Mergi la conţinutul principal
PROIECTE DE ŢARĂ

PSD vrea reindustrializarea României

• creşterea economică inteligentă este obiectivul strategic al programului social-democraţilor • cum vrea PSD să obţină acest rezultat, explică deputatul Mihai Tudose, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului

 

De câteva săptămâni PSD Brăila ne-a transmis la redacţie proiectul de ţară cu care social-democraţii vor să câştige alegerile generale din acest an. Din echipa care a lucrat la acest viitor program de guvernare s-a aflat şi deputatul Mihai Tudose, fost ministru al Economiei, Comerţului şi Turismului în Guvernul Ponta. Tudose s-a oferit să detalieze pe parcursul mai multor episoade proiectul de ţară al PSD, punctând elementele cheie care vor schimba, în viziunea social-democraţilor, faţa României. Din discuţia cu deputatul Tudose rezultă că PSD vizează transformarea statului nostru într-un stat competitiv, un jucător pe piaţa internaţională şi nu doar un simplu consumator sau furnizor de materii prime şi forţă de muncă ieftină.

 

Economie. Politici industriale

„Obiectivul strategic îl constituie implementarea unui alt model de politică industrială, care să genereze creşterea economică inteligentă a României”, declară Tudose. Cum s-ar putea realiza acest lucru? „Este prioritar ca România să treacă de la modelul bazat pe industrii intensive în forţa de muncă slab calificată şi industrii cu grad redus de prelucrare către industrii inovative, energie şi industrii ecologice”, vine răspunsul. Cum anume? Detaliază mai jos, fostul ministru al Economiei:

„În acest context se impune ca element central reindustrializarea României, în cadrul căreia statul să acţioneze ca un manager performant – producător şi furnizor de servicii – şi ca un investitor prudent în economie, respectând regulile şi principiile economiei de piaţă şi să gestioneze responsabil şi inteligent resursele naturale, umane şi financiare.

Pilonii principali ai politicii de reindustrializare natională sunt: cercetare – dezvoltare – inovare, dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru dinamizarea pieţei naţionale, accesul la finanţare şi la pieţele de capital, promovarea investiţiilor ca factor de dezvoltare economică, stimularea accesării fondurilor europene. Statul se va implica activ, în principal prin instituirea pârghiilor necesare de dezvoltare, inclusiv constituirea de fonduri de investitii şi prin demararea de proiecte de investiţii publice cu impact semnificativ în regim greenfield sau brownfield, acordarea de facilităţi pentru investiţii private, indiferent de natura capitalului social (autohton sau străin), prin facilităţi fiscale”.

 

Programe de măsuri

» Înfiinţarea Consiliului de Programare şi Prognoză Economică CPPE în cadrul Comisiei Naţionale de Prognoză) care va propune direcţiile strategice de dezvoltare ale României. CPPE va întocmi o strategie de dezvoltare sectorială, pe baza analizelor efectuate de institutele de cercetare din domeniu, cu privire la avantajele competitive de care dispune economia românească. Prin pârghiile de care dispune, guvernul va antrena agenţii economici privaţi să participe la acest nou model de dezvoltare. Statul va face investiţii masive care să antreneze economia. Se vor acorda garanţii de stat şi facilităţi fiscale pentru investiţii în infrastructură, cercetare dezvoltare, capital uman, energie regenerabilă, IT, agricultură ecologică şi alte domenii de vârf. Prin efectele de multiplicare ale acestor fonduri publice, se vor da comenzi firmelor private, care vor începe şi ele să investească. Subvenţiile şi ajutoarele de stat vor fi condiţionate şi vor fi acordate cu prioritate sectoarelor cu potenţial puternic competitiv. CPPE va monitoriza semestrial eficienţa investirii acestor fonduri publice către direcţiile strategice stabilite pe baza sistemului de indicatori structurali ai UE.

» Program naţional de specializare inteligentă, prin identificarea avantajelor competitive ale fiecărei regiuni din România şi a posibilităţilor de generare de clustere competitive/inovative specifice. 

» Crearea unor noi instrumente de investiţii publice – Constituirea unui fond suveran de investiţii în vederea administrării şi valorificării eficiente a participaţiilor minoritare ale statului.

 

Fondul Suveran de Investiţii, 100% deţinut de stat

De unde vin banii în următorii 4 ani? „Primul venit al fondului va consta în dividendele adunate de la cele 200 de companii profitabile cu acţionar majoritar statul. Numai Transgaz şi Transelectrica, ca să dau un simplu exemplu, adună anual profituri de sute de milioane de euro, fiecare. Iată cum, odată ajunşi la guvernare putem demara încă de la începutul anului 2017 crearea Fondului Suveran de Investiţii. Pe lângă dividende banii vor veni în următorii 4 ani şi din emitere de obligaţiuni (25 miliarde lei), valorificare active neperformante (1 miliard lei), atragerea altor surse în proiecte investiţionale (25 miliarde lei)”, declară Mihai Tudose

Unde se vor investi banii? „Autostrăzi şi căi ferate de mare viteză, energie, sisteme de irigaţii, spitale, capitalizare CEC/Eximbank, Cercetare şi inovare”, enumeră fostul ministru al Economiei. Sursa citată precizează însă că mult-aşteptata dezvoltare  va izvorî din crearea de fabrici noi (greenfield) tot prin FSDI. Domeniile vizate sunt: procesare legume-fructe, procesare carne, combinat metalurgic, îmbuteliere apă minerală, produse farmaceutice, componente pentru industria de apărare. „Vorbim de un program de investiţii publice de tip greenfield. De exemplu, construirea/modernizarea uzinei metalurgice de la Zlatna, crearea unor platforme de preluare, sortare, condiţionare, păstrare, ambalare şi analiză a legumelor şi fructelor, dezvoltarea sectorului zootehnic prin construirea de abatoare, centre de depozitare produse necesare, etc”, explică Mihai Tudose.

Cine va administra FSDI? „Va fi un Consiliu de Supraveghere format din 9 membri selectaţi prin proceduri transparente, pe baza experienţei profesionale şi a programului de management. Acest consiliu va trece printr-o evaluare anuală pe baza indicatorilor de performanţă stabiliţi de Guvern şi va trebui să prezinte public, tot anual, raportul privind perfirmanţa economică a fondului. Va fi şi un Comitet Director format din 5 manageri selectaţi pe baza principiilor de bună guvernanţă. Important de menţionat este că evaluarea activităţii fondului se va face anual de către o companie de audit cu reputaţie în domeniu”, răspunde Tudose

 

» Programul Naţional “Promovarea proprietăţii intelectuale româneşti” – „Este vorba despre organizarea la nivelul administraţiei centrale a unui sistem integrat de sprijin al cercetătorilor/inventatorilor români  în vederea obţinerii de către aceştia a drepturilor de proprietate  intelectuală aferente propriilor descoperiri/inovaţii, folosind economiile de scala ale statului şi capacitatea  acestuia de a integra resurse publice (OSIM) şi private (firme de consultanţă specializate în patentare), sistemele informatice publice şi conceptul punct unic de contact  (One stop shop) astfel încât rezultatul  final să fie accesul oricărui cercetator/inovator român la o platformă  economică prin care să poată obţine cu un efort minim, ca rezultat al serviciului public, protecţia la nivel internaţional a dreptului de proprietate intelectuală concrete aferente propriei descoperiri/invenţii”, explică Mihai Tudose. 

Deputatul ne-a declarat că aşteaptă cu interes întrebări de la ceilalţi candidaţi la parlamentare cu privire la proiectul de ţară al PSD.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro