Mergi la conţinutul principal

Primăria Brăila îşi ia pământul înapoi

Administraţia locală a început să retragă dreptul de folosinţă gratuită acordat pentru 40 de familii din Brăila, care au primit loturi de pământ prin Legea 15/2003. Astfel, terenurile eliberate vor onora alte cereri din sertarele Primăriei, iar cele înstrăinate prin vânzarea construcţiilor vor fi date în concesiune prin încredinţare directă noilor împroprietăriţi. Aşa s-a întâmplat şi în cadrul ultimei şedinţe ordinare a Consiliului Local Municipal, când aleşii locali au aprobat încetarea dreptului de folosinţă gratuită a cinci astfel de loturi de pământ pentru că beneficiarii au renunţat la terenurile primite. "Pe aceste terenuri, beneficiarii au construit ceva, au ridicat o fundaţie, au ridicat nişte ziduri sau au construit locuinţa la roşu, după care, din varii motive, că n-au mai avut bani, că au plecat din ţară, au vândut locuinţa. În momentul în care tânărul respectiv a transferat clădirea cu terenul respectiv, atunci lotul de pământ nu mai îndeplinea criteriile pentru care a fost dat în folosinţă gratuită şi atunci nu va mai fi dat cu titul gratuit, ci în concesiune, cetăţeanul respectiv plătind o anumită redevenţă pentru teren", a explicat primarul Aurel Simionescu. Cât despre loturile din cartierele Vidin şi Mecanizatorilor abandonate de primii beneficiari care n-au turnat nici măcar un strop de beton pentru fundaţie, acestea vor fi atribuite altor persoane care-şi aşteaptă de multă vreme rândul.
Potrivit unei situaţii centralizate de către viceprimarul Alexandru Dănăilă, prin Legea 15/2003 au fost atribuite tinerilor, în total, 172 de terenuri atât în cartierul Vidin pe strada Eroilor, cât şi în zona industrială Sud, cunoscută drept cartierul Mecanizatorilor. Dintre acestea, 40 de hotărâri au fost deja revocate şi vor fi înscrise pe numele altor brăileni, fie cu titlu gratuit, fie contra cost.
Legea 15/2003 reglementează atribuirea în folosinţă gratuită a unei suprafeţe de teren (max.300 mp.) tinerilor până în 35 ani care vor să îşi edifice o locuinţă. Este un contract de comodat (n.r - închiriere gratuită) care îşi produce efectele pe durata existenţei construcţiilor clădite de beneficiar. Potrivit acestei legi, "beneficiarul terenului pentru construirea unei locuinţe proprietate personală este obligat să înceapă construcţia locuinţei în termen de un an de la data atribuirii terenului". În caz contrar, i se retrage dreptul de folosinţă gratuită.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro