Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Psihopatul brăilean «Jilava», în aşteptarea transferului la Spitalul Săpoca

• cel mai probabil, brăileanul Florin Ciocoban, zis “Jilava”, va ajunge pacient la Săpoca, după ce în luna iulie a provocat două distrugeri, cu o internare la Psihiatrie de câteva ore între ele • brăileanul a spart geamurile unei scări şi a distrus bunurile din apartamentul fratelui său, iar două zile mai târziu a spart geamurile unei societăţi comerciale din municipiu • potrivit unor surse, bărbatul ar fi reacţionat aşa din cauza consumului de etnobotanice • acesta are antecedente în “spargerea geamurilor”

 

Brăileanul Fănel Ciocoban, cunoscut ca “Jilava”, se află încă internat la Spitalul de Psihiatrie “Sf. Pantelimon” din municipiu, după ce în luna iulie a spart geamurile unei scări de bloc şi a distrus bunurile din apartamentul fratelui său. În prezent, se aşteaptă hotărârea judecătorească pentru aplicarea art. 110 din Noul Cod Penal, “Regimul măsurilor de siguranţă. Internarea medicală”, mai pe româneşte hotărârea prin care pacientul poate fi transferat la Spitalul de Psihiatrie Săpoca, judeţul Buzău. Iată ce Codul Penal: “Art. 110-Internarea medicală. Când făptuitorul este bolnav psihic, consumator cronic de substanţe psihoactive sau suferă de o boală infectocontagioasă şi prezintă pericol pentru societate, se poate lua măsura internării într-o unitate sanitară de specialitate, până la însănătoşirea sau până la obţinerea unei ameliorări care să înlăture starea de pericol”.

“Jilava” a ajuns, din nou, la Psihiatrie, după ce a spart geamurile unei scări de bloc şi a distrus apartamentul fratelui său, pe 12 iulie. Poliţiştii au fost sesizaţi şi au ajuns la faţa locului, la o adresă din municipiu, pe strada Ghioceilor, unde l-au găsit pe bărbatul de 42 de ani cu o macetă în mână. L-au încătuşat, l-au dus la sediu pentru audieri, după care “Jilava” a fost internat la Spitalul de Psihiatrie din municipiu. Numai că, după ce medicul i-a administrat tratamentul, iar starea de agitaţie dispăruse, a fost externat. Totul pentru ca două zile mai târziu, pe 14 iulie, să spargă geamurile unei societăţi comerciale. A fost, din nou, internat la Psihiatrie. Potrivit unor surse, “ieşirile” exagerate ale lui Fănel Ciocoban ar fi avut loc din cauza consumului de etnobotanice. De altfel, bărbatul a fost condamnat, în 2017, la 6 luni cu suspendare şi supraveghere timp de 2 ani, pentru “efectuarea, fără drept, de operaţiuni cu produse, ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, în formă continuată”, potrivit site-ului Tribunalului Brăila.

Deşi “Jilava” mai are antecedente de acest gen, până acum nu ar fi fost internat la Săpoca. De exemplu, în 2014, brăileanul a spart geamurile Agenţiei “Cristian”, situată la parterul blocului D, în zona intersecţiei Căii Călăraşilor cu strada Tineretului, deoarece acolo era angajat fratele său, la vremea respectivă. Tot în acea perioadă, bărbatul i-a spart inclusiv geamurile de la maşina fratelui său. “El nu are discernământ. Înainte nu era violent. Acum nu mă mai recunoaşte, în mintea lui mă asociază cu o altă persoană care este moartă. A fost luat de poliţie, era cu cuţitul în maxi-taxi, mă căuta tot pe mine să mă taie. Poliţia i-a făcut dosar penal şi i-a dat drumul, dar cine ştie dacă mă aşteaptă după un colţ şi mă loveşte cu cuţitul. Ceva trebuie făcut în astfel de cazuri”, ne-a spus, în 2014, fratele lui “Jilava”.

Totuşi, nici la Săpoca, bărbatul nu poate avea calitatea de “pacient” mai mult de câteva luni, deoarece vorbim până la urmă de un spital, şi nu de o închisoare pentru bolnavii psihic, potrivit legislaţiei în vigoare. Există însă speranţă că legea se poate perfecta, în contextul incidentului extrem de grav petrecut recent chiar la Spitalul de Psihiatrie din Săpoca: un pacient aflat în sevraj etilic a omorât 5 oameni şi a rănit alţi opt cu ajutorul unui stativ pentru perfuzii. Inclusiv ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a transmis printr-un comunicat de presă că a vorbit cu personalul medical brăilean al spitalului de monospecialitate despre schimbările legislative ce ar putea interveni în domeniu. Ministrul s-a aflat la Brăila pe 20 august şi a vizitat unităţile spitaliceşti brăilene.
Categorie articol: 

Comentarii