Mergi la conţinutul principal

Primarul este generos

* formula pentru care s-a optat este cea a ajutorului acordat diferenţiat pe tranşe de venit, complementar ajutorului de la Guvern * Primăria Brăila a extins un pic grila de la 687 lei, unde se opreşte cea a Guvernului, până la 1.000 lei maxim pe membru de familie * numai că spre limita de 1.000 lei/membru de familie preţul de facturare este cu mai bine de 100 lei mai mare decât în iarna trecută * familiile care depăşesc, ca venit, limita de 1.000/membru vor plăti preţul de producere a căldurii, adică 343 lei/gigacalorie *

Zi importantă: astăzi se stabileşte în mini-Parlamentul local procentul de sprijin financiar acordat de municipalitate pentru încălzirea familiilor cu venituri reduse în iarna care urmează. Şedinţa este foarte importantă atât pentru viitorii beneficiari ai sprijinului financiar, cât şi pentru debranşaţi, pentru că - nu-i aşa? - banii vin din marele buzunar al bugetului local unde cu toţii contribuim. Dintre cele 3 formule de ajutor local gândite de Primărie, consilierilor li se pune pe masa dezbaterilor varianta cu numărul 2, în care, de la bugetul local, se va acorda, suplimentar faţă de sprijinul de la Guvern, un procent aplicat la valoarea facturii la încălzire a familiilor sărace racordate sistemului centralizat de termoficare. Vestea bună este că pentru majoritatea beneficiarilor preţul încălzirii în iarna care vine este aproape la fel cu cel de anul trecut, ba chiar un pic mai mic, iar vestea rea este că pentru familiile cu venituri mai mari de 900 lei/persoană costul căldurii va fi cu aproximativ 100 lei mari mare pentru fiecare Gigacalorie consumată.

Astăzi, consilierii municipali sunt convocaţi în şedinţă pentru a dezbate şi acorda votul pe marginea unui subiect fierbinte, la propiu şi la figurat: stabilirea cotelor de ajutor financiar local acordat familiilor sărace din Brăila pentru încălzirea din iarna care vine. Varianta de lucru asupra căreia consilierii urmează să-şi exprime votul este cea în care se acordă defalcat, pe tranşe de venit, un sprijin financiar calculat la valoarea gigacaloriei produsă de SC "CET" - operatorul local de termoficare. Baza de calcul de la care se pleacă în schema gândită de municipalitate este un preţ de producţie al unei gigacalorii de 343 lei, la care se aplică, pe de o parte, cota de sprijin financiar a statului şi, complementar, ajutorul de la bugetul local. Trebuie spus aici că preţul de producţie de 343 lei/Gcal este un pic mai mic faţă de anul trecut, când era de 374 lei/Gcal, asta ca urmare a investiţiilor de modernizare/reabilitare realizate până acum de operatorul "CET" a propriei reţele de termoficare. "Investiţiile realizate până acum de societate atât cu sprijinul de la guvern, cât şi cu sprijin local s-au materializat în încadrarea noastră în regimul de cogenerare de înaltă eficienţă care ne-a adus un preţ mai bun la energie electrică şi astfel o uşurare şi pe partea de costuri la energia termică. De aici a rezultat şi preţul de producere a energiei termice mai mic decât anul trecut", a explicat Ionel Pătraşcu, directorul SC "CET" SA Brăila.

30caldura1Cumulate, ajutorul maxim acordat de stat şi municipalitate sunt de 95% din preţul de producere a căldurii

Revenind la ajutorul de la bugetul local, procentele de sprijin financiar se acordă suplimentar pe aceeaşi grilă utilizată de Guvern prin OG nr. 70/2011 privind măsurile de protecţie socială în perioada sezonului rece. De exemplu, la cea mai mică tranşă de venit de până la 155 lei, cele două tipuri de ajutor cumulate, adică cel de la Guvern plus cel local, acoperă 95% din costul gigacaloriei. Totuşi, municipalitatea propune CLM să extindă până la tranşa 1.000 lei/membru de familie acordarea suplimentului de la bugetul local, chiar dacă acest supliment este mai mult simbolic, adică de 10% din preţul gigacaloriei. Privită în ansamblu, în schema propusă de Primărie cea mai avantajată categorie o reprezintă familiile cu venituri cuprinse între 650 şi 800 lei/persoană, întrucât aici ajutoarele acoperă mai bine de jumătate din costul cu încălzirea: mai precis, 55% din preţul Gigacaloriei. Aşadar, un calcul simplu arată că gospodăriile care se vor încadra în aceste tranşe de venit vor plăti un preţ la căldură chiar mai mic decât anul trecut. Iată şi dovada: preţul suportat în iarna care urmează va fi de până la 180 lei/Gcal, după aplicarea celor două tipuri de ajutoare (de la stat şi cel local), faţă de 192 lei/Gcal cât a fost preţul de facturare la populaţie în iarna trecută. "Vom propune Consiliului Local Municipal o variantă în care se merge pe formula acordării unui ajutor financiar familiilor cu venituri reduse pentru încălzirea în sistem centralizat pe timpul iernii. Aşa cum se prezintă situaţia pentru familiile cu venituri până în 786 lei/membru cu ajutorul pe care îl dă Guvernul şi cel acordat de municipalitate vor plăti în această iarnă un preţ mai mic sau cel puţin egal cu cel de anul trecut", a explicat ieri primarul municipiului, Aurel Simionescu, punctând că efortul lunar pe care bugetul şi-l permite pentru acest sprijin financiar este de 10 - 12 miliarde de lei vechi.

Mai greu pentru familiile cu venituri între 900 şi 1.000 lei

Trebuie spus că majoritatea celor 12.000 de apartamente, atâtea câte au mai rămas racordate la sistemul centralizat de încălzire, se vor încadra la tranşele în care, după aplicarea procentelor de sprijin de la stat şi de la bugetul local, preţul plătit pentru încălzire va fi în jurul valorii de anul trecut. Vor fi însă şi familii care au venituri mai mari şi astfel vor fi obligate să achite un preţ la gigacalorie mai mare decât anul trecut. Iată şi un exemplu: în tranşa de venit între 900 şi 1.000 lei singurul sprijin financiar vine din partea municipalităţii şi este de 10% din preţul de producţie al energiei termice. O astfel de familie va ajunge să plătească undeva la 310 lei/ Gigacalorie, adică cu peste 100 lei mai mult decât preţul de anul trecut, de 192 lei/Gcal. Cel mai greu însă le va fi abonaţilor cu venituri per membru de familie de peste 1.000 lei, unde preţul de facturare va fi cel de producţie, adică 343 lei/Gcal, respectiv mai mare cu 78% decât preţul de facturare din iarna trecută. Probabil, astfel de cazuri sunt mai puţine, întrucât, dacă discutăm de o familie formată din 3 persoane la norma de venit de 1.000 lei/persoană, înseamnă venituri cumulate la 3.000 lei, context în care probabil şi-a montat deja o altă sursă de încălzire.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro