Mergi la conţinutul principal

Protest la Penitenciarul Brăila. Zeci de gardieni în stradă. Sindicatele se contrazic

* sindicaliştii de la „Danubius” susţin că s-au efectuat 17.000 de ore suplimentare, din care aproape 7.000 au rămas nerecuperate * în timp ce reprezentanţii acestui sindicat se plâng că nu mai pot face faţă volumului mare de muncă, liderul celeilalte organizaţii, “Sinpen 2006”, afirmă că toate aceste proteste de la nivelul penitenciarelor sunt pe fond politic, scopul fiind acela de a înlătura ministrul Justiţiei

 

Astăzi, între orele 10.00 şi 12.00, zeci de salariaţi de la Penitenciarul Brăila au organizat acţiunea de protest programată în faţa instituţiei. Au strigat că nu le sunt respectate drepturile legale şi nu li se plătesc orele suplimentare, care ajung să depăşească cu mult ceea ce este stabilit prin lege.

Sindicaliştii de la „Danubius” au explicat faptul că s-au efectuat 17.000 de ore suplimentare, din care aproape 7.000 de ore au rămas nerecuperate şi că nu mai pot continua în acest mod. Reprezentanţii sindicali au mai susţinut că jumătate dintre angajaţii Penitenciarului Brăila, în jur de 100 de persoane, nu vor mai intra la ore suplimentare şi asta nu poate duce decât la o blocare a activităţii. „Ni s-a tot spus că va fi bine...dar în România se poate orice....cei care ne discriminează fac parte din Guvern. Muncim până la epuizare, dar nu se ţine cont. Suntem cetăţeni europeni....vrem să ni se respecte drepturile. Stop Discriminare! ”, au fost mesajele transmise de cei care au protestat.

Pe de altă parte însă, liderul sindicatului “Sinpen 2006”, Marin Răileanu, care nu a luat parte la miting, şi nici sindicaliştii lui, are un alt punct de vedere. A spus că toate aceste proteste de la nivelul penitenciarelor sunt pe fond politic, scopul fiind acela de a înlătura ministrul Justiţiei. Răileanu a spus că angajaţii penitenciarelor se plâng degeaba şi că realitatea e alta.

 

Cum se fură banii în sistemul penitenciar

 

Sindicalistul de la „Sinpen” a explicat: „Eu vă spun adevărata faţă a lucrurilor. Este o strategie politică dirijată de la Bucureşti, pentru eliminarea ministrului Raluca Prună. Să nu uităm că în 2016 sub acest mandat s-au făcut foarte multe angajări în penitenciare, lucru care nu s-a întâmplat de ani de zile. S-au acordat, tot în acest mandat, premieri de 50% în penitenciare. Au fost plătite sărbătorile legale şi repaosul săptămânal cu 75%. O să vă spun detaliat, cum se fură şi banii pe chirii, că văd că nu reclamă nimeni. Erau oameni în stradă care au 5.000 lei salariu, mă întreb bugetul de stat cât să suporte. Nu am văzut acţiuni de protest în 2014 - 2015, când aceeaşi oameni, care protestează acum, lucrau sute sau mii de ore suplimentare. Dar atunci exista o altă înţelegere, între fostul Ministru Cazanciuc, directorul ANP, dl. general Bejan, şi liderii de sindicat. Bejan a dictat că vrea linişte în penitenciare, linişte a fost, şi s-a menţinut doi ani. Acum a pornit totul pe fond politic. Acolo sunt ofiţeri şi agenţi cu 5.000 - 4.000 lei salariu, care primesc sporuri, bani de echipament... Este greu de recunoscut că se fură bani din sistemul public. Miliarde de lei se fură prin decontarea chiriei, ori sindicatele nu am văzut să spună asta. Se decontează bani prin sisteme de premiere, prin sisteme de decontare a medicamentelor, până şi de decontare a lentilelor de ochelari. Nu am auzit să se spună asta. Ori aceste sume pot fi relocate spre plata orelor suplimentare. Îmi menţin poziţia, am informat-o şi pe d-na ministru, este jenantă această strategie la nivel de ţară. Păcat că nu i-aţi întrebat ce salarii ridică. Nu i-aţi întrebat cum se decontează chiriile? Este jenant să acorzi chirie 10-15-20 de milioane unui angajat care a locuit şi înainte în Brăila. Căci se dau bani de chirie nu e numai pentru cei din alte judeţe, se decontează pentru toată lumea. Avem un caz recent acum, o familie din Brăila, ea este ofiţer şi el agent, au divorţat doar ca d-na ofiţer să ceară decontarea chiriei...unde credeţi...la soţ acasă. Valoarea era de 17 milioane, am făcut hârtie la Bucureşti şi aşa am putut să o opresc. Ca ea sunt sute de angajaţi în sistem, au început să divorţeze, în acest mod sunt nişte bani deturnaţi. Trebuie recunoscut că undeva se fură şi trebuie să spunem stop, dar lumea nu spune stop. Noi nu participăm la protest. Este o acţiune pur politică de destabilizare, dirijată de la Bucureşti. De exemplu dl director de acum a ajuns la 80 milioane salariu, că a primit o recompensare de 50% pentru misiuni de excepţie. Care sunt acele misiuni!? Aşa se fură banii în sistem”, a declarat liderul „Sinpen”.

Ca să demonstreze că afirmaţiile lui sunt reale şi că exemplele sunt mult mai multe, Răileanu a mai precizat şi că, la Brăila, un agent de la pază are un venit lunar de circa 35 milioane lei vechi, iar personalul din sectorul administrativ beneficiază de un spor de pericol de 30%, la fel ca şi cei din sectorul operativ care îşi desfăşoară efectiv activitatea printre deţinuţi. În plus, a mai povestit sindicalistul, la un moment dat, un lucrător a cerut o decontare de 80 milioane lei vechi pentru ochelari de vedere....aceasta fiind, în opinia lui, o altă dovadă a furturilor din sistem. „Suntem plătiţi din fonduri publice...hai să respectăm aceşti bani”, a încheiat Răileanu.

Precizăm că, la nivelul penitenciarului Brăila funcţionează două sindicate: „Danubius” şi „Sinpen”, majoritatea lucrătorilor din unitatea brăileană fiind cotizanţi ai sindicatului „Danubius”, tot ei fiind şi organizatorii mişcării de protest de astăzi. Lor li s-au alăturat şi salariaţi de la Tichileşti, dar şi ai Penitenciarului Galaţi.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro