Mergi la conţinutul principal

Primăria Siliştea, "ţepuită" de un fost angajat

* el a continuat să facă acest lucru şi după ce a fost concediat * prejudiciul adus este de peste 45.000 de lei

Un brăilean din Siliştea a ţepuit primăria din comună, dar şi pe nişte contribuabili, cu peste 45.000 de lei. Cătălin B., în vârstă de 42 de ani, a încasat, timp de mai bine de doi ani, taxe şi impozite de la săteni, însă a uitat să verse banii în conturile Primăriei. Escrocheria lui a fost depistată chiar de către păgubiţi. Astfel, la sfârşitul lunii martie a acestui an, Ştefan M. a sesizat la Poliţie faptul că, în ziua respectivă, i-a dat lui Cătălin B. suma de 10.270 lei, sumă pentru care a primit o chitanţă, cu titlu de plată a impozitelor şi taxelor locale aferente unor suprafeţe de teren arabil şi imobile deţinute pe raza comunei Siliştea de către soţia lui şi unchiul acesteia. Banii i-a dat lui Cătălin B., ştiind că acesta era angajat al Primăriei Siliştea în calitate de agent fiscal şi că avea atribuţii de încasare a impozitelor. Mai târziu, în cursul aceleiaşi zile, Ştefan M. a aflat că inculpatul nu mai lucrează la Primăria Siliştea din 2010 şi că banii pe care îi expediase anterior acestuia, prin bancă sau mandat poştal, în cursul anilor 2009 - 2010, tot în scopul plăţii impozitelor, nu au fost predaţi de inculpat în conturile Primăriei, chitanţele pe care acesta i le-a dat lui Ştefan M. fiind false. Două luni mai târziu, şi Primăria Siliştea a sesizat Poliţia cu privire la aceleaşi aspecte, în sensul că banii încasaţi de Cătălin B. de la Ştefan M. nu au ajuns în conturile Primăriei, iar chitanţele corespunzătoare ca număr celor eliberate de inculpat păgubitului din evidenţele primăriei sunt întocmite pe numele altor persoane şi pentru sume mult mai mici. Primăria a mai precizat şi faptul că inculpatul nu mai este angajat al instituţiei încă din luna august a anului 2010.

În urma cercetărilor, anchetatorii au descoperit cum a reuşit fostul agent fiscal să tragă ţeapa de peste 40.000 de lei. Aceştia au aflat că soţii M. au purtat mai multe discuţii cu inculpatul, în vederea intermedierii plăţilor aferente taxelor şi impozitelor locale, în contextul în care ei doreau să evite deplăsările frecvente Bucureşti - Siliştea. Precizăm că soţia lui Ştefan M. deţine prin moştenire de la tatăl său şi de la o mătuşă o suprafaţă de 168 de ha de teren arabil, 2 clădiri în suprafaţă de 428 de mp şi teren anexă de 2,2 ha, cel din urmă în indiviziune cu unchiul ei, pe raza comunei Siliştea. La rândul său, unchiul mai deţine încă 83 hectare de teren arabil, însă, din '79, locuieşte în Franţa, aşa că şi-a împuternicit nepoata să îi plătească dările către statul român.

Soţii M. au avut încredere în inculpat în contextul în care acesta era agent fiscal al primăriei din comună. În baza acestei încrederi, soţii i-au dat inculpatului, în perioada 2009 - 2010, suma de 36.754 lei, pentru plata taxelor şi impozitelor, însă banii nu au ajuns niciodată în conturile Primăriei. Pentru a acoperi neregulile, inculpatul i-a eliberat lui Ştefan M. mai multe chitanţe care atestau plata sumelor cu titlu de taxe şi impozite locale, precum şi certificate fiscale care atestau că părţile vătămate nu au vreun fel de obligaţii fiscale, înscrisuri pe care le-a semnat personal şi pe care a aplicat ştampila Primăriei Siliştea.

Ultima tranşă de bani a primit-o în luna martie a acestui an, 10.270 lei, asta deşi, din toamna anului trecut, Cătălin B. nu mai era angajat al Primăriei Siliştea. Luat la întrebări de oamenii legii, fostul agent fiscal a recunoscut integral faptele săvârşite şi şi-a mai spălat din păcate depunând în conturile Primăriei Siliştea suma de 20.000 de lei. Bărbatul, care mai are o condamnare mai veche pentru delapidare, a fost cercetat în stare de libertate şi a fost trimis în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune în formă continuată, delapidare în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro