Mergi la conţinutul principal

"Putem discuta propunerea de premier independent, dar restul Guvernului e politic"

Preşedintele Traian Băsescu le-a propus reprezentanţilor partidelor parlamentare că, deşi nu agreează ideea unui premier tehnocrat, este dispus să negocieze un astfel de prim-ministru, însă restul Executivului să fie politic, de uniune naţională.
Preşedintele Traian Băsescu le-a sugerat partidelor să reflecteze la ideea unui guvern de uniune naţională, precizând că este dispus să discute varianta unui premier independent dacă toate formaţiunile ajung la aceeaşi concluzie şi a apreciat că până acum a observat o majoritate "doar pe hârtie".
Preşedintele a arătat miercuri că din consultările de ieri a desprins două concluzii - că partidele optează pentru un premier independent "sau cât mai independent cu putinţă" şi pentru un Cabinet format din tehnocraţi, cu un mandat limitat. În aceste condiţii, Băsescu a declarat că personal nu optează nici pentru un premier independent, nici pentru un guvern de tehnocraţi, precizând că abordarea partidului cu cel mai mare număr de mandate în Parlament a fost, la consultările de la Cotroceni, în favoarea unei soluţii politice.
"Nu cred în valabilitatea unui guvern de tehnocraţi. România nu mai este cu democraţia la nivelul începutul anilor 90, când tehnicienii să-şi asume responsabilităţi pentru politicienii care stau în spate şi o fac pe păpuşarii cu indicaţii serioase.
Nu pot accepta ideea că se desemnează un guvern pentru două luni. România nu poate intra încă o dată în instabilitate", şi-a prezentat Traian Băsescu opiniile cu privire la concluziile desprinse în urma discuţiilor.
De altfel, Băsescu a arătat că nu vede ce tehnocrat serios ar accepta un mandat de o lună şi jumătate, "după care să vină politicienii sa spună: «Băieţi, acum e timpul să plecaţi, v-am folosit şi...»". În aceste condiţii, şeful statului le-a propus partidelor să reflecteze la asumarea guvernării într-o perioadă în care situaţia economică riscă să se degradeze, apreciind ca riscantă apariţia unui Guvern despre care toată lumea să aprecieze că este manipulat.
Preşedintele a observat că miza frământărilor politice din ultima perioadă o reprezintă alegerile prezidenţiale şi a făcut un apel către politicieni să lase candidaţii să poarte campaniile, iar partidele să guverneze. Şeful statului a arătat că o soluţie în acest context ar fi ca toate partidele să se afle la guvernare, avansând ideea unui Guvern de uniune naţională.
"Îmi permit să vă sugerez ideea care pleacă de la această abordare cu privire la alegerile prezidenţiale - că trebuie să se implice partidele dincolo de orice limită. Îmi permit să vă sugerez ideea de a analiza posibilitatea unui guvern de uniune naţională. Este singura soluţie să încetaţi să vă mai acuzaţi unii pe alţii", a spus Băsescu, precizând că orice partid care rămâne în afara guvernării va considera că celălalt fraudează alegerile. Preşedintele a spus că a auzit cuvântul fraudă din gura fiecărui lider politic şi a arătat că, dincolo de opinia sa că aceste acuzaţii sunt exagerări şi că Ministerul de Interne nu a fost niciodată suspectat de implicarea în alegeri.
"Şi hai să fim foarte cinstiţi, vă este atât de ruşine de calitatea de partide politice ca să împingem responsabilitatea guvernării la nişte tehnocraţi pe care să-i manipulăm din spate? Cred că trebuie să ne depăşim complexul că ar putea să ne fie ruşine de noi. Ăştia suntem, aleşi ai poporului, ne asumăm guvernarea, de-asta suntem în politică", le-a spus Băsescu liderilor politici.
Băsescu a precizat că a luat notă şi de propunerea pe care a primit-o de la partide legat de desemnarea lui Klaus Johannis pentru funcţia de premier. "Deci, am luat notă de ea şi răspunsul se află în ceea ce v-am spus, sau punctul meu de vedere. Putem intra în detalii după ce iese presa", a spus Băsescu.
Mircea Geoană i-a spus preşedintelui că vrea să fie sigur că a primit nu doar scrisoarea "cu propunerea onorabilă", ci şi înştiinţarea asupra faptului că există în acest moment în Parlamentul României "o majoritate transparentă de peste 65%". "Deocamdată am observat-o pe hârtie", a răspuns preşedintele.
Geoană şi-a mai exprimat indignarea faţă de atitudinea de "diriginte"a preşedintelui, sublinind că ceea ce decid partidele le aparţine şi nu este o chestiune de curtoazie ca preşedintele să dea sentinţe. "Suntem aici la consultări între oameni politici, campania făcută în 2007 a fost împreună cu colegii de la PDL, cu diriginte PDL, ceea ce vom decide ca partide politice ne aparţine nouă şi nu cred că este o chestiune de curtoazie ca să daţi sentinţe cu privire la modul în care partidele înţeleg să-şi exprime un punct de vedere cinstit", a spus Geoană.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro