Mergi la conţinutul principal

Privatizarea SNIF, o "hotie nationala" care ascunde o afacere imobiliara

Federatia Nationala a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR), Liga Organizatiilor Utilizatorilor de Apa pentru Irigatii din Romania (LUAIR) si federatia sindicala "Agrostar" sustin ca privatizarea Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) este o "hotie nationala", care ascunde o afacere imobiliara de proportii.
Guvernul a decis ca actiunile statului la SNIF, care exploateaza terenuri cu o suprafata totala de 2,135 milioane metri patrati, sa fie vindute prin licitatie publica cu strigare, nu prin negociere de oferte finale, cum a anuntat initial Agentia Domeniilor Statului (ADS), institutia prin intermediul careia statul controleaza SNIF.
"Guvernul da ultimul tun imobiliar printr-o hotarire care prevede privatizarea Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare Bucuresti", se arata intr-un comunicat semnat de presedintele FNPAR, Viorel Matei, presedintele LUAIR, Viorel Nica, si de presedintele federatiei sindicale Agrostar, Stefan Nicolae.
Cele trei asociatii sustin ca prin aceasta hotarire Guvernul "sfideaza" intelegerea cu Banca Mondiala si prevederile Legii 4/2004, care stabilesc, printre altele, ca privatizarea SNIF va fi realizata conform Legii 138/2004 a Imbunatatirilor Funciare, articolul 77, si hotaririi 1.407/2004. "Aceste acte normative cuprind scopul, principiile si principalii beneficiari ai privatizarii SNIF, respectiv agricultorii asociati in organizatii de utilizatori de apa pentru irigatii (OUAI), membrii ai LUAIR si FNPAR, care detin peste 1,1 milioane de hectare de amenajari de imbunatatiri funciare ce au nevoie de intretinere si reparatii, mentenanta, servicii care sint detinute de SNIF", se spune in comunicat.
Presedintele FNPAR, Viorel Matei, a declarat ca metoda de privatizare prin licitatie cu strigare nu va permite asociatiilor de agricultori sa participe cu oferte, iar SNIF va fi vinduta unui investitor privat care nu va avea niciun interes sa pastreze activitatea societatii.
"In data de 11 noiembrie 2008, in sedinta de Guvern, s-a trecut "pe sub masa" o hotarire de Guvern prin care privatizarea SNIF se face prin licitatie olandeza, pe baza unei note de fundamentare aberante, care ascunde o afacere imobiliara de proportii si care mai presus de toate va duce la distrugerea agriculturii romanesti", se spune in comunicat.
Potrivit aceleiasi surse, vinzarea unei societati presupune ca acea societate sa aiba definit capitalul, deci si activele, fapt inexistent la aceasta data in cazul SNIF.
"Facem apel la institutiile statului responsabile, la oamenii politici, la toti cei in masura sa ia act in fata acestei "hotii nationale" care pe linga imbogatirea unora, va duce la diminuarea competitivitatii agricultorului roman", se mai mentioneaza in comunicat.
ADS a fost mandatata de Guvern sa vinda intregul pachet de actiuni detinut de stat la SNIF prin licitatie publica cu strigare, contractul de vinzare-cumparare de actiuni urmind sa fie semnat in termen de zece zile lucratoare de la data adjudecarii. Initial ADS anuntase ca vinzarea va fi realizata prin negociere de oferte finale.
Potrivit vicepresedintelui ADS, Marian Radu, metoda de privatizare a fost schimbata la propunerea Ministerului Economiei si Finantelor, pentru ca procesul sa fie mai transparent.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro