Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primul deces cu suspiciune de virus gripal la Brăila. În farmaciile din municipiu nu se mai găseşte vaccin antigripal

• majoritatea farmaciilor din municipiu nu mai au vaccin antigripal pe stoc, iar produsul nu se mai găseşte, momentan, pe piaţă • cererea a crescut extraordinar de mult în acest sezon rece, comparativ cu sezoanele anterioare • o persoană internată în ATI cu stare gripală, dar care avea şi alte afecţiuni medicale, a decedat • în acest caz, rezultatele de la Institutul Cantacuzino ar fi incerte cu privire la existenţa virusului gripal agresiv

 

Mai multe farmacii din Brăila au rămas fără vaccin antigripal pe stoc, pentru prima oară după foarte mulţi ani. Clienţii au dat năvală în ultimele săptămâni şi au cumpărat dozele de imunizare, de teama gripei care face ravagii în ţară.

Farmacia “Iris” a rămas cu stocul gol pentru vaccinul antigripal, iar de câteva zile reprezentanţii se chinuie să-l aducă, din nou, deoarece cererea este mare. “Nu mai avem vaccin antigripal. Nu se mai găseşte, nici distribuitorul nu mai are pe stoc. De obicei, rămâneau doze nevândute, după fiecare sezon rece. Dozele se distrugeau, deoarece nu sunt valabile de la un sezon la altul. În acest sezon rece am rămas fără vaccin pe stoc. Nu am mai păţit aşa ceva de mulţi ani. Am mai trecut printr-o situaţie similară când a apărut gripa aviară, apoi gripa porcină”, ne-a declarat farmacist Bogdan Constantinoiu de la Farmacia “Iris”.

Nici clienţii care au mers în Hipodrom nu au avut prea mare noroc. Spre exemplu, Farmacia “Remedia” a rămas fără vaccin antigripal de câteva zile, iar oamenii vin zilnic şi întreabă dacă stocul a fost refăcut. “Am avut vaccin antigripal, dar s-a vândut foarte repede. Avem informaţii că ar urma să primim luni alte doze, însă depindem şi de starea drumurilor. După fiecare sezon rece, rămâneam cu 5-6 fiole pe stoc. Acum, situaţia s-a schimbat. Am mai rămas fără vaccin în timpul gripei aviare, iar de atunci nu s-a mai întâmplat să avem stocul gol”, ne-a declarat farm. Carmen Ionescu.

Direcţia de Sănătate Publică Brăila a rămas cu stocul gol de circa o lună, iar în cabinetele medicilor de familie mai existau, la data de 21 ianuarie, doar 298 de doze. Spre deosebire de alţi ani, în sezonul rece 2018-2019 s-au imunizat în faţa gripei mult mai mulţi brăileni. Dacă media obişnuită era de 20.000 de persoane vaccinate pe an, acum cifra a depăşit 30.000 de persoane, potrivit DSP Brăila.

Faptul că suntem la un pas de o epidemie de gripă i-a speriat pe mulţi brăileni, iar aceasta ar fi o posibilă explicaţie pentru stocurile goale din farmacii. La nivel naţional, numărul deceselor din cauza virusului gripal agresiv a ajuns la 35, potrivit ultimei informări a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. La Brăila, două persoane au fost internate în Terapie, pe fondul gripei combinate cu alte afecţiuni medicale. Dacă prima persoană în vârstă de 42 de ani şi-a revenit, iar starea de sănătate a evoluat favorabil, în timp ce rezultatele de la Institutul Cantacuzino au arătat că este vorba despre o gripă clinică şi vreun virus gripal agresiv, cealaltă persoană, în vârstă de 49 ani, a decedat. Nu se ştie încă dacă gripa care i-a agravat starea de sănătate a fost una clinică sau nu, deoarece rezultatele de la Cantacuzino nu sosiseră, vineri, până la închiderea ediţiei. După cum ne-a transmis DSP, rudele au refuzat necropsia, astfel că nu se mai poate stabili dacă a existat sau nu virusul gripal.
Categorie articol: 

Comentarii