Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Proiectul Drumului Expres Brăila-Galaţi a reînviat

• promis de cel puţin 10 ani, nişte documente fiind întocmite încă de prin 2008-2009, drumul expres ce urmează să lege cele două municipii a fost, în sfârşit, scos la licitaţie de CNAIR • finanţarea se va face prin POIM • ofertele pot fi depuse până în decembrie anul acesta • şoseaua ar urma să fie făcută pe bani europeni, cei 11 kilometri fiind estimaţi la peste 530 milioane lei

 

Suntem mai aproape de un drum expres care să lege Brăila de Galaţi. Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a lansat, joi, în sistemul de achiziţii publice SICAP, licitaţia pentru proiectare şi execuţie a şoselei. Drumul va avea o lungime de aproximativ 11 kilometri şi a fost estimat la o valoare totală de 530.312.447,16 lei. CNAIR a anunţat că drumul va fi construit pe fonduri europene, mai exact prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM).

Contractul nu este împărţit pe loturi. Criteriul de atribuire va fi “cel mai bun raport calitate-preţ”, punctajul fiind calculat după mai mulţi factori, cum ar fi preţul ofertei, perioada de garanţie a lucrărilor, experienţa deţinută de managerul de proiect, experienţele deţinute de şeful echipei de proiectare, de inginerul proiectant de drumuri, etc. Ofertanţii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii. Spre exemplu, aceştia trebuie să demonstreze că cifra de afaceri anuală totală a fost de minimum 175 milioane de lei în fiecare dintre exerciţiile financiare aferente anilor 2016, 2017 şi 2018. De asemenea, în ceea ce priveşte contractele de achiziţie de lucrări, ofertantul trebuie să demonstreze că a dus la bun sfârşit în ultimii 5 ani lucrări de construcţie nouă, lărgire, modernizare de autostrăzi, drumuri naţionale sau chiar drumuri expres în valoare cumulată de minim 150 milioane lei fără TVA, la nivelul a maxim 5 contracte, potrivit site-ului de achiziţii publice. Durata de realizare a acestui contract este de 34 de luni, din care 10 luni pentru activitatea de proiectare şi 24 de luni pentru execuţia lucrărilor.

Licitaţia este de tip deschis. Termenul limită pentru primirea ofertelor este 10 decembrie 2019, acestea trebuind să fie valabile până la 10 iunie 2020.

Asociaţia ProInfrastructură, reprezentantă a societăţii civile şi care se ocupă de monitorizarea obiectivelor majore de infrastructură în România, a realizat şi o hartă a ţării cu toate drumurile construite, propuse spre realizare ori promise, dar nerealizate. Drumul Expres Brăila-Galaţi este marcat la secţiunea “proiecte propuse (vise)”.

De altfel, acest drum ar trebui să fie unul de descărcare pentru traficul ce va fi pe Podul peste Dunăre, aflat şi el în construcţie. “Intersecţia” va fi la ieşirea din municipiu, spre Baldovineşti. Drumul Expres va trece peste râul Siret şi se va opri în Drumul European E584, pe porţiunea dintre Movileni şi Galaţi.

Despre acest drum s-a mai vorbit şi în urmă cu aproximativ 10-11 ani. Pe site-ul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, încă mai figurează un proiect acord de mediu, cel mai probabil, postat în anul 2013. În document se vorbeşte despre dezbaterile publice din anii 2009, ce au avut loc la sediul Consiliului Judeţean Brăila (12 mai 2009) şi Casa Căsătoriilor Galaţi (13 mai 2009). Apoi, nu s-a mai auzit nimic despre proiect. Până acum, când a fost scos din sertar, şters de praf şi repus pe tapet, în apropierea alegerilor prezidenţiale.
Categorie articol: 

Comentarii