Mergi la conţinutul principal

Proxeneţii din clanul “Buricea” au scăpat de arestul la domiciliu

este vorba despre inculpaţii Tudorache Mihai , finul lui Marian Buricea, şi Stoinescu Robert Florentin, în cazul cărora a încetat, la data de 11 aprilie, măsura arestului la domiciliu, aceasta fiind înlocuită cu controlul judiciar • instanţa a impus nişte obligaţii, iar dacă nu le respectă, inculpaţii riscă să ajungă în spatele gratiilor • judecătorii Tribunalului Brăila au menţinut controlul judiciar faţă de alţi 11 inculpaţi • dosarul de proxenetism este pe rolul instanţei de judecată

 

Interlopii din clanul “Buricea” acuzaţi de infracţiuni de proxenetism, trafic de persoane şi şantaj sunt liberi ca pasărea cerului. Finul lui Marian Buricea, Tudorache Mihai, şi inculpatul Stoinescu Robert Florentin nu mai sunt arestaţi la domiciliu, ei fiind puşi sub control judiciar. Cei doi indivizi au ajuns în spatele gratiilor, în luna octombrie 2017, după percheziţiile DIICOT, însă în decembrie au reuşit să scape şi să se mute în arest la domiciliu. Acum, proxeneţii au scăpat şi de arestul la domiciliu.

La şedinţa din data de 13 aprilie, judecătorii Tribunalului Brăila au constatat că,

la sfârşitul zilei de 11 aprilie 2018, a încetat de drept măsura preventivă a arestului la domiciliu pentru inculpaţii Tudorache Mihai, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism în formă continuată şi şantaj, şi Stoinescu Robert Florentin, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, proxenetism în formă continuată, trafic de persoane şi complicitate la săvârşirea infracţiunii de şantaj. “Ia măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpaţii Tudorache Mihai şi Stoinescu Robert Florentin pe o durată de 60 zile, începând cu data de 13.04.2018 până la data de 11.06.2018, inclusiv. Impune inculpaţilor respectarea următoarelor obligaţii, pe durata măsurii: a) să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi; b) să informeze de îndată judecătorul de cameră preliminară sau instanţa de judecată cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila – Biroul Supraveghere Judiciară, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte sunt chemaţi. Pe timpul controlului judiciar, impune inculpaţilor să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a instanţei de judecată; să nu se apropie de persoanele vătămate sau de membrii familiei acestora, de martori ori de experţi şi să nu comunice cu aceştia direct sau indirect, pe nicio cale. Inculpaţii trebuie să comunice periodic, conform programului de supraveghere, informaţii relevante despre mijloacele lor de existenţă”, se arată în soluţia dată de instanţă. Judecătorii au atras atenţia inculpaţilor Tudorache Mihai şi Stoinescu Robert Florentin că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor ce le revin, măsura controlului judiciar poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau cu măsura arestării preventive.

Instanţa menţine măsura controlului judiciar faţă de inculpaţii: Moldoveanu Marius Alin,  Moldoveanu Ştefăniţă Cristian, Sava Valentin, Vlad Cosmin Dumitrel, Streche Erol Cosmin, Bogdan Laurenţiu Cătălin, Bogdan Costel Cristian,  Salveţ Ramona Constanţa, Tudorache Mihaela,  Antohi Mădălin,  Matei Valentin, cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat şi proxenetism în formă continuată. Pe durata măsurii, inculpaţii trebuie să se prezinte la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori sunt chemaţi, să anunţe dacă schimbă locuinţa, să se prezinte la Inspectoratul Judeţean de Poliţie Brăila – Biroul Supraveghere Judiciară, conform programului de supraveghere. Inculpaţii aflaţi sub control judiciar nu au voie să depăşească limita teritorială a României sau să intre în legătură cu părţile vătămate, în caz contrar riscând să ajungă în arest.

Chiar dacă nu au voie să comunice unul cu celălalt chestiuni ce au legătură cu dosarul în care sunt inculpaţi, totuşi, în cazul unora, s-a permis intrarea în legătură, întrucât fac parte din aceeaşi familie. Este vorba despre inculpaţii Bogdan Costel Cristian şi Tudorache Mihaela; Stoinescu Robert Florentin şi Saveţ Ramona Constanţa; Tudorache Mihaela şi Tudorache Mihai; Bogdan Costel Cristian şi Tudorache Mihai. Aceştia au permisiunea de a lua legătura unul cu celălalt şi să discute probleme legate de familie şi alte chestiuni, în afară de cele legate de prezenta cauză.

 

Destructurarea grupării infracţionale specializate în proxenetism

În data de 25 octombrie 2017, reprezentanţii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au efectuat un număr de 34 percheziţii domiciliare, în municipiul Brăila, în judeţele Galaţi şi Dâmboviţa şi în localitatea Karlsruhe, Germania. Era vorba despre o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane, proxenetism şi spălare de bani. Gruparea era coordonată de un nucleu constituit pe raza municipiului Brăila, dar activitatea infracţională se consuma în state ale Uniunii Europene. După percheziţiile de amploare efectuate inclusiv la domiciliul lui Marian Buricea, şase suspecţi au fost reţinuţi şi duşi la instanţă cu propunere de arestare preventivă. Era vorba despre Tudorache Mihai, Moldoveanu Marius Alin, Stoinescu Robert, Vlad Cosmin Dumitrel, Sava Valentin, Moldoveanu Ştefănică Cristian. Doar două persoane au fost arestate, faţă de celelalte fiind dispusă măsura controlului judiciar.

Potrivit anchetatorilor, gruparea era coordonată de brăileanul Tudorache Mihai, protejat de naşul Marian Buricea. Proxeneţii s-au folosit de naivitatea mai multor tinere, care proveneau din familii sărace şi dezorganizate. Fetele erau trimise “la muncă” în Austria, Elveţia, Germania, Belgia, Italia şi Spania. Unele tinere îşi dădeau acordul pentru a practica prostituţia, altele erau constrânse ori induse în eroare, până când proxeneţii reuşeau să le introducă în reţeaua creată. Au fost tinere ameninţate şi şantajate, până când au cedat şi au “acceptat” să se prostitueze. Banii obţinuţi erau folosiţi, în cea mai mare parte, de traficanţi.

Potrivit procurorilor DIICOT, încă din vara anului 2012, Mihai Tudorache zis “Iţă”, în calitate de lider, împreună cu Robert Florentin Stoinescu, Valentin Matei şi fraţii Marius Alin Moldoveanu şi Ştefăniţă Cristian Moldoveanu, a pus bazele unui grup infracţional organizat “specializat în obţinerea de foloase patrimoniale din exploatarea sexuală a mai multor tinere pe teritoriile unor state europene”. Un an mai târziu, la grupul proxeneţilor au mai aderat şi alţii.

În urma percheziţiilor din octombrie anul trecut, au fost ridicate în vederea confiscării sute de mii de euro, de asemenea importante sume în dolari şi lei, mai multe autoturisme de lux, şalupe, bijuterii din aur, telefoane mobile de ultimă generaţie, laptopuri, ceasuri de lux şi alte bunuri de valoare.

Anul acesta, procurorii DIICOT au finalizat cercetările în megadosarul proxeneţilor din clanul Buricea, fiind dispusă trimiterea în judecată a 16 inculpaţi. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului Brăila, numai că inculpaţii au invocat unele excepţii, în speranţa că vor scăpa de proces. Nu s-a stabilit încă vreun termen de judecată în dosarul de proxenetism.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro