Mergi la conţinutul principal

Preselecţie pentru cel mai bun film documentar

Academia de Arte şi Ştiinţe ale Filmului, care acordă premiile Oscar, a dezvăluit o preselecţie de 15 titluri la categoria Cel mai bun film documentar. Cu regizorul Michael Moore, filmele despre cântăreţele Nina Simone şi Amy Winehouse sau laureata premiului Nobel pentru Pace Malala Yousafzai, cursa pentru premiul la această categorie este plină de celebrităţi, relatează agerpres.ro.

Satiră provocatoare cu titlu înşelător

„Where to Invade Next", noul film al regizorului Michael Moore, câştigător al unui Oscar, va fi lansat în 23 decembrie în Statele Unite, după ce a făcut senzaţie la mai multe festivaluri. În satira provocatoare cu titlu înşelător, regizorul peliculei „Fahrenheit 9/11" parcurge Europa în căutarea unor idei de reforme, de la săptămâni de concediu plătit în Italia, sistemul şcolar model din Finlanda, organizarea muncii în Germania, la depenalizarea drogurilor în Portugalia.
Producţia „Mă numesc Malala" prezintă viaţa epică a tinerei Malala Yousafzai (18 ani), care a supravieţuit gloanţelor talibanilor şi a devenit o imagine a emancipării femeilor, promovând accesul la şcoală. Este cea mai tânără persoană care a primit premiul Nobel pentru pace. „Amy", film al regizorului Asif Kapadia, este un portret intimist şi bine primit de critică al cântăreţei soul britanice Amy Winehouse, moartă prematur în 2011, la 27 de ani.
Unul din filmele de mare succes la ultima ediţie a festivalului Sundance, „What Happened, Miss Simone", documentar realizat de Netflix, este consacrat uneia dintre cele mai mari cântăreţe de jazz ale secolului al XX-lea, Nina Simone, parcursului său politic şi personal.

Moartea unui adolescent de culoare

Şi despre „Going Clear", rechizitoriu împotriva scientologiei, s-a vorbit mult la Sundance şi la difuzarea sa pe HBO, primăvara trecută. Filmul „3 1/2 Minutes, 10 Bullets" prezintă moartea unui adolescent de culoare, Jordan Davis, ucis în Florida în 2012 de un alb, Michael Dunn, care îi reproşa tânărului că pune muzica din maşină prea tare. Crima, ca şi ce a lui Trayvon Martin, a emoţionat America şi a declanşat critici asupra unei legi din acest stat sudic.
Printre filmele selectate la categoria Cel mai bun documentar se numără şi unul despre războiul din Ucraina şi un altul despre cel din Sudanul de Sud. Pentru a 88-a gală a premiilor Oscar, care va avea loc în 28 februarie la Los Angeles, vor fi anunţate ulterior cinci pelicule finaliste. Premiul a fost câştigat anul trecut de „Citizenfour", despre Edward Snowden şi scandalul ascultărilor masive ale NSA.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro