Mergi la conţinutul principal

Procurorii DNA au împușcat doi iepuri dintr-o lovitură

Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, a primit mandat de arestare la domiciliu. El fusese reţinut, joi, de procurorii DNA, într-un dosar în care sunt cercetate fapte directe de corupţie, printre care și dare de mită. În dosar este vizat şi primarul suspendat al Iaşului, Gheorghe Nichita, reținut de asemenea odată cu Urdăreanu. Acesta din urmă a dat, iar primarul a luat o mită substanțială pentru a obține un contract în Iași. Este vorba, printre altele, despre un procent de 10% din contractul derulat de Primăria Iași cu privire la managementul traficului rutier, procent pretins de Nichita omului de afaceri. De menționat că sistemul respectiv, dat parțial în folosință, a stârnit nemulțumirea ieșenilor din cauza proastei sincronizări. Mai mult, proiectul a suferit o corecţie uriaşă: Uniunea Europeană nu va mai deconta Primăriei suma de 21 milioane de lei din valoarea totală de 70 de milioane. Practic, Gheorghe Nichita ceruse 7 milioane de lei, partea lui.
După reținere, Tiberiu Urdăreanu a spus presei că nu comentează acuzațiile, în timp ce Gheorghe Nichita a afirmat că este nevinovat și că nu a primit nimic. Vineri, Urdăreanu şi-a recunoscut vinovăţia, motiv pentru care procurorii DNA au cerut în instanţă arest la domiciliu pentru patronul UTI. În schimb, pentru Gheorghe Nichita a fost solicitat mandat de arestare preventivă, iar instanța l-a emis fără discuție.

Ce înseamnă UTI Grup

Tiberiu Urdăreanu controlează UTI Grup, companie care a câştigat în acest an, printre altele, contracte cu Metrorex, pentru informatizarea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi pentru modernizarea aeroportului din Bacău. Anterior, compania câștigase contracte similare pentru aeroporturile din Iași și Satu Mare.
În baza unor acorduri semnate în anii anteriori, UTI a fost implicat în realizarea dosarelor electronice de sănătate, a sistemului de plată a rovinietei, sistemului electronic de achiziţii publice, a echipamentelor care asigură funcţionarea Arenei Naţionale, reţeaua subterană de cabluri Netcity, semaforizarea din Bucureşti sau cardurile RATB.
UTI Grup are peste 2.000 de angajaţi şi estimează că va avea în acest an afaceri de 130 milioane euro. Din total, 65 de milioane euro provin din domeniul siste¬me¬lor tehnologice, 60 de milioane din instalaţii pentru construcţii, iar restul din activităţile de exploatare şi de operare a infrastructurii de fibră optică din Bucureşti.
Presa a relatat în ultimii ani despre faptul că UTI a devenit „abonat" la contracte pe bani publici cu companii de stat, ministere şi administraţii locale.

Cine sunt cei doi iepuri prinși de DNA

Tiberiu Urdăreanu este membru al conducerii UNPR din anul 2012. El deține acum funcția de președinte al Departamentul energie, resurse și politici industriale din partidul condus de vicepremierul Gabriel Oprea.
Urdăreanu, un personaj extrem de puternic, figura în 2014 pe locul 46 în TOP 300 Capital cu o avere evaluată la 98-100 milioane de euro. Tiberiu Urdăreanu, fost ofiţer superior la Institutul de Cercetări Militare de la Clinceni, este fiul fostului general de armată Tiberiu S. Urdăreanu, fostul şef al Directiei de tancuri din Ministerul Apărării.
Gheorghe Nichita a fost suspendat din funcţia de primar al Iaşului pe 22 mai, fiind cercetat de procurorii DNA pentru că ar fi apelat la angajaţii Poliţiei Locale ca să-şi urmărească fosta iubită. Nichita este cercetat sub control judiciar.
Primarul suspendat al Iaşului este acuzat că, folosindu-se de funcţia de primar, l-a determinat pe Liviu Hliboceanu, la acel moment director general adjunct al Poliţiei Locale, să dispună ca angajaţii din subordine să o supravegheze pe fosta iubită a edilului, Adina Samson, care era angajată la primărie.

Udrea: Cauțiunea stabilită în cazul meu este record în România

Fostul ministru al Dezvoltării Elena Udrea este cercetată sub control judiciar pe cauțiune, fiind stabilită suma de 5 milioane lei, a informat DNA. Potrivit unor surse judiciare, măsura a fost luată după ce Parlamentul nu a încuviințat arestarea preventivă, iar controlul judiciar pe cauțiune este următoarea măsură raportat la gravitatea faptei.
„Inculpatei Udrea i se atrage atenția că nedepunerea cauțiunii atrage înlocuirea măsurii cu alta mai gravă", se arată într-un comunicat al DNA postat vineri seara pe site-ul DNA.
Fostul ministru Elena Udrea a declarat, vineri seara, la ieșirea de la DNA, că suma de cinci milioane de lei cauțiune stabilită în cazul său este una record în România.
Întrebată dacă plătește în termenul prevăzut, Udrea a reiterat faptul că are toate bunurile sechestrate de către DNA.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro