Mergi la conţinutul principal

Protest în cadrul instanțelor anunțat de personalul auxiliar. Justiție blocată

• s-a hotărât adoptarea unei forme de protest începând cu data de 12 decembrie, constând în soluționarea doar a cauzelor cu caracter foarte urgent

 

Personalul auxiliar al Tribunalului Brăila protestează și se vor soluționa doar cauzele cu caracter foarte urgent. Acțiunea de protest se desfășoară la nivel național.

Biroul Informare și Relații Publice al Tribunalului Brăila este abilitat să aducă la cunoștința publică faptul că, în cadrul Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Brăila s-a hotărât în unanimitate susținerea formei de protest declanșată de personalul auxiliar de specialitate, prin Hotărârea din data de 09.12.2023 a Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial.

S-a hotărât adoptarea unei forme de protest începând cu data de 12.12.2023, constând în soluționarea doar a cauzelor cu caracter foarte urgent, respectiv: în materie civilă, judecarea în fond sau în căile de atac a următoarelor cauze, în funcție de competența fiecărei secții: suspendarea executării hotărârii - art 450 al.1 C.pr.civilă; suspendare executării provizorii - art 450 alin.5 C.pr.civilă; măsuri de protecție a minorilor Legea nr. 272/2004; măsuri asigurătorii; suspendarea provizorie a executării silite; suspendare executare silită; ordonanța președințială; tutela/curatela/consiliere judiciară/tutela specială; internarea medicală nevoluntară; ordin de protecție, etc. "În cauzele civile care nu se regăsesc între obiectele de mai sus, procedura prealabilă începută se suspendă, iar în dosarele nou înregistrate, procedura prealabilă nu va fi începută", se arată în comunicatul transmis de la Tribunalul Brăila.

În materie penală, activitatea judecătorilor de drepturi și libertăți se desfășoară numai cu privire la cauzele în care s-au dispus ori se propune luarea măsurilor preventive ori a celor de protecție a victimelor și martorilor, cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical, cele cu persoane vătămate minori. "Judecătorii de cameră preliminară sau după caz, instanțele vor soluționa în fond sau în căile de atac următoarele cauze: cele privind infracțiunile flagrante; cele în care au fost dispuse măsuri preventive; cele referitoare la contestații împotriva măsurilor asigurătorii; cele privind cooperarea judiciară internațională în materie penală; cele ce cuprind măsuri de protecție a victimelor și a martorilor; cele privind aplicarea provizorie a măsurilor de siguranță cu caracter medical; cauze în materia liberării condiționate; cauze având ca obiect schimbări privind măsura educativă a internării într-un centru educativ sau într-un centru de detenție, etc. Judecătorii de cameră preliminară sau instanțele pot soluționa și alte tipuri de cauze în care legea nu prevede citarea părților", se mai arată în comunicatul transmis.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Brăila solicită Președintelui înaltei Curți de Casație și Justiție, în calitate de ordonator principal de credite, să efectueze toate demersurile legal posibile pentru asigurarea fondurilor necesare plății salariilor cuvenite judecătorilor, astfel cum au fost stabilite prin actele administrative emise în anul 2023, precum și pentru plata tranșelor scadente din drepturile salariale conform hotărârilor judecătorești definitive.

Magistrații solicită Ministerului Finanțelor Publice alocarea fondurilor necesare plății salariilor curente cuvenite judecătorilor, astfel cum au fost stabilite prin actele administrative emise în anul 2023, precum și pentru plata tranșelor scadente din drepturile salariale obținute de judecători prin hotărâri judecătorești definitive.

Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Brăila solicită implicarea Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței justiției, pentru respectarea independenței judecătorilor, în sensul de a fi efectuate toate demersurile legal posibile pentru a se asigura plata drepturilor salariale cuvenite acestora.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro