Mergi la conţinutul principal

Procesul în cazul Michael Jackson, aproape de final. Misterul morţii starului persistă

Procesul medicului Conrad Murray, judecat la Curtea Superioară din Los Angeles pentru omucidere involuntară, va intra începând de luni în a şasea săptămână, odată cu contrainterogatoriul medicului Paul White, ultimul dintre martorii apărării care a depus mărturie.
Acest contrainterogatoriu va fi eventual urmat de mărturia - puţin probabilă - a acuzatului, înainte ca procurorul David Walgren să îşi încheie rechizitoriul şi să îşi susţină pledoaria finală. Juriul va putea apoi să se retragă pentru a delibera.
A cincea săptămână de audieri, în cadrul căreia au fost aduşi la bară martorii apărării, a fost marcată de prezentarea oficială a tezei avocaţilor medicului Murray, potrivit cărora Michael Jackson este singurul vinovat de propriul deces.
Potrivit autopsiei, "regele muzicii pop" a murit pe 25 iunie 2009 din cauza unei "grave intoxicaţii" cu propofol, un sedativ puternic pe care starul în folosea pe post de somnifer, cu acceptul medicului Murray, care a recunoscut faptul că i-a administrat starului acest medicament, în dimineaţa zilei în care artistul american a murit, dar şi în lunile precedente.
Doi martori - medicul Allan Metzger şi infirmiera Cherilyn Lee - au declarat că Michael Jackson le-a cerut cu insistenţă, cu câteva luni înainte de a muri, să îi procure propofol pentru a-şi trata insomnia cronică de care suferea.
Această insomnie era "probabil" cauzată de dependenţa starului de un medicament administrat contra durerii, Demerol, pe care dermatologul Arnold Klein i-l administra în doze mari, între sesiunile de injecţii cu botox, a afirmat un expert în dependenţa de medicamente, medicul Robert Waldman.
Însă mărturia cheie a venit din partea medicului Paul White, un specialist în propofol renumit pe plan mondial, care a respins, pe rând, concluziile formulate de unul dintre foştii lui elevi, medicul Steven Shafer, un martor al parchetului californian, care depusese cu câteva zile înainte o mărturie spectaculoasă contra medicului Conrad Murray.
Potrivit medicului Paul White, cântăreţul şi-a injectat singur o doză suplimentară de propofol atunci când medicul său era întors cu spatele şi a înghiţit opt comprimate de lorazepam - un alt sedativ -, care a contribuit la moartea artistului, potrivit autopsiei.
Opinia unui expert contra opiniei unui alt expert, teorie contra teorie: medicii Steven Shafer şi Paul White sunt indiscutabil doi experţi în propofol, dar concluziile lor, sprijinite cu numeroase grafice, simulări de dozare medicamentoasă şi cu demonstraţii farmacologice, sunt simple interpretări ale unei situaţii.
Nimic până astăzi, nici chiar testele toxicologice, nu permit aflarea cu certitudine a evenimentelor petrecute în camera lui Michael Jackson în dimineaţa zilei în care aceste a murit, în absenţa altor martori în afară de Conrad Murray însuşi.
Pentru procurorul David Walgren, care şi-a construit acuzarea pe neglijenţa şi incompetenţa medicului Conrad Murray, declarând că acesta şi-a "abandonat" pacientul în ciuda unui salariu lunar de 150.000 de dolari, acel dubiu nu este cel mai important element al cazului.
David Walgren a demonstrat faptul că medicul Conrad Murray a părăsit într-adevăr camera starului - medicul a recunosct el însuşi acest lucru în faţa poliţiei - după ce îi administrase propofol pe cale intravenoasă. Această procedură este riscantă, mai ales când este realizată în afara unui spital. În plus, medicul Murray a amânat foarte mult apelul telefonic pentru serviciile de urgenţe, după ce a descoperit că megastarul nu mai respira.
Aceste erori profesionale - două, din cele 17 pe care procurorul Walgren le-a descris ca fiind "uriaşe" şi "potenţial mortale" - sunt mai mult decât suficiente pentru a sprijini întreg rechizitoriul realizat de parchetul californian.
De altfel, apărarea nu a dorit să rişte, încercând să demonstreze faptul că acuzatul a avut o conduită ireproşabilă. Apărarea vrea să convingă juriul că dependenţa de medicamente, nu neglijenţa medicului Murray, a cauzat decesul "regelui muzicii pop", la vârsta de 50 de ani.
În cazul în care va fi condamnat, medicul Conrad Murray, acuzat de ucidere involuntară, riscă o pedeapsă de până la patru ani de închisoare şi pierderea dreptului de a practica medicina. În prezent, doctorul în vârstă de 58 de ani este eliberat pe cauţiune, după ce a fost pus sub acuzare în februarie 2010.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro