces-verbal de contraventie, prezentat drept proba in aparare de persoane cercetate penal. Vom extinde cercetarile in cazul lui Radu Bogateanu si pentru savirsirea infractiunii de fals", ne-a precizat Fanel Mihalcea, prim-procuror al Parchetului de pe linga Tribunalul Braila.
In aceste imprejurari, IPJ Vilcea a transmis anchetatorilor braileni o adresa prin care informeaza ca, urmare a celor intimplate, din dispozitia sefului IPJ Vilcea s-a demarat cercetarea prealabila a ag. sef pr. Carasila Constantin. "Noi nu avem un agent cu numele Timofte Ion. Nu exista nu doar in cadrul Serviciului Politiei Rutiere Vilcea, ci nici in cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Vilcea. Se fac cercetari pentru stabilirea imprejurarilor in care a disparut acea fila de proces-verbal si pentru a se stabili in ce conditii a fost sustrasa si cine este responsabil de aceasta neglijenta. Disparitia am sesizat-o cind ne-au intrebat colegii de la Braila. Din primele verificari s-a stabilit ca scrisul din procesul-verbal nu corespunde cu mostrele de scris ale agentilor de Politie Rutiera din Vilcea", ne-a precizat comisar Voica Ilie, seful Serviciului Politiei Rutiere Vilcea.

Avocatii inca nu au cerut revocarea mandatului

Potrivit unor surse judiciare, pina ieri la amiaza avocatii lui Radu Bogateanu nu solicitasera instantei de judecata revocarea mandatului de arestare preventiva sau inlocuirea arestului cu obligativitatea de a nu parasi localitatea, asa cum spuneau dupa audierile de miercuri seara. "Romica" a fost prezentat instantei de judecata la citeva ore dupa ce a fost prins la Constanta, fiind urmarit general pentru ca se sustragea executarii celor 30 de zile de arest preventiv dispuse de judecatori in data de 9 octombrie, in cazul atacului asupra familiei Buricea. El a fost arestat in lipsa, dupa ce politistii l-au cautat timp de citeva zile dupa atac, fiind acuzat de distrugere, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea grava a ordinii si linistii publice. In aceeasi zi, din ordinul Inspectoratului General al Politiei Romane, Bogateanu a fost dat si in urmarire generala.

Procese-verbale suspecte

Radu Bogateanu nu este singurul din aceasta cauza penala care, in apararea sa, a adus o amenda intocmita de un politist din alta localitate. In baza a doua procese-verbale intocmite in Ploiesti, din care rezulta ca unul dintre suspecti nu se afla in Braila in momentul atacului, in data de 13 octombrie Tribunalul Braila a admis recursurile formulate de Ionut Ranete, Angelin Viorel Ciurea, Gabriel Chioreanu si Sorin Lazar, apreciind ca depozitiile martorilor nu reflecta realitatea. Conform uneia dintre amenzi, in seara atacului, in jurul orei 21.50, Gabriel Chioreanu a fost depistat pe raza municipiului Ploiesti, incalcind tot regulile de circulatie. Ulterior, impotriva politistului care a intocmit cele doua procese-verbale a inceput cercetarea penala, fiind suspectat de savirsirea infractiunilor de fals intelectual, favorizarea infractorului si luare de mita. Politistul acuzat si-a dat demisia.
Reamintim ca, in seara zilei de 4 octombrie, in jurul orei 22.00, mai multi indivizi au atacat cu pietre blocul T, de pe strada Sebesului, la parterul caruia locuieste familia fratilor Costica si Ghita Buricea. Ferestrele mai multor apartamente au fost sparte, iar doua masini parcate in fata blocului, apartinind unor prieteni ai fratilor Buricea, au fost distruse. Numarul mandatelor de arestare emise de instantele de judecata in acest caz a ajuns la 20.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro