Mergi la conţinutul principal

Previziunile CIA pentru 2015: A fost sau n-a fost?

În anul 2000, în preajma începerii unui nou mileniu, Agenţia Centrală de Informaţii a SUA (CIA) a făcut o serie de predicţii cu privire la modul în care avea să arate lumea în următorii 15 ani, adică acum. Dat fiind faptul că anul 2015 se apropie de final, publicaţia Business Insider a analizat dacă previziunile făcute de CIA s-au îndeplinit sau nu, scrie Agerpres.
E drept că CIA nu a putut să anticipeze influenţa pe care o vor avea noile tehnologii în evenimentele care au marcat ultimii 15 ani, dar serviciul american de informaţii nu a dat greş în aspectele esenţiale. Iată care au fost principalele predicţii făcute de CIA acum 15 ani:

1. Organizaţii mai puternice decât statele
„Mari organizaţii vor avea un rol hotărâtor în chestiuni internaţionale, în detrimentul statelor". Ascensiunea Statului Islamic, organizaţie teroristă care acţionează pe teritoriul mai multor state, dar fără a fi un stat propriu-zis, demonstrează că CIA a anticipat corect. La fel, conflictul ruso-ucrainean, în care o gherilă separatistă a fost protagonista principală în acest război care a îngrijorat întreaga lume, evidenţiază deopotrivă pierderea de influenţă a statelor ca unici protagonişti pe scena internaţională.

2. Tactici mai sofisticate
La doar un an de la această previziune, în 2001, au avut loc atentatele din SUA, împotriva Turnurilor Gemene şi a Pentagonului. De atunci, au fost comise numeroase atacuri în trenuri, metrouri, săli de spectacole, străzi aglomerate etc., cu scopul de a produce un număr cât mai mare de victime. Experţii CIA au anticipat că grupări insurgente, traficanţi de droguri şi grupări criminale din întreaga lume vor folosi globalizarea în favoarea lor şi vor dezvolta reţele criminale internaţionale în care vor face trafic cu arme nucleare, biologice şi chimice, pentru a fi utilizate împotriva Occidentului.

3. Rachete cu rază lungă de acţiune în Iran şi Irak
Din acest punct de vedere, CIA - influenţată probabil de propriul interes de a descoperi arme de distrugere în masă în Irak - a avut şi n-a prea avut dreptate. SUA au ajuns în iunie anul acesta la un acord în domeniul nuclear cu Iranul, denumit Plan Integral de Acţiune Comună, care presupune un control asupra capacităţii Iranului de a produce arma nucleară în următorii 15 ani. Totuşi, luna trecută, Iranul a testat o rachetă cu combustibil lichid, capabilă să transporte o ogivă nucleară. În schimb, în Irak, unde nu au fost descoperite arme de distrugere în masă şi nici capacităţi de a le produce, situaţia este dificilă, după invazia militară din 2003 în această ţară.

4. Populaţia mondială va creşte constant
Populaţia mondială a depăşit 7,4 miliarde de oameni şi continuă să crească. Însă, deşi CIA a avut dreptate atunci când a prognozat că populaţia Rusiei şi a Europei de Est va scădea, a dat greş atunci când a apreciat că şi populaţia Africii se va diminua din cauza „maladiei SIDA, a foametei şi a constantei agitaţii politice şi economice". Populaţia Africii a crescut de la 800 de milioane în 2000 la 1,1 miliarde în 2014. În plus, un raport al ONU prognozează că „peste jumătate din creşterea populaţiei mondiale de acum şi până în 2050 va proveni din rândul ţărilor africane".

5. Resursele energetice vor fi suficiente
Producţia de petrol a SUA a crescut în ultimii ani şi, deşi preţul gazului natural din Statele Unite a scăzut în ultima vreme, producţia este în creştere. Totuşi, deşi benzina s-a ieftinit în multe ţări din întreaga lume, „facturile la electricitate ocupă o proporţie mai mare în bugetele cetăţenilor din ţările Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE)", relevă un raport din 2015 al Consiliului Mondial al Energiei.

6. Rusia, „slabă pe plan intern"
CIA îşi imagina o Rusie diminuată, „slabă pe plan intern", care îsi va folosi rezervele de gaz şi dreptul de veto în Consiliul de Securitate al ONU pentru a-şi menţine influenţa. CIA nici că putea greşi mai mult decât atât. Rusia zilelor noastre este la fel de influentă pe scena internaţională ca şi Occidentul şi şi-a permis chiar să anexeze teritorii - cum este cazul peninsulei strategice ucrainene Crimeea - şi să intervină în conflicte internaţionale, precum cel din Siria.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro