Mergi la conţinutul principal

Purgatoriul iubitorilor de câini

Aşa este în ţările civilizate şi aşa ar trebui să fie şi la noi, odată cu aplicarea noii legislaţii. Sunt prevăzute amenzi usturătoare pentru cine îşi lasă câinii nesupravegheaţi pe domeniul public, pentru cine nu curăţă după ei ş.a.m.d. Cea mai drastică sancţiune le este rezervată, însă, celor care adoptă câini din adăposturi doar pentru a le da drumul din nou pe stradă. Aceştia riscă pedeapsa cu închisoarea sau amendă penală de până la 10.000 lei. Adopţiile doar de dragul adopţiilor nu mai sunt permise. Cine vrea cu adevărat să salveze un câine de la eutanasiere trebuie să o facă la modul responsabil, atât pentru patrupedul în cauză cât şi pentru comunitatea locală.
Pe de altă parte, obligativitatea sterilizării tuturor căţeilor aflaţi în curţile populaţiei are menirea de a stopa valul de pui care invadează periodic domeniul public. Problema e, însă, că aceste sterilizări costă bani foarte mulţi, raportat la puterea financiară a majorităţii brăilenilor deţinători de câini de rasă comună.
Este de presupus că puţini vor fi cei dispuşi să plătească sume cuprinse între 100 şi 200 de lei pentru a-şi steriliza câinele din curte. Iar pe lângă sterilizare se adaugă şi costul microcipului obligatoriu, ce va conţine toate datele patrupedului, inclusiv numele şi adresa stăpânului. În aceste condiţii, este de presupus că, pentru a scăpa de cheltuială, dar şi speriaţi de amenda de până în 500 de lei pentru neconformitate, mulţi dintre actualii posesori de câini se vor debarasa de ei, dându-le drumul fie pe străzile oraşului, fie pe câmpurile din împrejurimi. Dacă aşa vor sta lucrurile, noua lege va agrava, cel puţin în primă instanţă, problema câinilor existenţi pe domeniul public. Aceştia vor fi tot mai mulţi, până când Primăria va reuşi să impună un ritm mai mare al capturărilor. Problema e că, pentru fiecare câine adunat de pe domeniul public, va veni, după circa 3 săptămâni de stat în adăpost, momentul eutanasierii. Singura şansă a patrupedelor este să fie adoptate. Rămâne, însă, de văzut câţi iubitori de animale vor adopta câini, la domiciliu sau la distanţă, atât timp cât ambele opţiuni costă. Dacă îi iau acasă, trebuie să îşi asume costurile de întreţinere a unor astfel de animale de companie, conştientizând faptul că riscă puşcărie sau amendă penală dacă, în loc să le ofere adăpost şi îngrijire la modul responsabil, îi aruncă din nou în stradă. Pe de altă parte, adopţia la distanţă presupune o taxa lunară stabilită de Primăria Brăila la circa 100 de lei, o sumă deloc de neglijat în contextul nivelului de trai brăilean.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro