Mergi la conţinutul principal

Proiectele destinate micşorării abandonului şcolar au succes

Casa Corpului Didactic a găzduit ieri şedinţa de analiză al celui de-al doilea an al proiectelor Salvaţi Copiii de Abandon şi Neintegrare (SCAN) şi Cerinţe Educaţionale Speciale pentru Toţi (CESPeT).
SCAN este un proiect care vizează prevenirea şi diminuarea abandonului şcolar. Din grupul ţintă fac parte 3.520 de elevi, 1.510 părinţi, 600 de cadre didactice. După ce în primul an al proiectului s-au identificat beneficiarii, s-au cercetat cauzele abandonului şcolar, ale nevoilor şi posibilităţilor de reintegrare, s-au elaborat strategii de intervenţie, s-a dezvoltat capacitatea profesională a personalului implicat în prevenirea şi combaterea abandonului şcolar, în cel de-al doilea an s-a trecut la aplicarea strategiilor. Prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu a precizat că acest proiect poate fi considerat un succes pentru că s-au realizat multe activităţi care au dezvoltat copii, însă în primul rând este important că elevii din proiect au devenit formatori la rândul lor în clase. Rezultatele foarte bune ale proiectului au fost subliniate şi de experţii pe termen lung Daniela Turcu şi Ramona Chiper, de mare ajutor fiind excursiile realizate şi sprijinul de care s-au bucurat elevii pentru a putea învăţa.
În acest proiect sunt implicaţi, la Brăila, 150 de elevi care studiază la: Liceul Pedagogic, Colegiul "Ion Ghica" şi Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau".
Cel de-al doilea proiect, CESPeT, se adresează elevilor cu probleme de auz, văz sau ale aparatului locomotor, dar care au potenţial intelectual normal şi se află în pericol să abandoneze şcoala. Prin activităţile proiectului s-a urmărit sporirea gradului de integrare a acestor copii. Ei au beneficiat şi de sprijin financiar de 600 de lei lunar. Prof. univ. dr. Laurenţiu Şoitu a mai explicat că deja cei implicaţi în proiecte trebuie să caute soluţii ca la finalul celor trei ani aceşti copii să nu fie abandonaţi. Ei să găsească persoane care să dorească să-i sprijine pentru a-şi continua studiile. În acest context, inspectorul şcolar general Iulian Danielescu a precizat că acest lucru este foarte posibil pentru că mulţi agenţi economici l-au contactat cu diferite ocazii şi i-au spus că ar fi dispuşi să susţină la studii tineri care să se întoarcă apoi la ei ca să muncească.
Proiectele sunt iniţiate de Universitatea "Al. I. Cuza" din Iaşi, iar parteneri, alături de IŞJ Brăila, sunt inspectoratele şcolare din: Botoşani, Iaşi, Maramureş, Mureş, Vaslui, şi Universitatea VIA din Danemarca.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro