Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Principalele evenimente care au marcat ofensiva israeliana in Fisia Gaza

Ofensiva israeliana din Fisia Gaza, lansata de Israel la 27 decembrie, a provocat moartea a peste 530 de palestinieni, relateaza AFP, care prezinta o cronologie a evenimentelor.
DECEMBRIE 2008
- 27 decembrie: Israelul lanseaza o ofensiva aeriana impotriva miscarii islamiste Hamas in Fisia Gaza, al carei obiectiv declarat este sa puna capat tirurilor cu racheta (operatiunea "plumb intarit"). Liderul Hamas aflat in exil, Khaled Meshaal, cere declansarea unei a treia intifada. Cel putin 230 de palestinieni sint ucisi, majoritatea politisti ai Hamas, potrivit surselor spitalicesti palestiniene. Apeluri internationale pentru oprirea bombardamentelor si a tirurilor de rachete.
- 28 decembrie: Israelul bombardeaza 40 de tuneluri de contrabanda cu arme de la frontiera dintre Egipt si Gaza. Egiptul inchide terminalul de la Rafah dupa ce palestinienii incearca sa forteze frontiera. Un politist de frontiera egiptean este ucis de tirurile lansate din Gaza. Terminalul va fi deschis si inchis alternativ.
- 29 decembrie: Israelul se angajeaza intr-un "razboi fara mila" impotriva Hamas, pentru a-l destabiliza, si decreteaza sectorul frontalier al teritoriului palestinian "zona militara inchisa". Un al patrulea israelian este ucis de tirurile de racheta palestiniene.
- 31 decembrie: Unele rachete palestiniene parcurg pina la 40 de kilometri distanta de Fisia Gaza. Israelul anunta ca 106 camioane cu ajutor umanitar tranziteaza teritoriul sau catre Gaza. Totodata, autoritatile israeliene resping propunerile unui acord al UE si al Cvartetului pentru Orientul Mijlociu (format din Statele Unite, UE, Rusia si ONU).
IANUARIE 2009
- 1 ianuarie: Israelul lanseaza raiduri impotriva ministerelor Hamas, a unei cladiri a Parlamentului si ateliere "de fabricare de rachete". Unul dintre principalii lideri ai Hamas, Nizar Rayan, este ucis intr-un raid. Peste 40 de rachete sint lansate asupra sudului Israelului.
- 3 ianuarie: Trupele israeliene patrund in cursul serii in teritoriul palestinian, dupa o saptamina de atacuri aeriene. Tancurile israeliene deschid focul asupra pozitiilor Hamas, generind o riposta cu tiruri de mortiere. Hamas ameninta ca va transforma Gaza in "cimitir" pentru armata israeliana.
- 4 ianuarie: Trupele israeliene, sprijinite de bombardamentele artileriei si aviatiei, avanseaza in mai multe sectoare din Gaza. Tancurile israeliene preiau controlul mai multor axe strategice, lovindu-se pe alocuri de combatanti ai Hamas. Un numar de 63 de palestinieni sint ucisi in atacurile israeliene, potrivit serviciilor de urgenta palestiniene. Manifestanti din intreaga lume protesteaza fata de aceasta ofensiva si cer incetarea focului.
- 5 ianuarie: In cursul noptii, aviatia israeliana ataca 30 de tinte. Fortele terestre continua sa avanseze, sprijinite de bombardamentele vedetelor marinei, potrivit unui purtator de cuvint. "Orasul Gaza este partial incercuit", anunta Ehud Barak, in timp ce 14 palestinieni sint ucisi de tirurile si bombardamentele israeliene. Presedintele francez Nicolas Sarkozy incepe un turneu in Orientul Mijlociu, prin Egipt, unde s-a deplasat si troica europeana. Ofensiva israeliana agraveaza criza umanitara, sustine ONU.
Ofensiva israeliana a provocat pina in prezent moartea a cel putin 537 de palestinieni si ranirea altor 2.500, potrivit sefului serviciului de urgenta palestinian. De partea israeliana, un soldat a fost ucis si alti 55 raniti, potrivit unui purtator de cuvint militar.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii