Mergi la conţinutul principal

Promovabilitate de 60% la bacalaureat

Promovabilitatea la bacalaureat este sub aşteptări. Doar 60% dintre candidaţi au reuşit să promoveze examenul, dar suntem pe primul loc în clasamentul naţional, iar alte judeţe, care aveau în alţi ani promovabilităţi miraculoase, au dispărut de pe firmament. Rămâne de văzut dacă şi astăzi ne vom păstra poziţia. "Din ce am văzut până acum, într-adevăr, suntem pe primul loc în ţară. Acest rezultat a fost posibil pentru că am tratat cu seriozitate examenul, s-au dat câte două simulări pe parcursul anului şcolar şi nu au intrat în examen elevii care nu aveau cunoştinţele necesare măcar pentru nota minimă. În ultimii ani, promovabilitatea a fost la acelaşi nivel în judeţul nostru, cu sau fără monitorizare, cu sau fără camere video, ceea ce spune mult despre munca profesorilor şi elevilor. Putem aprecia că avem un sistem stabil", a declarat inspectorul şcolar general adjunct Romeo Mocanu, preşedintele Comisiei judeţene de bacalaureat. În 2010, când examenul nu s-a susţinut sub monitorizare video, promovabilitatea la Brăila a fost de 61%, iar în 2011, cu supraveghere, a fost de 57%. De unde deducem că, la Brăila, cu sau fără camere de filmat, performanţa este aproximativ aceeaşi. În plus, ceea ce era destul de evident anul trecut, că sunt licee unde se învaţă şi licee unde interesul pentru educaţie este nul, este foarte clar anul acesta. O statistică realizată de Inspectoratul Şcolar arată că sunt licee cu promovabilităţi bune şi altele cu promovabilităţi de-a dreptul jenante.

La promoţia curentă, promovabilitatea este de 72%

În acest an niciun liceu din Brăila nu a reuşit să obţină promovabilitate 100%. Situaţiile pe care le discutăm mai jos sunt realizate pentru promoţia curentă, adică elevii care au absolvit liceul în 2012. Nu luăm în calcul pe cei picaţi, dar proveniţi din promoţiile anterioare. Astfel, la promoţia curentă, promovabilitatea pe judeţ este de 72%. Cel mai bun rezultat l-a obţinut Colegiul "Murgoci", unde au promovat 98,15% dintre candidaţi. Tot aici sunt şi două note maxime, iar dintre cei 159 de promovaţi doar patru au trecut cu nota minimă. Peste 80% dintre foştii elevi de la "Murgoci" au note peste opt, iar peste 9.00 au 45%. Urmează apoi Liceul "Iorga", cu o promovabilitate de 97,8%. Aici nu au fost medii de zece, iar medii peste 9.00 doar 17%. Peste opt au obţinut însă mai mult de 60% dintre cei care s-au prezentat la examen. Urmează Colegiul "Bălcescu", unde au promovat 96,89% dintre candidaţi. Nici aici nu sunt medii maxime, iar note peste opt au luat aproape 70% dintre cei care au susţinut cele 3 probe.
Urmează apoi cu promovabilităţi foarte bune, 90%, Liceul de Artă şi Liceul Pedagogic, unde majoritatea notelor sunt între şapte şi nouă. La Liceul "Angelescu" din Ianca au promovat 83% din cei 48 de candidaţi. Aici însă 52% au medii mici, între şase şi şapte. La Liceul "Cerna" au trecut examenul de maturitate 80% din cei 176 de prezentaţi, iar majoritatea au avut note bunicele, între şapte şi nouă. Peste 70% dintre candidaţi au trecut la: Colegiul "Aslan" - 76%, Gr. Şcolar Însurăţei - 71% şi, surpriza, "Edmond Nicolau" - 70%. La "Edmond Nicolau" majoritatea promovaţilor au avut medii între şase şi opt, dar trebuie remarcat că este pentru prima dată de mulţi ani încoace când această şcoală evadează din lotul şcolilor codaşe. În jurul rezultatului de 60% promovabilitate s-au situat şi: Liceul cu Program Sportiv - 69%, Colegiul Economic "Ion Ghica" cu 65% promovaţi din 141 de prezentaţi, "Vâlsan" Făurei cu 59% promovaţi din 51 de prezentaţi şi Liceul "Sebastian" cu 57% din 134 de prezentaţi, jumătate dintre ei având medii între şase şi şapte, un rezultat mult mai slab decât cel de anul trecut, când au promovat 80%.

11 licee cu promovabilităţi extrem de mici

Urmează apoi categoria liceelor cu rezultate extrem de slabe. Au promovat doar 14% la "Saligny" şi la "Neniţescu", la Liceul UCECOM au promovat 11%, iar la Liceul "Matei Basarab" din Măxineni au promovat doar 10% dintre candidaţi. De remarcat la această şcoală că absenteismul a fost de aproape 70%. La "Brâncuşi" au promovat doar 8%, majoritatea picaţilor având medii la toate disciplinele sub cinci. La Liceul Economic "P. S. Aurelian" au promovat doar 6%, adică un singur absolvent din 16 prezentaţi, iar la "Moisil" au promovat 4%, adică din 23 de prezentaţi a promovat tot unul singur. Ultimul liceu la care a promovat vreun candidat din seria curentă a fost Agricol, "Gh. K. Constantinescu", unde au promovat 2%, adică unul din 45. Dacă anul trecut consideram o catastrofă faptul că la "Istrati" a promovat doar un candidat, anul acesta nu a promovat nimeni din seria curentă nici la "Istrati", dar nici la "Brâncoveanu" sau "Oncescu" Ianca. Pe ansamblu însă, adică promoţia curentă şi promoţiile anterioare, aceste şcoli reuşesc totuşi să aibă câţiva promovaţi şi să scape de ruşine, semn că după duşul rece al unui examen picat anterior, câţiva absolvenţi chiar s-au apucat de învăţat.
O analiză detaliată a rezultatelor, un top al promovabilităţilor, dar şi al candidaţilor cu cele mai bune rezultate, vom oferi în ediţia de mâine.

La nivel naţional, promovabilitatea este de 43,04%

Înainte de afişarea situaţiei la nivel naţional, ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a anunţat că rezultatele sunt comparabile cu cele de anul trecut. „Media generală se plasează sub 0,5 puncte diferenţă, ceea ce în limitele unei evaluări normale mă pot trimite pe mine să spun că sunt comparabile cu cele de anul trecut. Există judeţe ce au scăzut foarte mult şi judeţe care au crescut", a afirmat Andronescu, ieri după-amiază.
Promovabilitatea la prima sesiune a examenului de Bacalaureat, la nivel naţional, înainte de depunerea contestaţiilor este de 43,04%, faţă de anul trecut când a fost 44,07%.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro